ДЕЯН МИТЕВ ОГЛАВИ АНСАМБЪЛА ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ – СЛИВЕН

ДЕЯН МИТЕВ ОГЛАВИ АНСАМБЪЛА ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ – СЛИВЕН

Известният народен певец Деян Митев е новият директор и главен художествен ръководител на Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен. От 1 септември е назначен за ръководител на ансамбъла до провеждането на конкурс за длъжността. Това съобщи за Sliveninfo Пепа Чиликова, зам.-кмет на Община Сливен. Назначението на Митев идва след като предишният директор Димитър Димитров напусна.

Народният певец е роден на 24 август в град Сливен, но живее в с. Самуилово, където расте сред прекрасни образци на тракийски народни песни. Приет е през 1991 год. в НУФИ “Филип Кутев“ гр. Котел, където завършва народно пеене, а през време на обучението си е и солист на представителния оркестър на училището. Първата си голяма награда за народно пеене получава още на 16-годишна възраст на конкурс в памет на Гюрга Пинджурова в Трън. Деян Митев е носител и на награди от конкурсите: „С песните на Вълкана Стоянова“ Йовчо Караиванов“, Международен конкурс в Гюргево, Конкурса за млади изпълнители във Варна и др.

Първите си записи в Българско национално радио изпълнителят прави през 2002 година и от тогава е солист на Радио оркестъра в БНР. През цялата си музикална карирера Деян Митев пее и с много други оркестри: Оркестър „Кристал“ Оркестър „Чинари“, Оркестър „Бисери“, а от 2003 г. – с оркестър „Фолк палитра“.

Деян Митев е бил солист в Ансамбъла за народни песни и танци – Слънчев бряг, Ансамбъла за народни песни и танци – гр. Сливен, работи и като хор-майстор в Ансамбъла за народни песни и танци „Тунджа“ – гр. Ямбол. През 2002 г. е приет в АМТИИ гр. Пловдив със специалност „Музикална педагогика“. През 2012 г. записва и магистратура в АМТИИ по специалността: „Изпълнителско изкуство – народно пеене“. В момента, паралелно с ангажиментите си като изпълнител, Деян Митев е и преподавател по музика в XI СУ „К. Константинов“- гр. Сливен. Първия си самостоятелен албум „Копнеж за щастие“ издава още през 2000 година. Мелодиите и на 10-те песни в него са авторски композиции на Деян Митев, а аранжиментите – на Пейо Трендафилов.

От 2000г. започва да записва в „Пайнер“, като един от солистите на оркестър „Кристал“. Негови песни са включени в сборни албуми и компилации, излизали в този период, като поредицата „На трапеза“ и др.

Характерна особеност за Деян Митев е, че предпочита да записва свои авторски песни, като най-често той е и композитор, и автор на текстовете им, а аранжиментите поверява на Петър Войников.

Популярността на името му се гради на майсторското изпълнение на бавните тракийски народни песни с богата и сложна орнаментика, но на концертите и участията си той изпълнява песни от всички стилове, с богат жанров репертоар: фолклор от Тракийска фолклорна област, както и от останалите фолклорни области на България, авторски фолклор, поп фолк, естрада и др.

През 2000 година издава албума „Копнеж за щастие“. Печелил е множество награди в България и чужбина. Изнасял е концерти в САЩ, Мексико, Малта, Йордания, Чехия, Гърция, Румъния, Испания и Турция.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БСП - СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 75 ГОДИНИ ОТ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КРИЗИСНИ ВиК – ОБЕКТИ В 25 МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА СА ВКЛЮЧЕНИ В СПИСЪК ЗА РЕМОНТИ

Областният управител Чавдар Божурски свика среща с ръководството на „В и К – Сливен“ ЕООД, с общинските кметове или техни заместници и експертите от Асоциацията по В и К, на

Новини Сливен

ТЕЦ – СЛИВЕН: НАЛИЧИЕТО НА ТОПЛОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ПО-НИСКИ СМЕТКИ

Очаква се абонатите на „Топлофикация – Сливен“ ЕАД, които са оборудвали радиаторите си с индивидуални топлоразпределители, да формират по-ниски сметки за парно през м. ноември. Причината за това, е по-високата

Новини Сливен

АТАНАС АТАНАСОВ ОТ ГЕРБ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ТВЪРДИЦА

Атанас Атанасов от ГЕРБ спечели изборите в Община Твърдица. На балотажа за него гласуваха 51,2% срещу 46,3 % за Ваня Колева от БСП. Това ще бъде трети мандат на Атанас