ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА, Е В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
юни 29, 2021 890 Прегледи

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА, Е В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

С една трета са намалени  средствата и обектите по проекта за възстановяване на напоителните системи по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство, което в цифри означава, че над 250 млн. лв. няма да останат в земеделието. Това е в ущърб на българските земеделски производители. Това обяви по време на среща със земеделци в Сливен водачът на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Танева. „Това беше единствената възможност за възстановяване на напоителната система в страната. С намаляването на разходите и рехабилитиране на системата, водата за напояване можеше да се предоставя на достъпни цени до ползвателите. За мен това е огромна крачка назад в ущърб на земеделските производители и дългосрочното развитие на поливното земеделие и сектора”, коментира Танева. Тя припомни, че заслугата за включването на земеделието в националните планове за възстановяване и развитие е изцяло на България и правителството на ГЕРБ. Според Танева в момента проекти, които България е защитавала над 6 месеца, се преправят и вместо експертни становища се получават нареждания по телефона. „Всичко това, което се случва в момента е политически реваншизъм“, посочи Танева. Тя призова земеделците да поемат инициативата, тъй като решенията на държавата зависят изцяло от нуждите им.

Десислава Танева съобщи още, че миниcтpитe нa зeмeдeлиeтo в EC днес са пpиeли ĸлючoвитe eлeмeнти нa peфopмaтa нa Oбщaтa ceлcĸocтoпaнcĸa пoлитиĸa (OCΠ). В сделката Преходната национална помощ (ПНП) е гарантирана с възможността да продължи и след 2023 година  и да се смени референтната година с 2018-та. „Това стана по настояване на България. По този начин разпределението на средствата ще е по-справедливо за земеделските производители. Животните, които нямат селекция – овце, кози и крави – 2009 г., могат да продължат получават подпомагане като държавата смени референтната 2018-та. Предстои финализирането на Стратегическия план“, обясни Танева. Тя призова по време на предстоящите тематични групи браншовите организации да  отстояват смяна на референтната година на Преходната национална помощ да бъде с 2018 година. Изключителен шанс за производителите на плодове и зеленчуци е договореният процент 13+2% за обвързана подкрепа след 2023 г. Отпадането на подпомагането на картофопроизводителите може да се компенсира с национална държавна помощ.

Задължителен елемент става и социалната условност, която касае изисквания, които земеделски стопани трябва да спазват по отношение на трудовото и социалното законодателство, като условие за получаване на пълния размер на субсидиите. Това изискване става пожелателно от 2023 година и задължително от 1 януари 2025 година, съобщи Васил Грудев, който също присъства на срещата в Сливен.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на Комисията по земеделие Асим Адемов призова земеделците да подкрепят Десислава Танева и листата с номер 5 за предстоящите избори. “Имате много достойни и подготвени хора в листата. С тях съм работил наистина много добре. В България такъв подготвен министър на земеделието като Десислава Танева не сме имали. С нея и с Мария Белова бяхме в непрекъснат контакт, когато ставаше въпрос за земеделските проблеми. Те са много добре подготвени професионалисти и експерти, от които имаме нужда”.

На срещата бяха представени и основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ за сектора –модернизация, повишаване на конкурентоспособността и развитие на екологосъобразното земеделие.

Предишна ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН
Следваща ВИПУСК 76 Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ В 107-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СЛИВЕНСКИЯ ФУТБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ОСТАВИ В АРЕСТА ХЮСЕИН Х., ИМАЛО ОПАСНОСТ ДА СЕ УКРИЕ

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което спрямо Хюсеин Х. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“. Хюсеин Х. (26 г.) е привлечен като

Новини Сливен

ПОСЛЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА КУКЛЕН ТЕАТЪР СЛИВЕН ЗА ТАЗИ ГОДИНА

На 23 декември, събота, от 11 часа, в салона на ДКТ-Сливен, театърът ще представи последното си представление за тази година, ЗИМЕН ПРАЗНИК от Елза Лалева. Постановка – Ефимия Павлова, сценография

Новини Сливен

АПАШ ЗАДИГНА 67 ЛЕВА ОТ ТАКСИМЕТРОВ АВТОМОБИЛ

Служители на РУ-Сливен работят по кражба от таксиметров автомобил, заявена на 26 май. Неизвестен извършител е откраднал сумата от 67 лева в монети, като е проникнал през незаключена врата на