ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЛС-ТОПОЛОВГРАД
14.12.2023 602 Прегледи

ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЛС-ТОПОЛОВГРАД

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП гр.Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно ловно стопанство – Тополовград. Горски служители, представители на Община Тополовград и доброволци заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят дръвче. Общата засадена площ е 55 дка и се намира в землището на с. Княжево. Новосъздадената култура е от 35 000 дръвчета от дървесния вид летен дъб и полски ясен, които са залесени в изпълнение на проекта. Почвоподготовката е механизирано извършена през есента и също е част от дейностите на проекта.

Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките  на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервенски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан – буфер и др. Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.

Предишна ОТКРИХА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ В С. САМУИЛОВО
Следваща ИСПАНСКА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ЩЕ ЗВУЧИ НА КОЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ХАЙДЕ ДА УБИЕМ МАТИЛДА“ – АВТОРСКИ СПЕКТАКЪЛ В ЗАЛА „СЛИВЕН“ НА 17 МАРТ

Авторски спектакъл на Орлин Дяков, носещо заглавието „Хайде да убием Матилда“, ще бъде представен в зала „Сливен“ на 17 март. Началото е 19 часа. Асен Блатечки, Николай Урумов и… един

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ ПРЕДОТВРАТИХА ЗАПАЛВАНЕ НА ДИЗЕЛОВО ГОРИВО

Пожарникари от Нова Загора са предотвратили запалване на 100 литра дизелово гориво при пожар в частен имот, в село Научене. Произшествието е ликвидирано своевременно, без да причини преки материални щети.

Новини Сливен

РАБОТИЛНИЦА ЗА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА „ШАРЕНО ЯЙЦЕ“ ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ НЕТЪРПЕЛИВИ МАЙСТОРИ НА БОЯДИСВАНЕТО В КОТЕЛ

Деца и стотици граждани на Котел шареха собственоръчно над 2000 яйца на Велики четвъртък. Яйцата бяха дарени на гражданите на Котел по случай наближаващия празник – Възкресение Христово. Тържеството се