ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА

ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА

Демократична България като политическа сила винаги е имала последователна, бих казал най-легитимистка от всички партии, позиция по отношение на върховенството на правото и неотложността на реформирането на прокуратурата. Отстоявала ги е не отсега и като че ли най-сетне успя да ги вкара в дневния ред и на други партии и обществените дебати доколко и какви промени да бъдат направени.

Политическа сила, която извежда на най-челно място като главна своя цел връщането на парламентарната република и върховенството на правото, няма как да се загуби във всяка една ситуация, когато става дума за правовия ред. Това трябва да стане обаче мерило за справедливост по отношение на всеки и всичко за цялото общество. Ако ни е нужно обединение като нация в някаква сфера – правовата държава е номер едно в подобна цел.

Смятам, че никой не би имал основания да ни обвини в конюнктурност по темата или в черпене на лесни политически дивиденти, на каквито сме свидетели.

Още с по-голяма сила това наше разбиране важи и за спазването на Конституцията. За нас е немислимо да поставяме под съмнение и под въпрос дали, кога и доколко основният закон следва да се прилага в пълнота на буквата и духа му.

Идеите за наложителните промени в Конституцията в различни нейни части е различен казус. Ние ще работим и имаме готовност и идеи как това да се случи. Наистина от години назад, в които независимо от напомнянията, дипломатично или не съвсем, на ЕК, противниците на реформите мимикрират, разсейват се и дори откровено заблуждават българските граждани и европейските ни партньори, че уж нещо правят, преливат от пусто в празно.

Сега правната предвидимост и сигурност, институционалната ефективност на правораздавателните органи за справяне с корупцията, поставят България под сериозен натиск. От тях буквално зависи дали българските граждани ще могат да се възползват от финансовите ресурси на ЕС във връзка с последиците от пандемията. Харесва ли ни или не, ние като общество сме се докарали до това положение.

Демократична България отдавна бие камбаната и е време да бъде чута. Време е да спечели България! Това отново ще бъде една от първите ни задачи в новия парламент.

На 14 ноември – с номер 30 – за парламент, с номер 19 – за президент!

 

Предишна ВИЖТЕ ПОСЛАНИЕ ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА В СПЕЦИАЛЕН КЛИП НА БСП
Следваща ТРИМА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ СПЕЦАКЦИЯ СРЕЩУ ТЪРГОВИЯТА С ВОТ В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 30 ГОДИНИ ОТ СПЕЧЕЛВАНЕТО НА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ ПО ФУТБОЛ

30 години от спечелването на Купата на България по футбол бяха отбелязани тържествено на стадион „Хаджи Димитър“. На събитието присъстваха футболисти от отбора, спечелил купата, техническото ръководство, треньори и представители

Новини Сливен

ВАЛЕЖИ ОТ 20 ЛИТРА НА КВАДРАТ ПАДНАХА НАД ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ”

Валежи от 20 литра на квадрат паднаха през нощта срещу 9 февруари в района на язовир „Асеновец“, съобщиха от областната администрация в Сливен.  Към момента нивото на водоема се е покачило

Новини Сливен

ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СЛИВЕН СА ПРЕПЪЛНЕНИ

На поредния сутрешен брифинг пред ВМА проф. Тодор Кантарджиев и ген. Венцислав Мутафчийски изнесоха последни данни за коронавируса у нас. Припомняме, че българско семейство, контактувало с италианци с коронавирус, в