юни 16, 2022 0 199 Прегледи

ДЕЦА СЕ ВЪРНАХА ВЪВ ВРЕМЕТО НА КОТЛЕНСКИТЕ КИЛИМАРКИ

Градинката пред Галатанското училище в Котел, днес се превърна в килимарска работилница за деца на открито, съобщиха от общинския пресцентър. В нея децата участваха в създаването на килими по образци на прочутите котленски майсторки и тъкаха своите вълнени произведения под напътствието на местните тъкачки.

„Всеки, който се запознае с котленския килим, остава очарован от него. Той си остава име, което е водещо на Балканите чрез неговите качества и естетика. Празникът, който правим всяка година през лятото е под името: „Фестивал на Етносите, багрите и котленския килим“, но той си остана разпознаваем в България с името – Фестивал на килима от Котел. Тъкачките по нашия край, даваха облика на региона в продължение на много години и котленския килим се превърна в бранд за Общината. За жалост, в последните години, този занаят започна да се губи и ние като Община, чрез подобни събития, се опитваме да предизвикаме отново интереса към тъкачеството сред децата. Надявам се някои от тях да се научат и този поминък в региона да има бъдеще за години напред“, посочи кметът на Община Котел – Коста Каранашев.

В работилницата на открито бяха показани различни техники за тъкане с естествени материали. За желаещите да се включат в инициативата бяха осигурени флумастери, моливи и други консумативи. За по-смелите деца, Община Котел за втора година беше осигурила малки станове, на които те имаха възможност да опитат сами да изтъкат моделите си. По време на празника беше представена тематичната фотографска изложба: „Котленските килимарки“ на общественичката Дора Куршумова. Изложбата ще остане в Котел до края на месец юли и ще може да бъде разгледана в залата на Общинска библиотека „Петър Матеев“ – Котел.

В края на празника, децата от кръжока по тъкане към ЦПЛР – Котел, получиха грамоти за участие от ръководителя си – Величка Съботинова, а котленските килимарки се върнаха назад в спомените и разказаха истории за първия си досег до килимарското изкуство.

Всеки, които мечтае да се научи да тъче и има идея как да използва тези умения в съвременния си живот, може да заповяда на Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, който ще се проведе в дните 29-31 юли в котленския парк „Изворите“ Тогава, в рамките на 3 дни, всеки ще има възможност от близо да се запознае с целия процес от чепкане, развлачване, предене, намотаване, сноване, вдяване до тъкането на котленския килим. В останалото време, гостите на фестивала ще могат да се запознаят с местните традиции, обичаи, рецепти и танци на всички представени етноси, живеещи на територията на Община Котел, както и да се насладят на невероятната пъстрота на индийската и южнокорейската култура и бит.

Предишна ГОСТ-УЧАСТНИЦИТЕ В СЕМИНАРА ЗА ГРАДСКО ОБНОВЯВАНЕ-ОЧАРОВАНИ ОТ ОБЛИКА НА СЛИВЕН
Следваща НОВ ПАРТНЬОРСКИ ПРОЕКТ НА МЛАДЕЖКИ ДОМ-СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В съда: – Обвиняеми, поемате ли вината? – Сега господин съдия съм на бира, но през зимата с удоволствие поемам вината, особено червените. Прокурор разпитва вещото лице на съдебно заседание

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Народни поверия: – „Ако завали сняг, ще полагат асфалт.“ – „Ако положат асфалт, ще сменят тръбите.“ В един бар работил някакъв много як мъжага. 120 кила и само мускули. Обичал

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Шофьор минава на червено и моментално е спрян от катаджия. – Книжката, ако обичате. – Нямам – взеха ми я за шофиране в нетрезво състояние. – Талонът на колата? –