ДЕРМАТОЛОГ № 1 В СЛИВЕН: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПОЛЗВАНЕТО НА ФОТОЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ, ЗА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЕДНО ХУБАВО ЛЯТО
юни 15, 2022 1747 Прегледи

ДЕРМАТОЛОГ № 1 В СЛИВЕН: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПОЛЗВАНЕТО НА ФОТОЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ, ЗА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЕДНО ХУБАВО ЛЯТО

Дерматолог № 1 в Сливен д-р Мая Миланова дава полезни съвети за предстоящите жеги и свързаните с тях кожни проблеми. Sliveninfo ви предлага напътствията на д-р Миланова, чието спазване гарантира едно хубаво лято:

Отново е лято и въпреки, че тази година „се радваме” на градушки, порои и всекидневни дъждове, слънцето ни напомня, че юни все пак е летен месец и ние трябва да сме готови за горещите слънчеви дни.

И отново става много актуално използването на фотозащитни продукти. Искам да напомня, че ние – дерматолозите, не се уморяваме да повтаряме за необходимостта от слънцезащитни продукти през цялата година. Но ако в градски условия фотозащитните кремове и лосиони могат да бъдат с по-нисък фотозащите фактор, то през лятото край водните басейни и в планините защитата трябва да бъде много по-сериозна.

Слънчевите лъчи са жизненоважни за нас, хората, те стимулират синтеза на витамин D и освобождаването на хормоните на щастието като серотонин, но слънцето има и неблагоприятни ефекти върху човешката кожа.
То може да предизвика слънчево изгаряне, слънчева алергия, може да доведе до ускоряване процесите на стареене на кожата, да доведе до образуване на кожен рак.

Ултравиолетовата радиация е основен канцероген, подобно на тютюневия дим и рентгеновите лъчи. А кожният рак е най-честата причина за злокачествени тумори при хората със светла кожа.

Особено внимание трябва да се обръща на детската кожа, тъй като тя е много по-чувствителна към ултравиолетовата светлина, а слънчевите изгаряния в детската възраст увеличават риска от развитие на кожен рак.

Не по-малко важно е да предотвратим появата на еластозис актиника – това е възрастова промяна на кожата в откритите части на тялото вследствие продължителна експозиция на кожата на слънчева радиация. При това заболяване кожата става суха, набръчкана, с неравномерна пигментация, с дълбоки бръчки. И това неприятно заболяване може да се избегне с употребата на фотозащитни продукти.

За да се предпазим от вредното влияние на слънчевите лъчи, трябва да спазваме някои правила – да не се излагаме на слънце в пиковите часове, да използваме слънцезащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, да не излагаме бебета и децата до 3-годишна възраст на интензивна слънчева светлина.

Задължително е ползването на фотозащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, за да се радваме на слънцето край басейна, морето или в планината.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА: МОЯТА КАУЗА Е НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВА ИНИЦИАТИВА ЗАПОЗНА РОДИТЕЛИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ТРАФИК НА ХОРА И СЕКСТОРШЪН

По линия на работата си по превенция на престъплението трафик на хора и безопасното използване на интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира своята

Новини Сливен

БСП КАНИ УЧИТЕЛИ ОТ СЛИВЕН ЗА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА ОБРАЗОВАНИЕ

Дискусия под наслов „За делниците на образованието” ще се проведе в Сливен, на 06.11.2017 г,от 17.30 часа в малката зала на комплекс „Национал”. В нея ще вземат участие народните представители от

Новини Сливен

УЧИТЕЛ И БУДИТЕЛ

Тя е учител по призвание. И отскоро директор по длъжност. Красимира Ганева е сред учителите в Сливен, чиито резултати са неоспорими. Учениците я обичат, колегите – уважават, а началниците оценят