ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ИМАМЕ ДОСТАТЪЧЕН ЗАПАС ДА СЕ ИЗХРАНИМ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ
март 18, 2020 430 Прегледи

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ИМАМЕ ДОСТАТЪЧЕН ЗАПАС ДА СЕ ИЗХРАНИМ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ

България има достатъчно ресурс да се изхрани за дълъг период от време само с национални ресурси. Става въпрос за основни храни, а не за марков алкохол и внос, катергорична бе земеделския министър Десислава Танева в интервю пред bTV.

„Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни. Колкото сме по-изпълнителни по отношение на мерките за социална дистанция и изолация, толкова за по-кратко време трябва да излезем от тази ситуация. Всичко зависи от нас. Притеснението ми е повече за паниката сред хората, отколкото за опашките пред магазините за хранителни стоки. България е достатъчно обезпечена със суровини, зърнени суровини и храни, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на придвижванията и търговията с храни. Притеснявам се по-скоро за усещането у хората и паниката сред тях“, посочи тя.

Tя подчерта, че движението на стоки и храни някъде върви със затруднение, но хранителната осигуреност е гарантирана.

„От неделя положението е значително по-нормално. Няма я тази паника. Няма място за паника. Дадох достатъчно конкретни данни за това колко пшеница, царевица, слънчоглед има в България, както и за животновъдството и млечната промишленост. Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни“, добави министърът.

По отношение на ситуацията в Банско тя посочи, че всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъдат пускани в Банско след основна дезинфекция.

„Подкрепили сме с държавните ресурси по отношение на карантината в Банско с уреди за дезинфекция, с които разполагаме. Всичко е гарантирано за гражданите за изхранване, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза. Това е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи. Това е толкова просто. Трябва да свикнем с това. Идва и време за размисъл какви станахме заради това, че можем да имаме всичко“, уточни тя.

 

dnes.dir.bg

Предишна ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ДРОГА СЛЕД ГОНКА С ПОЛИЦАИ
Следваща ВЪВЕЖДА СЕ ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ В КВ. "НАДЕЖДА"

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В американско религиозно семейство синът моли баща си: – Тате, купи ми автомобил! – Добре, но при три условия: трябва да се учиш добре, да ходиш на църква и да

Новини

ЧЕСТИТ 8 МАРТ!

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Сватосали се едни хора, сватба вдигнали, добре ама на втората седмица булката се изсулила и беж – у майка си. Вдигнала се сватята с младоженецът под мишка и право у