ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА

ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВНИЯТ КАМЪК В ГРАДЕЖА НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА

Демократична България като политическа сила винаги е имала последователна, бих казал най-легитимистка от всички партии, позиция по отношение на върховенството на правото и неотложността на реформирането на прокуратурата. Отстоявала ги е не отсега и като че ли най-сетне успя да ги вкара в дневния ред и на други партии и обществените дебати доколко и какви промени да бъдат направени.

Политическа сила, която извежда на най-челно място като главна своя цел връщането на парламентарната република и върховенството на правото, няма как да се загуби във всяка една ситуация, когато става дума за правовия ред. Това трябва да стане обаче мерило за справедливост по отношение на всеки и всичко за цялото общество. Ако ни е нужно обединение като нация в някаква сфера – правовата държава е номер едно в подобна цел.

Смятам, че никой не би имал основания да ни обвини в конюнктурност по темата или в черпене на лесни политически дивиденти, на каквито сме свидетели.

Още с по-голяма сила това наше разбиране важи и за спазването на Конституцията. За нас е немислимо да поставяме под съмнение и под въпрос дали, кога и доколко основният закон следва да се прилага в пълнота на буквата и духа му.

Идеите за наложителните промени в Конституцията в различни нейни части е различен казус. Ние ще работим и имаме готовност и идеи как това да се случи. Наистина от години назад, в които независимо от напомнянията, дипломатично или не съвсем, на ЕК, противниците на реформите мимикрират, разсейват се и дори откровено заблуждават българските граждани и европейските ни партньори, че уж нещо правят, преливат от пусто в празно.

Сега правната предвидимост и сигурност, институционалната ефективност на правораздавателните органи за справяне с корупцията, поставят България под сериозен натиск. От тях буквално зависи дали българските граждани ще могат да се възползват от финансовите ресурси на ЕС във връзка с последиците от пандемията. Харесва ли ни или не, ние като общество сме се докарали до това положение.

Демократична България отдавна бие камбаната и е време да бъде чута. Време е да спечели България! Това отново ще бъде една от първите ни задачи в новия парламент.

На 14 ноември – с номер 30 – за парламент, с номер 19 – за президент!

 

Предишна ВИЖТЕ ПОСЛАНИЕ ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА В СПЕЦИАЛЕН КЛИП НА БСП
Следваща ТРИМА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ СПЕЦАКЦИЯ СРЕЩУ ТЪРГОВИЯТА С ВОТ В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 12. 06. 2018 г. (вторник) до 16. 00 ч. е прекъснато водоподаването в район Звездите до

Новини Сливен

ДВИЖЕНИЕТО ПРЕЗ КОТЛЕНСКИЯ ПРОХОД Е ОГРАНИЧЕНО ЗА АВТОМОБИЛИ ДО 12 ТОНА

Заради зимната обстановка движението през Котленския проход е ограничено за автомобили до 12 тона. Мярката е в сила до 16,30 часа на 6 февруари. При необходимост може да бъде продължена,

Новини Сливен

ДВАМА БРАТЯ СЕ БИХА ЯКО, ПОСТРАДАХА СИНЪТ НА ЕДИНИЯ И ЖЕНАТА НА ДРУГИЯ

Двама братя се биха с мотики и камъни. Пострадали са синът на единия брат, който е откаран в болница в Търговище и съпругата на другия. Тя пък е в сливенската