ДИМИТЪР СЯРОВ: ИЗБОРЪТ „ДВЕ В ЕДНО“ Е ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СМИСЛЕН РАЗГОВОР ЗА БЪЛГАРИЯ И ЕС
03.06.2024 143 Прегледи

ДИМИТЪР СЯРОВ: ИЗБОРЪТ „ДВЕ В ЕДНО“ Е ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СМИСЛЕН РАЗГОВОР ЗА БЪЛГАРИЯ И ЕС

 

Винаги има смисъл, имаме право на един поглед напред. Това е присъщо на човек.

В насрочването на предстоящите избори „две в едно“ има, разбира се, и елемент на случайност, но се вижда в кампанията, която навлезе в последната права, че по естествен начин те фокусират разсъждения България и ЕС, включително и по въпроса за свободното движение на хора. Не само в контекста на темата Шенген, по която се говори от години и извън предизборни кампании.

Сега имаме възможност да изберем малко по-различен фокус да помислим като българи как да направим така, че движението да стане определено в двете посоки. За заминаване и за завръщане.

Едва тогава няма да имаме причина да разсъждаваме, както продължаваме да го правим, за Европа и нас като за различни. Ние тук и те там. Макар, че и сега са напълно безпочвени внушенията, че Брюксел ни диктува, командва и пр.

По замисъл Брюксел е седалище на правилата. Правилата, които обаче се изработват и приемат, за тях се води битка на интереси и това става често пъти доста трудно, но от всички и важат за всички.

С други думи и накратко: Всичко, което се случва или не се случва в европейска България си е наш проблем и е в наша власт. Тази е връзката в нашия случай за избор на поредното народно събрание.

В него трябва да изпратим хора, които ще работят, за да си подредим сами живота по отношение на законност, сигурност, образованост, водещи до съответно благосъстояние.

Тогава истински Европа ще стане място не на някакъв вид вътрешно емигрантство за нас в рамките на ЕС, а една по-добра възможност за реализация за младите хора. Като проактивна страна, ние като държава трябва да изработим своеобразна „синя карта“ за задълбочено и детайлно познаваме на проблемите на младите и мерки за тяхната реализация тук.

Тогава техният осъзнат избор с голяма вероятност ще падне върху България. Да живеят, да създават семейства, близо до родовите си корени в един глобален свят, който си остава отворен за тях през ЕС.

Няма, разбира се, по силата на някакво чудо да попаднем в някаква социална, политическа и икономическа идилия.

Като представители на консервативната десница, проевропейската консервативна десница на тези избори, ние от Синя България не сме някакви откъснати от предизвикателствата на реалността проводници на манипулации и заблуди.

Ние и нашите съмишленици сме пределно наясно, че такива утопии виреят само в тоталитарните общества. В държави на фактическото безправие на гражданите им.

/Впрочем, който направи избор и избере да живее там, няма да го спираме. Да движи свободно…/

Изборът на Синя България е България, европейска България, Европейския съюз. И това е много важно, за това ще избираме на 9 юни, две в едно. Защо е важно? Защото сме свидетели колко партии кандидати за ЕП откровено се канят да отидат в него, за да го разрушават отвътре, да го отслабват, да минират неговите ценности с хибридна пропаганда, като го тласнат в угода на желаната от Кремъл посока на разединение.

За нас бъдещето на ЕС е друго – на надграждане, коригиране, на по-отговорен реализъм – в името и в интереса на европейците в техните национални държави във все по-актуалните сфери на сигурността и икономиката. Плюс всичко останало.

И още веднъж за връзката – всичко това, за да се случва, трябва на практика да се работи по посока ние сме Брюксел, ние сме ЕС. А не само да се декларира показен евроатлантизъм, каквато е реториката на някои партии. А това като процес минава, пак да кажем, през българския парламент.

Освен това има и други формации, които с мечове, юмруци, образно казано и секири, се канят и на нашето народно събрание. За тях избирателите трябва да са наясно.

Изборът за Синя България не е само знаков, но има дълбок смисъл, предлага път и възможности да вървим по пътя за траен и неминуем просперитет за всеки от нас.

На 9 юни, с бюлетина номер 3 – за НС и ЕП!

Предишна ПРАЗНИК В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО С НОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ НА НОВА ЗАГОРА – ДЮССИ „АЛЛЕГРА“ – СТАРА ЗАГОРА
Следваща СБОГУВАНЕТО С ПЕТКО ЧОЛАКОВ ЩЕ БЪДЕ ВЪВ ВТОРНИК, 4 ЮНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

57-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА ШКОДА Е ХВАНАТ ДА КАРА ПИЯН

Водач с алкохол 2,45 промила е установен от полицейски служители в сливенското село Камен.57-годишният В.М. е хванат да управлява лек автомобил „Шкода“ на 2 септември в центъра на селото. Той

Новини Сливен

ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД НОВИЯ ДИРЕКТОР НА ДГС-ТУНДЖА

Той е роден в сърцето на Балкана. Родителите му са били горски работници. Самият инж. Борислав Цвятков започва работа в горското стопанство на родното си село Кипилово още преди да

Новини Сливен

ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА ДО СЕЛО ГРАДЕЦ

Жестока катастрофа е станала в сряда на изхода на балканското село Градец към Котел. За инцидента съобщава сайтът kotelnews, който публикува и снимки. Челен удар са претърпели лек автомобил „Пежо“