ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ЮИДП-СЛИВЕН БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ
21.03.2023 934 Прегледи

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ЮИДП-СЛИВЕН БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ

Директорът на Югоизточно държавно предприятие – Сливен инж. Димчо Радев бе на работно посещение в южната ни съседка Република Турция. С него бяха директорите на Държавно горско стопанство – Тунджа инж. Борислав Цвятков и на Държавно ловно стопанство – Ропотамо инж. Георги Гагов, както и Мустафа Мехмед, експерт в ЮИДП.

Българската делегация бе посрещната от регионалния директор на Регионална дирекция по горите в Истанбул Джелал Пир. Той подчерта, че опазването и развитието на горите може да бъде още по-устойчиво при ползотворно сътрудничество на двете страни и изрази, че винаги са готови за осъществяване на съвместни проекти с горските структури в България.

По време на срещата бяха дискутирани теми, свързани с наближаващия пожароопасен сезон и опазването на горите от пожари и по-конкретно – изграждането на видеонаблюдение, с цел по-бързо и ефективно локализиране и потушаване на възникнали пожари. Обсъдено беше и предприемането на конкретни и ясни действия по въпроси, касаещи горския сектор, както и взаимно партньорство по важна и за двете страни тема – националната сигурност, свързана с общата ни граница.

Инж. Радев благодари от името на делегацията за поканата и топлото посрещане и изрази увереност, че подобни срещи са от изключително значение за укрепване сътрудничеството между двете структури в областта на ловностопанската дейност, както и за обмяна на добри практики при стопанисването на горските и ловни ресурси.

Повдигната бе и темата за екологичните проблеми, които изпитваме поради глобалното затопляне и изменението на климата. Директорът на ЮИДП-Сливен подчерта, че е необходимо задълбочено търсене на общи решения за установяването на нарушения на екоравновесието в Странджа, която е обща ценност на двете страни, а опазването и развитието на горите в нея следва да бъде основен приоритет в работата ни.

По-късно експертите от Югоизточно държавно предприятие бяха посрещнати от Беркант Коркмаз, директор на областна дирекция, отговаряща за националните паркове и лова в Истанбул. Обсъдени бяха бъдещи съвместни проекти, свързани с предстоящи ловни изложения, както и добри практики за опазването на горите и дивеча в тях.

В края на посещението, инж. Димчо Радев отправи покана към турските си колеги за гостуване в България, за да се запознаят отблизо с дейността на горските и ловни стопанства в югоизточната част на страната, както  и да се даде старт на планираните съвместни проекти.

 

Предишна ТЕАТРАЛНА ПРЕМИЕРА С МНОГО СМЯХ В НОВА ЗАГОРА
Следваща ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ: НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ИЗВЪРШВА ВЪЗДУШНАТА СПЕШНА ПОМОЩ, ВАЖНОТО Е ДА СПАСЯВАМЕ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДНА УБИТА И ЕДНА РАНЕНА ПРИ КАТАСТРОФА С МИНИ КУПЪР

Тежък пътен инцидент е възникнал днес, малко преди 12,00 часа, на пътя между селата Млекарево и  Новоселец. Лек автомобил „Мини Купър” , управляван от 26-годишна жена, движещ се в посока

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНИЯТ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ОХРАНА НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

За четвърта година в община Сливен ще се осъществи проектът по опазване на селскостопанската продукция на малки и средни земеделски производители в населените места. Основната идея е възстановяване на традицията

Новини Сливен

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ СЕ ВАКСИНИРА ПЪРВИ В СЛИВЕН

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров се ваксинира първи в Сливен. Той отново изрази убедеността си, че ваксините ще помогнат много в борбата срещу вируса, което