ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ ЗА СТУДЕНТИ ПРОВЕДОХА СЕКРЕТАРИТЕ НА  МЕСТНИТЕ КОМИСИИ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА В СЛИВЕН, БУРГАС И БЛАГОЕВГРАД
април 11, 2022 188 Прегледи

ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ ЗА СТУДЕНТИ ПРОВЕДОХА СЕКРЕТАРИТЕ НА МЕСТНИТЕ КОМИСИИ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА В СЛИВЕН, БУРГАС И БЛАГОЕВГРАД

С цел надграждане на регионалните политики за превенция на престъплението трафик на хора, предотвратяване на трудовата експлоатация и взаимодействие с академичната общност, секретарите на Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Сливен, Бургас и Благоевград проведоха дискусионен форум на тема „Противодействие на трафика на хора с цел принудителен труд”.

В събитието взеха участие над 80 студенти и преподаватели от Технически университет – София, Факултет и колеж, гр. Сливен, Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас и ЮЗУ „Неофит Рилски”, гр. Благоевград.

Росица Янева, секретар на МКБТХ – Бургас направи общ преглед на престъплението трафик на хора, Любка Кстадинова, секретар на МКБТХ – Благоевград синтезира първопричините за развитие на съвременното робство, Владимир Друмев, секретар на МКБТХ – Сливен представи актуална информация за трафика на хора с цел трудова експлоатация в европейския контекст.

Постави се акцент върху миграционните бежански потоци във връзка с войната в Република Украйна и произтичащите от това социлани и икономически промени, които са предпоставка за тревожно нарастване на мащабите на престъплението.

След провеждане на ползотворна дискусия с участниците и обсъждане на конкретни казуси, във втората част на събитието се присъедини Михаил Стефанов, консултант и обучител, с дългогодишен опит в организирането и провеждането на превантивни дейности по линия на трафика на хора. Беше представен специализиран видео материал, който показва рисковите ситуации, пред които са изправени младите хора в процеса на намиране на трудова заетост.

Според последни данни на Европейската комисия, трафикът на хора с цел трудова експлоатация е засегнал около една четвърт или 26 % от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз.

Жертвите са експлоатирани в секторите на строителството, селското и горското стопанство, промишленото производство, ресторантьорството, хотелиерството, развлеченията, полагането на грижи, почистването и обслужването в домакинствата, рибарството, търговията на дребно и транспорта.

Интернет и злоупотребата с технологии са се превърнали в основна част от бизнес модела на трафикантите и присъстват на всеки етап от престъплението – от набелязването и набирането на хора, през контрола и принудата до експлоатацията.

Предишна РАЗСЛЕДВАТ СМЪРТТА НА НОВОРОДЕНО В НОВОЗАГОРСКО
Следваща КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ С КАМПАНИЯ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ: ДЪРЖАВАТА ОСИГУРИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО 5 МЛН. ЛЕВА ЗА ВОДОПРОВОДИ В „РЕЧИЦА“, НО ТЕ БЯХА ОТКАЗАНИ

„Още в началото на строителните дейности по европейския ВиК – проект в квартал „Речица“ настъпиха сериозни проблеми, тъй като в него са предвидени средства за нова канализация, но не и

Новини Сливен

ЕЛИЗАБЕТ КЕНДЕРЯН ОГЛАВИ РИК-СЛИВЕН

Елизабет Кендерян е новият – стар председател на РИК – Сливен. Tака, както ден по-рано прогнозира Sliveninfo. На тези избори икономистката, която работи в  общината, е представител на Продължаваме промяната,

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОЛЕТНАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АДВОКАТУРА

Кметът Стефан Радев поздрави участниците в Пролетната национална конференция на българската адвокатура. Тя се провежда в дните от 15 до 17 юни в град Сливен. В нея участват председателят на