ДЕЯН МИТЕВ, КАНДИДАТ-ДЕПУТАТ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ КАТО ДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
март 19, 2021 758 Прегледи

ДЕЯН МИТЕВ, КАНДИДАТ-ДЕПУТАТ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ КАТО ДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

През новия мандат ще работим за това, българските творци да имат благоприятна среда да се изявяват и да популяризират нашата култура извън пределите на страната. Това заяви кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ и СДС в Сливен Деян Митев. Той е номер 7 за предстоящите парламентарни избори.

Реформа на читалищното дело и прекратяване на порочната практика на финансиране на фиктивна читалищна дейност, насърчаване на научните изследвания във висшите училища по изкуствата и допълнително финансиране за изследователските университети и Академиите по изкуства от бюджета по проекти за модернизиране на научната и творческата инфраструктура и за пост-докторантски програми са  част от основните приоритети в предизборната програма на ГЕРБ.

„Културата формира идентичността и развитието на нацията ни. Освен че създава, тя съхранява вярата и ценностите ни, изкуствата, опазването и популяризирането на българския език, историческото наследство и националната памет. Ролята на институциите за духовния живот е водеща и е време развитието на българската култура да бъде целенасочено и в крак с предизвикателствата на глобалния свят. Защото технологиите променят не само начина ни на живот, но и начина, по който функционира обществото“, заяви Деян Митев.

Той обяви, че в новия мандат ГЕРБ и СДС се ангажират с осъвременяване на финансирането и стандарта за музеи и галерии, и чувствително повишаване на социалния статус на културните дейци. Надграждане на системата за делегираните бюджети и въвеждане на стимули за по-добър продукт, както и дофинансиране на общинската издръжка, достъп до методиката за делегирани бюджети и включване в националните културни календари, също са чст от програмата.

Деян Митев подчерта, че ще работи за улеснен достъп на културните продукти до образователната система – до детски градини, училища, университети.

Ще работи за разпознаване от държавата на професионалните фолклорни ансамбли като движимо културно наследство и по-лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени.

Кандидатът за народен представител припомни, че по отношение на културата в последните 4 години, средствата по бюджета на Министерство на културата са нараснали с над 87,5 млн. лв., което е ръст над 55%. Ремонтираните, новопостроените и проектирани обекти са 11. В този мандат на правителството на ГЕРБ за опазване на културното ни наследство е създаден регистър на археолозите и е започнала работата по дигитализация на културното наследство. Заради COVID-19 с 22 500 000 лв. са подкрепени проекти на частни културни организации и артисти на свободна практика в областта сценичните и визуалните изкуства.

ПП ГЕРБ се явява с номер 28 в бюлетината на изборите.

 

Предишна ВЪЗОБНОВЯВА СЕ ВАКСИНИРАНЕТО В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ: КОГАТО ЛИЦА КАТО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ НИ СПЛАШВАТ, ЗНАЧИ СЕ ДВИЖИМ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ ТЕЦ – СЛИВЕН

Поради възникнала авария в топлопреносната мрежа, Ви уведомяваме, че ще бъде спряно топлоподаването от 09:00 ч. до 20:00 часа на 15.02.2019 г. към д-р К. Стоилов 1 от 09:00 ч.

Новини Сливен

2 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ПАЛЕЖ НА ЛЕК АВТОМОБИЛ В СЛИВЕН

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи ефективно наказание от 2 г. „лишаване от свобода“ спрямо Валери Б. Той е подсъдим за това, че на  03.11.2017г.

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ПОРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Поредно заседание проведе днес Общинската епизоотична комисия. В срещата, състояла се в Община Сливен, участваха председателят на комисията и зам.-кмет Румен Иванов, д-р Лещевски – представител на ОДБХ – Сливен,