ДЕЯН ДЕЧЕВ: БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ И СПЕШНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЗИМАТА
30.09.2022 563 Прегледи

ДЕЯН ДЕЧЕВ: БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ И СПЕШНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЗИМАТА

„Ние от БСП сме категорични, че са необходими спешни мерки за увеличаване на доходите и стабилизация на икономиката. Да има сигурност за българските семейства през очакващата ни тежка зима. Готови сме веднага да започнем със законодателство, което ще гарантира спокойствие на семействата и стабилност на България.”

Това заяви снощи на заключителна среща от предизборната кампания с членове и симпатизанти на Коалиция „БСП за България“ водачът на листата на коалицията в 21 МИР Сливен Деян Дечев. Събитието се състоя в зала „Галерия“ в Сливен.
Дечев припомни, че през февруари с усилията на БСП бяха замразени цените на тока за домакинствата и така „спасихме хиляди семейства от студа“. Увеличени бяха заплати, детски, парите за майчинство, пенсии, ваучери за храна. Това са акценти на БСП и в едно бъдещо правителство –  да се наложи таван на цените, да се  увеличи минималната работна заплата, ще се предложи необлагаем минимум, преизчисление на пенсиите и увеличение на вдовишките надбавки, помощи за енергиино бедните. „Няма да допуснем хората да студуват и гладуват през зимата“, категоричен бе Деян Дечев.

По думите му, пари за тези мерки в бюджета има и страховете, които  Борисов насажда не са основателни.

„Нека отново подчертая, че България има нужда от стабилно управление. Трябва да се вземат спешни решения за зимата. От БСП сме готови с 10 конкретни решения за първите сто дни на правителство, които са в подкрепа на семействата, децата, младите, работниците, пенсионерите и икономиката“, заяви още Деян Дечев. Освен таван на цените, необходимо е да се изземат свръх печалбите на енергийните дружества и да се преразпределят справедливо на домакинства и фирми, училища, болници, общини да се върнат на регулирания пазар на енергия, да продължи подкрепата на бизнеса за тока, да се въведат безплатни лекарства за деца до 14 г. , да се осигурят безплатни учебници до 12 -ти клас.

От БСП имаме решение и на проблема с общинските болници, които категорично трябва да бъдат запазени, а тези, които са в икономически и демографски слаби райони, да придобият статута на защитени болници. Това ще спомогне и за решаване на проблема с демографската криза, допълни Дечев и заяви, че за 5 години раждаемостта е паднала от 95 хиляди до 53 хиляди. Смъртността в България е около 140 хиляди души на години. Това означава, че един средно голям град за България изчезва всяка година”, посочи тревожната статистика кандидатът за народен представител и водач на листата на “БСП за България” в Сливен. “Трябва да осигурим на двойки, които искат да имат деца,  безпроблемно преминаване през здравната система. Ние първи започнахме да говорим за двойките, които имат репродуктивни проблеми и казахме, че има административни и финансови пречки те да използват всички постижения на съвременната медицина”, подчерта Деян Дечев, който и като общински съветник предложи на местно ниво законодателно подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

В програмата на БСП са залегнали  безплатни инвитро процедури в България. Дечев обърна внимание и на проблемите на здравеопазването  на хората с увреждания. Той посочи, че в България те са между 670 и 700 хиляди. “Първо, трябва да им осигурим възможност за социална адаптация. На второ място, значителна част от тях имат възможност и искат да се трудят. Трябва да създадем условия и програми, с които да осигурим тяхната трудова заетост и да могат те самите да си изкарват нужните средства, а не да разчитат само на държавата”, посочи Деян Дечев.

Той припомни отново, че БСП предлага увеличаване на помощта за първокласниците на 350 лв. и въвеждането на безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.

“Вдигането на заплащането за майчинство през втората година на 710 лв. се оценява от младите майки, защото те имат възможност да не бързат да се върнат на работа, а да отглеждат спокойно децата си”, коментира социалистът за част от постиженията на левицата в управлението. Той посочи и политиката на БСП за безплатни  детски градини в цялата страна.
Особено внимание трябва да се отдели на младите и спорта, развитието на културата в Сливен и региона, така че градът ни да се върне подобаващо на картата на България  като икономически, но и културен център, добави Деян Дечев. Той се обяви и за незабавни мерки за „войната“ по пътищата, където статистиката също е тревожна. Ангажирането на младите хора със спорт или дейности от сферата на изкуството, осмислянето на времето на младежите и девойките със смислени и креативни занимания също биха допринесли за по-малко инциденти по пътищата, смята Дечев.

„Необходима е силна социална подкрепа и повишаване на доходите, за да преживеем по-леко кризите и зимата“ – около това се обединяват всички кандидати на БСП в Сливенски регион.

Деян Дечев благодари на хората за оценката за свършеното от БСП и изрази увереност в подкрепата за номер 28, за да продължи социалната програма на партията. „За да живеем в социална и сигурна държава”, заяви Дечев и призова хората да гласуват на 2-ри октомври.

 

„Радио Сливен Нет“

Предишна НИКОЛАЙ СИДЖИМОВ /ДБ/: МОЖЕМ ДА ВЪЗВЪРНЕМ СЛАВАТА НА СЛИВЕН КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ И НАЦИОНАЛЕН ЛИДЕР
Следваща ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО МОНТАЖНИ РАБОТИ В КВ. РЕЧИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Разговор между състезател по американски футбол и треньора му. – Колко е часът? – Сега ли? Какво толкова ми хвалите четенето! На какво хубаво се научават децата от него? Научават,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Баща и син отишли на нивата в жегата. На обед седнали под една круша да хапнат. Бащата казал на сина: – Сине, сине! Добре сме си ние с тебе. Работим

Новини

8 ДЕКЕМВРИ Е, СТУДЕНТИТЕ ПРАЗНУВАТ

Българските студенти отбелязват днес своя празник. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“.