ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА
08.11.2021 553 Прегледи

ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА

Демократична България като политическа сила винаги е имала последователна, бих казал най-легитимистка от всички партии, позиция по отношение на върховенството на правото и неотложността на реформирането на прокуратурата. Отстоявала ги е не отсега и като че ли най-сетне успя да ги вкара в дневния ред и на други партии и обществените дебати доколко и какви промени да бъдат направени.

Политическа сила, която извежда на най-челно място като главна своя цел връщането на парламентарната република и върховенството на правото, няма как да се загуби във всяка една ситуация, когато става дума за правовия ред. Това трябва да стане обаче мерило за справедливост по отношение на всеки и всичко за цялото общество. Ако ни е нужно обединение като нация в някаква сфера – правовата държава е номер едно в подобна цел.

Смятам, че никой не би имал основания да ни обвини в конюнктурност по темата или в черпене на лесни политически дивиденти, на каквито сме свидетели.

Още с по-голяма сила това наше разбиране важи и за спазването на Конституцията. За нас е немислимо да поставяме под съмнение и под въпрос дали, кога и доколко основният закон следва да се прилага в пълнота на буквата и духа му.

Идеите за наложителните промени в Конституцията в различни нейни части е различен казус. Ние ще работим и имаме готовност и идеи как това да се случи. Наистина от години назад, в които независимо от напомнянията, дипломатично или не съвсем, на ЕК, противниците на реформите мимикрират, разсейват се и дори откровено заблуждават българските граждани и европейските ни партньори, че уж нещо правят, преливат от пусто в празно.

Сега правната предвидимост и сигурност, институционалната ефективност на правораздавателните органи за справяне с корупцията, поставят България под сериозен натиск. От тях буквално зависи дали българските граждани ще могат да се възползват от финансовите ресурси на ЕС във връзка с последиците от пандемията. Харесва ли ни или не, ние като общество сме се докарали до това положение.

Демократична България отдавна бие камбаната и е време да бъде чута. Време е да спечели България! Това отново ще бъде една от първите ни задачи в новия парламент.

На 14 ноември – с номер 30 – за парламент, с номер 19 – за президент!

 

Предишна ВИЖТЕ ПОСЛАНИЕ ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА В СПЕЦИАЛЕН КЛИП НА БСП
Следваща ТРИМА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ СПЕЦАКЦИЯ СРЕЩУ ТЪРГОВИЯТА С ВОТ В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗВЕЗДЕН КОНЦЕРТ НА ДУЕТ „ШИК“, ЙОРДАНКА ХРИСТОВА, МИМИ ИВАНОВА И РАЗВИГОР ПОПОВ НА 23 МАЙ В СЛИВЕН

Откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен посреща на 23 май обичани от няколко поколения български певци. Дует „Шик“, Йорданка Христова, Мими Иванова и Развигор Попов си дават среща

Новини Сливен

ПИСАТЕЛКАТА ВАЛЕРИЯ АНДРЕЕВА ГОСТУВА НА ДЕЦАТА УЧАСТНИЦИ В ТВОРЧЕСКАТА РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2019” В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” –СЛИВЕН

Днес, 25 юли 2019г., специален гост на децата участници в творческата работилница „Лято в библиотеката – 2019” в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бе сливенската писателка Валерия Андреева.           Валерия Андреева

Новини Сливен

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ПРИ БЕДСТВИЯ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Заседание на Областният съвет за намаляване на риска при бедствия в област Сливен се състоя днес. То бе председателствано от заместник-областния управител Антоний Андонов и в него взеха участие ръководители