ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС-КАРНОБАТ
15.12.2023 462 Прегледи

ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС-КАРНОБАТ

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП гр.Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно горско стопанство – Карнобат. Горски служители и ученици от горскостопанската паралелка към СУ „Христо Ботев“ – гр. Сунгурларе заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят фиданките. Чрез направата на ръчни тераси, изкопаване на дупки и засаждането на дръвчетата в тях, учениците участваха в създаването на новата култура. Общата засадена площ на културата е 24 дка и се намира в землището на с. Есен, като в нея са залесени 12 000 дръвчета от дървесния вид червен дъб в изпълнение на проекта.

Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките  на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервенски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан – буфер и др. Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРАКОВЕ И РАЖДАНИЯ
Следваща МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ОТКРИ НОВОТО СИ СПЕЦИАЛИЗИРАНО СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОЛА СЪС СЛИВЕНСКА РЕГИСТРАЦИЯ КАТАСТРОФИРА ТЕЖКО, БОРЯТ СЕ ЗА ЖИВОТА НА ШОФЬОРА

Състоянието на шофьора, предизвикал катастрофа и блокирал за часове тунел „Витиня“, остава тежко, предаде bTV. Мъжът е с опасност за живота. По информация на болница „Света Анна“, където е настанен

Новини Сливен

АДВОКАТ КЕТИ БОЗУКОВА С НОВО СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛО В СТРАСБУРГ

Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по делото “Загорска срещу България” (53285/15), като прие че в конкретния казус е нарушен чл.1 от Протокол 1 към ЕКЗПЧ.

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ОБРАБОТКА НА УЛИЦИ И ТРЕВНИ ПЛОЩИ В ОБЩИНА КОТЕЛ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ, БЪЛХИ И КОМАРИ

От 05.06 – 09.06.2023 г. ще бъде извършено пръскане срещу кърлежи, бълхи и комари в община Котел. Обработени ще бъдат всички дворни пространства на детски градини и училища на територията