ДЕЦАТА НА КОТЕЛ ПОЗДРАВЯВАТ СЪГРАЖДАНИТЕ СИ С ИЗЛОЖБА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

ДЕЦАТА НА КОТЕЛ ПОЗДРАВЯВАТ СЪГРАЖДАНИТЕ СИ С ИЗЛОЖБА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Изложба от детски рисунки подреди Общинска библиотека „Петър Матеев“  в Котел в навечерието на 22-ри септември – Денят на Независимостта на България. Изложбата показва рисунки, вдъхновени от исторически сведения за държавните символи на България и е под надслов: „Нарисувай и оцвети българските символи“.

Участниците в изложбата са млади художници от Творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие – Напредък 1870“  и Общинска библиотека „Петър Матеев“, които макар и в ограничен брой заради изискванията на здравните власти, пожелаха да поздравят съгражданите си с празника.

Поради въведените противоепидемични мерки в страната, Община Котел ще отбележи Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски, а Исторически музей – Котел ще представи две презентации.

На 22 септември 2021 год. отбелязваме 113 години от обявяване Независимостта на България. Манифестът  е изчетен от княз Фердинанд през 1908 година в църквата “Свети Четиридесет Мъченици” във Велико Търново. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османска империя и Княжество България става независима държава – 30 години след руско-турската освободителна война, приключила с подписване на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 год. начело на независима България застава княз Фердинанд, който приема титлата “цар”. Денят на Независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 год.

Предишна БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА 113 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ
Следваща ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В НАЧАЛОТО НА МАРТ ЗАПОЧВА БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО В КВАРТАЛ „РЕПУБЛИКА“ В СЛИВЕН

До средата на месец март ще стартират дейностите по благоустрояване на квартал „Република“. Там ще се извърши озеленяване, ще се изградят пешеходни алеи, детски площадки, 2 броя фонтани, спортна площадка,

Новини Сливен

ДНЕС Е АНДРЕЕВДЕН

На днешния ден православната църква почита паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос. Църковният празник се нарича от народа

Новини Сливен

44-ГОДИШЕН УМИШЛЕНО ЗАПАЛИ КЪЩА

На 19 март екип на РСПБЗН-Сливен е гасил запалена къща в сливенското село Селиминово. Сигналът е получен в 19,47 часа. Пострадали няма. Унищожени са домашно имущество, дограма и 15 кв.м.