ДИМИТЪР МИТЕВ: ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БАВИ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

ДИМИТЪР МИТЕВ: ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БАВИ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Защо областният управител бави стратегически решения за община Сливен? Този въпрос зададе пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който коментира заповедта на областния управител по оспорване в Административния съд на решението, с което да бъде обявен конкурс за продажба на 15 дка от бившите военни казарми за построяване на строителен хипермаркет.

„Първият път забави решението за изграждане на фотоволтаична централа. Спечелихме делото, но загубихме година. С оспорването на решението за изграждане на строителен хипермаркет отново ще изгубим много време. Защо го прави? Аз нямам отговор. Той трябва да обяснява на хората защо. Така се случи и с канализацията в кв. „Речица“. Същият областен управител осуети осигуряването на 6 млн. лв. от страна на ВиК холдинга на ВиК-Сливен, за да изгради паралелно с канализацията в квартала и водопроводната мрежа, която е за подмяна. Сега отново направихме такова искане и бяха отпуснати близо 9 млн. лева, но пак загубихме повече от година. В този град сме, за да си помагаме взаимно и той да върви напред. Забележете – от 1 241 решения са оспорени от него две и те са може би най-стратегическите за общината“, каза Димитър Митев.

Той допълни, че мотивите, които областният управител е изложил, са тревожни и смущаващи от юридическа гледна точка.

„Като юрист ме шокира, че той се опитва по някакъв начин да се меси в това дали едно решение на общинския съвет е целесъобразно. Това е само и единствено в правомощията на общинския съвет и то не подлежи на съдебен контрол, нито на контрол от областния управител. Той щеше да бъде прав, ако ние бяхме казали: Да, отменяме явния търг и даваме тези 15 дка за хипермаркет на фирмата „х“. Тогава щеше да има нарушение на закона. Но ние казваме следното: Отменяме явния търг и обявяваме конкурс за същата цена, но поставяме и условия – за толкова време ще се строи и при такива условия. При явен търг не може да му казваш какво ще го прави терена. Тоест, как ще се разпоредим ние с наша общинска собственост, решава само и единствено общинският съвет, а не областният управител. Категорично! Това решение е взето от Общинския съвет с 33 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.“, каза Митев.

Той поясни, че е взето решение продажбата да се извърши с конкурс, защото е възможно да се появи купувач, който да инвестира в земята и да я остави да пустее години занапред. Според него в Сливен има място за строителен хипермаркет, защото сливенски граждани масово пътуват до съседни градове, за да пазаруват в подобни магазини.

„В същото време областният управител ни казва, че ние не можем да решаваме това. Другото, още по-шокиращо за мен е, че едва ли не общинският съвет не може да си отменя решение и ни препраща към чл. 99 от Административно-процесуалния кодекс, който няма нищо общо с тази материя. Искам да ви припомня, че същото нещо се случи и с продажбата на фотоволтаиците. Тогава спечелихме делото, но се забавихме с цяла година. И това дело ще спечелим. Вярвам на българското правосъдие!“, допълни Митев.

 

Предишна СЪВЕТНИЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ РЕГЛАМЕНТА ЗА ТАКСИМЕТРОВ ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ОБЩИНСКИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДСБ СЛИВЕН - Д-Р МАЯ МИЛАНОВА, НАПУСКА ПАРТИЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ПАРИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

От 10 октомври 2022 г., започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, участвали в изборите за народно събрание, произведени на 02.10. 2022 г. Средствата ще бъдат наредени

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА ТЕРНОПОЛ ПРИСТИГА В СЛИВЕН ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Делегация от Тернопол, водена от кмета на града Серхий Надал пристига днес в Сливен. Повод за посещението са честванията по случай празника на град Сливен – Димитровден. Делегатите ще бъдат

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ ГАСИХА ЗАПАЛЕН ЛЕК АВТОМОБИЛ

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 4 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. РСПБЗН в Сливен са гасили  пожари, възникнали в сухи треви и отпадъци. Произшествията са ликвидирани своевременно,