ДИМИТЪР МИТЕВ: НЯМА НИЩО ПО – ЛОШО ОТ ПОПУЛИЗМА В ПОЛИТИКАТА
27.02.2024 1023 Прегледи

ДИМИТЪР МИТЕВ: НЯМА НИЩО ПО – ЛОШО ОТ ПОПУЛИЗМА В ПОЛИТИКАТА

Политиците и политическите формации трябва да могат да балансират и да намират път към опонентите си, защото така се намират правилните решения в полза на местната общност. Това заяви председателят на Общински съвет Димитър Митев в предаването „Сливен на фокус“ по телевизия Канал 6.

„Над 20 години съм в политиката и трети мандат председател на Общинския съвет и знам, че винаги трябва да се търси баланс и път към другия. Ние от ГЕРБ имаме политически опоненти, а не врагове, с които в дебат намираме добрите решения. Винаги така сме работили. Много по – лесно е, когато имаш мнозинство от 21 общински съветника, но в Сливен в случая нямаме такова. Затова правим всичко възможно да има мнозинство, което да подкрепя предложенията на Общинския съвет, които са добри за града“, заяви Митев. Като пример той даде приемането на общинския бюджет на последното заседание на местния парламент през февруари. „Обединихме се в името на хората и нашия град. Бюджетът беше подкрепен от 29 общински съветници и нито един против. Това е добра индикация, че може да се намери консенсус в името на Сливен“, каза Димитър Митев.

Председателят на Общинския съвет бе категоричен, че няма нищо по – добро за един политик и за една формация, която е управляваща, да има добра и конструктивна опозиция. „Надявам се скоро да имаме конструктивна опозиция, защото няма нищо по – несигурно от плаващите мнозинства. Това е похват, който се използва от много партии, когато нямат мнозинство, но е несигурно. Хората трябва да са наясно кои партии са в мнозинство и кои са в опозиция. Така се поема отговорност и не буди съмнение в съгражданите ни за задкулисие“, каза още Митев.

По думите му в лицето на Стефан Радев Сливен има диалогичен и уважаващ чуждото мнение кмет. „Г-н Стефан Радев е най – диалогичния кмет, който аз съм виждал, откакто съм в политиката през последните над две десетилетия. С него винаги можеш да намериш доброто решение, защото той е отворен за всякакви предложения. Колкото повече се отдалечаваме от местните избори, толкова повече колегите в Общинския съвет ще разбират, че това да си управляващ не е самоцел, а начин да намираш правилните решения в полза на общността“, коментира Димитър Митев.

Председателят на местния парламент бе категоричен, че червените линии, които си поставят политическите формации не помагат на никого. „Опитвам се да не слагам червени линии. На национално ниво се поставиха много червени линии. Изказаха се много грозни думи. В крайна сметка се оказа, че тези, които най-много се мразят, всъщност трябва да управляват заедно. Затова не бих си позволил да слагам червени линии. Единствено, когато дадено решение противоречи на личния ми морал, тогава не бих проявил разбиране и диалогичност. Вярвам, че хората, които са избрани в Общинския съвет имат ясното съзнание, че са избрани, за да работят за хората. Затова ние от ГЕРБ ще приемаме всяко добро решение, което е в полза на Сливен, независимо от коя политическа формация идва“, коментира Митев.

Според него за жалост популизмът се настанява все по – трайно в политиката, но популистките изказвания и действия, било то умерени или радикални, са изпитание за демокрацията. „Няма нищо по – лошо от популизма в политиката. Най-лесно е да критикуваш, да даваш предложения, които са неизпълними, но рано или късно хората разбират, че това, което предлагаш е популизъм. За радост популистите в Общински съвет – Сливен са малко и съм убеден, че всички останали, които разбират сложността на ситуацията, ще направят така, че гласът на популистите да не се чува“, заяви председателят на местния парламент.

Според Димитър Митев вариантът избори две в едно през юни не е приемлив, защото това няма да промени значително политическата картина в страната. „Няма нужда да тласкаме страната отново в спиралата от избори. В момента, месеци преди европейските избори, партиите искат да покажат колко по – добра е една партия и колко по – лоша е другата, за да имат повече представители в ЕП. Това е игра на политика. Трябва да се научим да се уважаваме и да работим заедно, независимо от различията и да приемаме различното мислене“, коментира Митев.

Предишна ДО 20 МАРТ СЕ УДЪЛЖАВА СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ЗА ОКРЪЖНИЯ И РАЙОННИЯ СЪД В СЛИВЕН
Следваща РЗИ-СЛИВЕН И ДЕТСКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ С УРОК ЗА ВРЕДАТА ОТ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАРИН ХРИСТОВ ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН /обновена/

54-годишният Марин Христов ще бъде новият областен управител на Сливен, научи Sliveninfo. Очаква се той да бъде назначен на  извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник. Марин Христов е инженер

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ АДВОКАТ НА НОВОЗАГОРСКАТА БАНКЕРКА: ПОНЯКОГА Е ИЗВЪРШВАЛА ЛИЧНИ УСЛУГИ НА КЛИЕНТИТЕ СИ

Клиент, проиграл парите си на хазарт, обвинява уличената в големи злоупотреби банкерка от Нова Загора Биляна Манчева, че му е откраднала парите. Това е разказала в писмо от ареста до

Новини Сливен

ПЪТЯТ СЛЕД РАЗКЛОНА ЗА СЕЛО МЕЧКАРЕВО ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН УТРЕ

Във връзка с провеждането на Държавен личен и отборен шампионат по колоездене на шосе за момчета, пътят след разклона за село Мечкарево в посока град Кермен ще бъде затворен утре,