ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН
юни 29, 2021 323 Прегледи

ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН

С една трета са намалени  средствата и обектите по проекта за възстановяване на напоителните системи по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство, което в цифри означава, че над 250 млн. лв. няма да останат в земеделието. Това е в ущърб на българските земеделски производители. Това обяви по време на среща със земеделци в Сливен водачът на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Танева. „Това беше единствената възможност за възстановяване на напоителната система в страната. С намаляването на разходите и рехабилитиране на системата, водата за напояване можеше да се предоставя на достъпни цени до ползвателите. За мен това е огромна крачка назад в ущърб на земеделските производители и дългосрочното развитие на поливното земеделие и сектора”, коментира Танева. Тя припомни, че заслугата за включването на земеделието в националните планове за възстановяване и развитие е изцяло на България и правителството на ГЕРБ. Според Танева в момента проекти, които България е защитавала над 6 месеца, се преправят и вместо експертни становища се получават нареждания по телефона. „Всичко това, което се случва в момента е политически реваншизъм“, посочи Танева. Тя призова земеделците да поемат инициативата, тъй като решенията на държавата зависят изцяло от нуждите им.

Десислава Танева съобщи още, че миниcтpитe нa зeмeдeлиeтo в EC днес са пpиeли ĸлючoвитe eлeмeнти нa peфopмaтa нa Oбщaтa ceлcĸocтoпaнcĸa пoлитиĸa (OCΠ). В сделката Преходната национална помощ (ПНП) е гарантирана с възможността да продължи и след 2023 година  и да се смени референтната година с 2018-та. „Това стана по настояване на България. По този начин разпределението на средствата ще е по-справедливо за земеделските производители. Животните, които нямат селекция – овце, кози и крави – 2009 г., могат да продължат получават подпомагане като държавата смени референтната 2018-та. Предстои финализирането на Стратегическия план“, обясни Танева. Тя призова по време на предстоящите тематични групи браншовите организации да  отстояват смяна на референтната година на Преходната национална помощ да бъде с 2018 година. Изключителен шанс за производителите на плодове и зеленчуци е договореният процент 13+2% за обвързана подкрепа след 2023 г. Отпадането на подпомагането на картофопроизводителите може да се компенсира с национална държавна помощ.

Задължителен елемент става и социалната условност, която касае изисквания, които земеделски стопани трябва да спазват по отношение на трудовото и социалното законодателство, като условие за получаване на пълния размер на субсидиите. Това изискване става пожелателно от 2023 година и задължително от 1 януари 2025 година, съобщи Васил Грудев, който също присъства на срещата в Сливен.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на Комисията по земеделие Асим Адемов призова земеделците да подкрепят Десислава Танева и листата с номер 5 за предстоящите избори. “Имате много достойни и подготвени хора в листата. С тях съм работил наистина много добре. В България такъв подготвен министър на земеделието като Десислава Танева не сме имали. С нея и с Мария Белова бяхме в непрекъснат контакт, когато ставаше въпрос за земеделските проблеми. Те са много добре подготвени професионалисти и експерти, от които имаме нужда”.

На срещата бяха представени и основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ за сектора –модернизация, повишаване на конкурентоспособността и развитие на екологосъобразното земеделие.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА, Е В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ТРИ ОБЛАСТИ ОКОЛО СЛИВЕН СА ПРЕД ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Три области около Сливен са пред грипна епидемия. Болните от грип в цялата страна се увеличават. Пет области са пред грипна епидемия. Областите Силистра, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Бургас

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Между блондинки: – Направих си втора дупка на ухото! – И как е, по-добре ли чуваш сега? Един приятел ми вика: – Ей, брат… На 54 стана и не се

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж ходи с патерици. Среща приятел. – Какво е станало? – загрижено пита приятелят. – Автомобилна катастрофа! – Ужас! И сега не можеш да ходиш без патериците ли? – Не