ДИМИТЪР МИТЕВ: РЕШЕНИЕТО ЗА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА Е САМО В ПОЛЗА НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН
25.01.2022 1556 Прегледи

ДИМИТЪР МИТЕВ: РЕШЕНИЕТО ЗА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА Е САМО В ПОЛЗА НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

„Общинският съвет, в мое лице, ще изпълни задължението си и ще се опита да защити пред съда законосъобразността на взетото от нас решение по обжалването на областния управител решение за фотоволтаичния парк. Убедени сме, че то е целесъобразно и е само в полза на жителите на община Сливен. Къде е проблемът, който вижда областният управител, не разбирам“, коментира пред журналисти председателят на местния парламент Димитър Митев. Общинският съвет избра процедурата да се проведе чрез търг по Закона за общинската собственост. Според оспорването на областния управител, правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката, който не предвижда провеждане на търг или конкурс.

„В момента има двама кандидат-инвеститори. Ако ние се бяхме възползвали от възможностите на Закона за енергетиката, трябваше директно да учредим правото на строеж на един от тях по наш избор. В обществото обаче, щеше да остане съмнение защо точно на него. Другият желаещ да инвестира щеше да обжалва нашето решение. Именно, за да избегнем подобен род съмнения, избрахме да проведем търг. Другата полза е, че при търга има стъпка за наддаване от около 600 000 лв. и тогава Общината ще получи повече от 4,5 мил. лева, може да се стигне до 5 или 6 милиона“, допълни Митев.

Той поясни, че става дума за пустеещи земи, които могат да бъдат отдадени на инвеститор за период от 30 години, през които да изгради фотоволтаична централа, а Общината да получи минималната сума от около 4,5 млн. лв.

„С тези средства и допълнително финансиране от общинския бюджет, предвиждахме изграждането на собствена фотоволтаична станция, за да може в община Сливен да се произвежда необходимата за нейните жители електроенергия за потребление“, посочи още Митев. Според него   изграждането на фотоволтаичния парк ще помогне на общината при така задълбочаващия се проблем с цената на електроенергията.

Първото заседание по делото е насрочено за 24 февруари в Административен съд-Сливен. Не е изключена възможността решението на Административен съд да не бъде окончателно и да се разглежда отново от Върховния административен съд.

 

Предишна 21 АКТА СА НЕНОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ СА СЪСТАВЕНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЖТЕ ИМЕНАТА НА НОВИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В СЛИВЕН

Sliveninfo ви предлага имената на новите общински съветници в община Сливен НР.по РЕД ИМЕНА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ/МЕСТНА КОАЛИЦИЯ/НЕЗАВИСИМ ЕГН/ЕНЧ 1 АНТОНИЙ НИКОЛАЕВ АНДОНОВ ЛЕВИЦАТА! 2 ВАНЯ ТОДОРОВА ПРОДАНОВА- СТЕФАНОВА

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ФЕНОМЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СПОМЕНАВАН С РЕСПЕКТ ОТ НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ

100-годишнина от рождението на Георги Данчев – председател на Окръжния съвет в Сливен в периода 1965-1980 г. бе чествана днес в града под Сините камъни. Поклонението се състоя на Новоселските

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА И ФОНДАЦИЯ „ИНИЦИАТИВА И СЪПРИЧАСТНОСТ“ СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира информационна кампания по повод 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора с провеждане на