ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ТРЕТИТЕ ИЗБОРИ И ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА

ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ТРЕТИТЕ ИЗБОРИ И ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА

С разрастването на пандемията разделението помежду ни какво да правим очевидно се задълбочава. В това число и с частично въведения зелен сертификат като още една възможност за избор на поведение.

Има ли обаче в сегашната ситуация нещо, което все пак да ни обединява?

Има. Всички искаме децата да са на училище, студентите в университета, най-близките ни да са здрави, ние самите да сме здрави, медиците да са здрави, да ходим на работа, услугите да са достъпни, заведенията отворени, феновете да са на стадиона, спортните и фитнес залите да са достъпни.

Всички искаме да си върнем предишния живот… Но от тук почва разделението – как да го постигнем.

Като начало, независимо че сме в кампания, поредната, за съжаление тази година, партийно и политически ангажираните е да спрат да говорят по темата ковид. Или да не го правят по двусмисления и езуитски начин, който допълнително обърква ситуацията, вместо очакваното – да я изяснява. Но най-вече да спрат да се изявяват и да ни заливат с агресията си бивши здравни министри, бивши премиери и кандидатите за такива.

В нашата държава все пак има авторитети извън политиката, извън тези, които или не искат или не могат да говорят човешки. Има хора на науката, на познанието, на хуманитаристиката, творци с почит и влияние. Не е ли време те започнат да ни говорят. Някои започнаха, но добре е техните гласове да позаглушат медийно останалите…

Може пък да бъдат чути и от най-неглижиращите опасността от пандемията и те да осъзнаят, че и от тях зависи как да се справим с нея.

Грешките на управляващите кризата, сегашни и предишни, не биват да бъдат нито преувеличавани, нито премълчавани.

Но най-важното е да се обединим около разбирането, че има проблеми пред обществото, които засягат всички и справянето им с тях не е възможно, както се вижда достатъчно ясно вече, без съгласието, лишенията и жертвите на всеки един от нас.

Има теми, по които няма две или повече гледни точки, гледната точка е една единствена. По въпроса за ковид 19 срещу гледната точка за мерките на световната медицина и наука каква друга гледна точка може да бъде противопоставена. Дори не е необходимо да бъде назована.

Затова да се пазим взаимно. Преди да си върнем усмивките на лицето, очевидно трябва си сложим маска и да изпълняваме всичко останало, които ни „налагат“. Това не ни прави стадо, отличава ни от стадото!

Има ли общо между провала на предишните две народни събрания и провала ни с овладяване на здравната криза в задоволителни граници. Има, разбира се. И двата неуспеха – за третите избори и четвъртата вълна на вируса – се дължат на едно и също нещо. На нежелание, невъзможност и преследване на интереси, различни от общия ни интерес за справянето с задълбочаващите се политическа и здравна криза. И двете, за разлика от други кризи, които започнаха да ни притискат, зависят основно от нас. Ние си ги докарахме.

Демократична България в полето на политическата криза и в здравната е на ясни и недвусмислени позиции. И в двете предишни народни събрания търсеше възможност и действаше по парламентарните правила за съставяне на правителство. От началото на пандемията, държи да се следват добрите практики на постиженията на световната медицина за ваксиниране и спазване на всички останали предписани мерки.

В този смисъл, като едно от решенията за страната ни за предотвратяване на евентуален нов провал призоваваме този път на 14 ноември като политическа сила да получим значително по-широко доверие. Защото е крайно наложително най-сетне Време е да спечели България! На 14 ноември за парламент – с номер 30, за президент с номер 19!

Предишна СКРИТИЯТ КОЗ НА ЧЕРВЕНИТЕ В СЛИВЕН
Следваща 1 452 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БДИТЕЛЕН ПОЛИЦАЙ РАЗКРИ КАНАБИС

Помещение за отглеждане на марихуана е открито в сливенското село Крушаре. До разкриване на случая се е стигнало в резултат на работата на младши полицейски инспектори в участък „Запад“ към

Новини Сливен

БАЩА НА ТРИ ДЕЦА ОТ СЛИВЕН Е В НЕИЗВЕСТНОСТ

Мъж от Сливен, който има три деца, е в неизвестност от 27 септември, петък. На тази дата преди обяд Симеон, който работи като тенекеджия на автомобили втора ръка, е напуснал

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ, БСП: НАЙ-СИЛНАТА АНТИКРИЗИСНА МЯРКА Е СМЯНА НА УПРАВЛЕНИЕТО

БСП е фактор за политическа стабилност и гарант за честни избори. Това каза днес в пресклуба на БТА в Сливен водачът на листата на „БСП за България“ за 21-ви МИР