ДИМИТЪР СЯРОВ: ШАНСЪТ Е НА НАША СТРАНА!
12.11.2021 539 Прегледи

ДИМИТЪР СЯРОВ: ШАНСЪТ Е НА НАША СТРАНА!

Кой от нас няма роднини, приятели, съученици, съседи, съграждани в чужбина? Въпросът е реторичен. Тяхното отсъствие е част от картината на обезлюдяването и застаряването на България.

Констатация.

Някои от тях се завръщат у дома, но често, за да заминат отново, разочаровани от общата ситуация на лошо управление.

Тъжно наблюдение.

Свободното движение на хора е предимство и шанс за младите хора да учат, да работят, да живеят в други страни в ЕС. И не само.

Нали това е мечтаното от поколенията, живели в „лагера“, право на избор.

Свикнахме да празнуваме личните си празници, Коледа и Великден, Нова година, в онлайн семейна или приятелска среда. Живеем и умираме, поддържайки фамилните си връзки онлайн.

Непримирителен извод.

Какво би се случило, ако тези близо милион млади жени и мъже, които сега са извън България, се женят, раждат и отглеждат децата си в родните си места, в родината си.

Примамливо изглежда.

Как би се получило това. Възможно е, ако като общество и държава направим това движение да стане двупосочно –заминаването и завръщането, установяването тук или там, да е наистина въпрос само на личен избор. А не на обстоятелства извън нас.

Казвано е много пъти, нямам претенции за откривателство – когато тук стане като там.

Няма как да стане от само себе си. Общата промяна задължително следва да включва поне две мерки:

Първо – създаване на министерство на политиките за българите в чужбина – по аналогия на комисията със същото наименование, която беше формирана в 46 НС.

И второ – в рамките на това проактивно министерство да бъде създадена стратегия с ясни цели, нещо като „зелена карта завръщане у дома“. Със съответните социални и други бонуси и много по-тясно обвързване на инвестиционния процес в страната от външни и вътрешни капитали, с осигуряване на работни места, съобразно квалификацията на нашите хора в чужбина и тяхната реализация на пазара на труда там, да вършат същото и тук.

Да го направим! Имаме нужда да бъдем заедно, за по-добро общо бъдеще.

На поредните избори можем да дадем шанс за промяната, към която толкова трудно вървим. Да не се отказваме обаче да заработим, още от утре – стъпка по стъпка – с обща цел и посока.

Тази цел и тази посока не могат да бъдат други, различни от голямата мечта за една Демократична България!

В неделя в 21 Сливенски избирателен район, призовавам моите съграждани и земляци за успешна подкрепа като на предишните избори на 4 април и 11 юли – с номер 30 в бюлетината за парламент и 101 в кръгчето за преференция!

 

Предишна ОГРАБИХА ПЕНСИОНЕРКА ДО ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В СЛИВЕН
Следваща ТАНЕР АЛИ, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ДПС: САМО ЕДИННИ, ЗАЕДНО ЩЕ СМЕ ЧАСТ ОТ МОДЕРНА ЕВРОПА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ПОСТРАДА ПРИ СБЛЪСЪК МЕЖДУ МЕРЦЕДЕС И СУЗУКИ

На 30 декември, в 13,50 часа, е получено съобщение за възникнало пътно произшествие на ул.“Патриарх Евтимий“ в град Нова Загора. Лек автомобил „Мерцедес“, управляван от водач на 65 години от

Новини Сливен

БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ГОВОРИ ПРЕД СЛИВНАЛИИ ОТ 18 ЧАСА ТАЗИ ВЕЧЕР

В 18 часа тази вечер започва срещата на Бойко Борисов с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Сливен. Проявата ще се състои в Драматичния театър „Стефан Киров“. Входът е свободен.

Новини Сливен

СТОЯНКА НЕДЯЛКОВА: „СТАНАХ ЧАСТ ОТ ИЗПРАВИ СЕ.БГ! НИЕ ИДВАМЕ!“ ЗАРАДИ СТЕФАН ПАСКОВ

Избрах да бъда в листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заради човека с главно Ч –  Стефан Пасков! Още при първата ни среща разбрах, че  този човек е толкова