ДНЕС ИЗЛЕЗЕ ПОСЛЕДНИЯТ БРОЙ НА ВЕСТНИК „СТАНДАРТ“ КАТО ЕЖЕДНЕВНИК

ДНЕС ИЗЛЕЗЕ ПОСЛЕДНИЯТ БРОЙ НА ВЕСТНИК „СТАНДАРТ“ КАТО ЕЖЕДНЕВНИК

Вестник „Стандарт“ няма да излиза повече, съобщиха от изданието. Вчера е бил издаден последният брой на вестника, който наскоро навърши 26 години.

Изданието преминава в денонощен онлайн режим чрез новата Агенция „Стандарт“ на www.standartnews.com.

От редакцията признават, че в последните месеци са се сблъскали със сериозни финансови проблеми при издаването на вестника.

Информационната агенция ще разчита на журналистическия си екип, а дизайнът ще е модерен и ще отговори на търсенията на новата онлайн аудитория.

За спирането на Стандарт като всекидневник се разбра от редакционна статия в днешния брой, който е последният на изданието в досегашния му вид. В нея от екипа уточняват, че вестникът с 26-годишна история ще съсредоточи усилията си като онлайн издание, което ще работи 24 часа в денонощието.

През последните години Стандарт изпитваше хронични финансови проблеми и заплатите на журналистите се бавеха в продължение на много месеци. За последно вестникът се правеше от съвсем малък екип.

„Явно ежедневникът губи битката с технологиите на 21 век. Но понеже държим на традициите и твърдо вярваме, че словото на хартия никога няма да изчезне, а написаното черно на бяло тежи най-много, всеки петък „Стандарт“ пак ще бъде на вестникарските сергии. С най-доброто от любимите на нашите читатели рубрики и нещо повече“, заявяват от редакцията.

От изданието твърдят и че спират, тъй като не са медия на хранилка.

„На хейтърите, които още тази сутрин ще възкликнат с облекчение: „Стандарт“ издъхна, ще кажем, че не се възнасяме. Напротив – възкръсваме в нета. Спокойно, не се правим на велики. Признаваме, че избрахме този ход, защото искаме да се запазим като истинска медия. А в момента у нас това е непостижимо за печатно издание, което не е на хранилка. Както казва народът – който плаща, той поръчва музиката. „Стандарт“ беше първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо! И това не е клише – изпитахме го на гърба си. Последните 8 месеца бяха най-трудните в живота ни, а повярвайте – за хора врели и кипели над 25 години в професията, сме видели и две, и двеста“, се казва още в позицията на редакционния екип.

В позицията на вестника има и други директни критики, че всекидневниците, които излизат на пазара са зависими от силните на деня.

„Не искаме в името на дотацията никога да ни се налага в деня на най-зловещата катастрофа в България – край Своге, да излизаме с водещ материал за бутната триколка, понеже там е замесен важен роднина. Не искаме да си слагаме грях на съвестта и да пишем, че убитата Виктория Маринова не е никаква журналистка. Не искаме заради гарантиран грант през нас да се пускат компромати, които свалят министри още преди да са назначени.

Ние също сме грешни, че понякога сме били боязливи и дори милозливи към силните на деня. Но при нас флашки по куриер никога не са ставали заглавия на първа страница. Не сме разбивали човешки съдби след команди по телефона. И не сме фабрикували партийни книжки. Нито пък сме съчинявали биографии на първите хора като жития на светци“, заявява екипът на Стандарт.

„Но както е казал народът – няма ненаказано добро. На мода са кресливите и услужливите. Затова благодарим на приятелите, които бяха с нас в добро и в лошо. И сме сигурни, че те ще ни подкрепят и по новия път.
Ако някой ви каже, че днес и утре в България печатно издание може да оцелее на пазарен принцип, това е виц. Цените на хартията и отношението на държавата към печатните издания правят тази мисия невъзможна. Всеки от властта, а и не само, роптае срещу незавидното 111-то място на България по свобода на словото. Но десетилетия наред никой не си мръдна пръста да даде равен шанс на вестниците и телевизиите по отношение на прякото договаряне за европейските медийни пари. Нито се трогна от 80-процентния скок на хартията. И, ако скоро България стане първата държава в Европа без печатни медии, вината най-малко ще е на журналистите.

Колегиално стискаме палци на другите всекидневници да оцелеят, но достойно – за честта на гилдията. Обещаваме им обаче, че оставаме сериозна конкуренция. Защото никой не е преживял тази голгота, през която минахме ние. А както се знае – това, което не ни убива, ни прави по-силни. Затова ние повече от всякога сме сигурни, че и сега ще успеем. И ще бъдем „Стандарт“-ът!“

 

epicenter.bg

Предишна 64-ГОДИШЕН ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН Е В АРЕСТА ЗА КАРАНЕ В ПИЯНО СЪСТОЯНИЕ
Следваща СБОГОМ И ДОБРЕ ДОШЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Учител задава следната задача на учениците си: – Две групи работници слагат плочки на тротоар, дълъг триста метра. Групите са една срещу друга. Първата група напредва за час с три

Новини

СОБСТВЕНИК НА ОТНЕТО ЖИЛИЩЕ СТРЕЛЯ ПО СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ

Полицията във Велико Търново задържа мъж, който тази сутрин e стрелял срещу частен съдебен изпълнител, предаде БНР. Частният съдебен изпълнител Дияна Колева е изпълнявала въвод във владение в жилището на

Новини

ДНЕС Е ТОМИНА НЕДЕЛЯ

Неделята след Великден се нарича Томина неделя (Светла неделя, Празна неделя) и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Наречена е по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen + 8 =