ДЕЛОТО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ КРАЙ ПЕТОЛЪЧКАТА ОТНОВО НЕ ТРЪГНА

ДЕЛОТО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ КРАЙ ПЕТОЛЪЧКАТА ОТНОВО НЕ ТРЪГНА

Ямболски районен съд не даде ход на делото за взривовете край Петолъчката, при които загинаха трима работници, а няколко бяха ранени. Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата „Берета трейдинг” Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, предвидени в 32 законови и нормативни разпоредби, като вместо да ги взривят са ги „разснарядявали” и в резултат на това е последвал взрив, от който са загинали трима души, а други трима са получили средни телесни повреди. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, заради което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Днес, когато трябваше да бъдат разпитани първите свидетели, съдът отложи делото, защото единият от адвокатите на третия обвиняем – Иван Табов, е упълномощен на 1 февруари 2018 г. и не е имал едномесечен срок да се запознае с материалите, които вече наброяват 101 тома.

Съдът отхвърли исканията на петимата адвокати на тримата обвиняеми да не се дава ход на делото, защото прокурорът от Окръжна прокуратура – Ямбол е нелегитимна страна в процеса.

Защитниците на подсъдимите отново се опитаха да прокарат идеята си, че прокурор от Окръжна прокуратура не може да участва в процеса, защото делото е подсъдно на Районен съд и на Районна прокуратура. Опитаха се да изкарат и че има нарушение на правилата за случаен избор, когато в деня на инцидента тогавашният окръжен прокурор е назначил като втори наблюдаващ прокурор Милен Божидаров от Окръжна прокуратура.

По време на почивката прокурорът по делото Милен Божидаров коментира, че това е процесуален подход на защитата за отлагане на делото. Според него този въпрос е бил решен в предходното съдебно заседание и не му е мястото за решаване на днешното заседание, още повече, че решението на съда да не уважи тяхното искане за връщане на делото на Районна прокуратура за съставяне на нов обвинителен акт не е било обжалвано.

Милен Божидаров припомни, че идеята на Закона за съдебната власт е наблюдаващият прокурор да участва в съдебното производство, защото познава материалите по делото по-добре от всеки друг обвинител. Според него евентуалното уважаване на такова искане означава делото да бъде прехвърлено на друг прокурор, който тепърва да се запознава с материалите по делото, а това ще доведе до загуба на процесуално време, а по това дело са загубени достатъчно години.

Извън съдебната зала третият обвиняем Иван Табов обясни, че той и неговите защитници искат по-голям срок за запознаваме с материалите по делото, защото на него през декември са му предявили делото, като част от него още не му е предявено. За първи път видях делото август месец, когато в следствието му разрешили за един ден да прочете 101 тома и да се запознае без да снима и без да копира.

На журналистически въпрос как приема обвинението, Иван Табов заяви, че не прави драми от това и разчита да се защити подобаващо, като се запознае с всички материали.

Ирен Костова, една от съпругите на загиналите работници коментира, че вярва в съда и се надява този път справедливостта да възтържествува – да има в България дело, което да завърши така както трябва в полза на загиналите.

В днешното съдебно заседание трябваше да бъдат разпитани част от работниците в базата. Иван Железчев сподели извън съдебната зала, че спомените избледняват с времето. По време на инцидента той бил в склад 5 „Б” и разтоварвал. Ударната вълна го изхвърлила и бил в безсъзнание. Според него никой не може да докаже по какъв начин е станал взривът. За него всеки си е изпълнявал това, което е трябвало да прави, според разпределението. Другите работници категорично отказаха да коментират случилото се.

Следващото съдебно заседание беше отложено за 19 април, когато ще бъдат разпитани свидетелите, призовани за днешното съдебно заседание. След това делото продължава с разпит на свидетели на 20 април и на 8, 9, 10 и 15 май.

Оказа се, че едно от вещите лица – съдебен медик, изготвил една от експертизите, е починало. Все още няма насрочени дати за разпит на вещите лица.

 

delnik.net

Предишна МАРТЕНИЦИ ОТ ДАНТЕЛА СА ХИТ В СЛИВЕН
Следваща КАМЕРИТЕ НА КАТ СА ЗАСНЕЛИ 143 НАРУШЕНИЯ В СЛИВЕН ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ОБНОВЯВА СЕ ТЕРЕНЪТ НА СПОРТНО ИГРИЩЕ „Г. ДРАЖЕВ“ В ЯМБОЛ

Обновяване се теренът на футболното игрище при спортен комплекс „Г. Дражев“ в ямболския парк. Дейностите включват фрезоване, опесъчаване, заравняване, изграждане на поливна система и последващо затревяване. Футболното игрище е едно

Новини Ямбол

ШОФЬОР НА БУС Е РАНЕН ПРИ КАТАСТРОФА

На 11 юни, към 19:20 ч., в РУ-Елхово е получен сигнал, за това, че до разклона за село Добрич /път II-79, км.7/,  е настъпило пътнотранспортно произшествие с пострадал. На място

Новини Сливен

ГОЛЕМИЯТ ЕНЧО КЕРЯЗОВ ЩЕ БЪДЕ КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ЯМБОЛ

Енчо Керязов влиза в политиката. Световноизвестният цирков акробат и еквилибрист ще се кандидатира за общински съветник в Ямбол, научи Sliveninfo. „От 30 г. живея и работя зад граница, основно в

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × three =