ДВОЕН ПРАЗНИК В СЕЛО ПИТОВО, ОБЩ. НОВА ЗАГОРА В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ
25.05.2024 231 Прегледи

ДВОЕН ПРАЗНИК В СЕЛО ПИТОВО, ОБЩ. НОВА ЗАГОРА В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

Незабравим ще остане 23 май 2024 г., защото тази година Питово имаше троен повод да празнува – Националния празник, деня на братята Кирил и Методий, годишнината от основаването на читалището и празника на селото.
Основаното преди 95 години НЧ „Гео Милев – 1929“ подари пъстра тържествена вечер по повод своя юбилей. Сред препълнената зала на читалището скъпи гости бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева с нейния екип, председателят на Общински съвет Нова Загора д-р Константин Тачев, общински съветници, кметове на малки населени места, жители и приятели на Питово.
Вдъхновяващото изпълнение на химна на просветата „Върви, народе възродени!“ на Иван Гайдаров изправи на крака присъстващите и разтуптя сърцата.

След него кметът на с. Питово Андон Стоилов приветства с „Добре дошли!“ гостите. В своето слово той разказа историята на празника и читалището.

След специална покана, кметът на Общината Галя Захариева отправи сърдечни думи към организаторите и всички питовци от ремонтираната съвсем наскоро и обновена сцена:
„Чудя се с какво да Ви поздравя – дали с това, че имате празник на селото, който съвпада с най-хубавия национален празник 24 май? Дали да Ви поздравя с това, че 95 години хората, които са тук, пазят оня завет на старите будители, спасявайки традициите, продължавайки всичко онова, което е в основата на читалищната дейност? Или да Ви поздравя с това, че през последните месеци се забелязва една невероятна енергия в с. Питово.“

Пъстра вечер, наситена с песни, танци, с изненади и награди, бяха подготвили домакините. След поетичния рецитал на Детска група „Пламъче“ към читалището в с. Питово, последва награждаване на активни читалищни членове и жители на селото. Почетните грамоти за активна дейност бяха връчени от председателя на читалището Валентина Пенкова и секретаря Петя Славова. Втори повод да връчват награди имаха те – на най-добре представилите се на обявената изложба за рисунка, посветена в памет на родения и живял в Питово талантлив художник и любим учител Митьо Маринов.
Много смях пробудиха театралните самодейци, които представиха кратка пиеса от любимата поетеса Златина Великова „Гердемски бернек“.

За красивата празнична вечер с таланта си допринесоха местни и гостуващи изпълнители: Иван Гайдаров и Гинчо Ганчев от клас „поп пеене“ с ръководител Иванета Маркова, ОШИ „Илия Аврамов“ към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“, Ренета и Десислава от клас „народно пеене“ с ръководител Радостина Иванова при НЧ „Напредък – 2001“ и танцьорите от ДЮФА „Тракийче“, гр. Сливен с ръководител Виолина Попова.

Празникът продължи навън, под красивото нощно небе край църквата, където организаторите бяха подготвили изненада за своите гости – група нестинари „Огнена мистерия“ гр. Варна, огнено шоу на „Fire Fly“ , гр. Казанлък и оркестър „Млади загорци“ от гр. Стара Загора.

 

Предишна НОВОЗАГОРСКОТО СЕЛО РАДЕВО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ
Следваща НА ПРАЗНИЧНИЯ 24 МАЙ ОТ КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА–ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ НАПРАВИХА КАМПАНИЯ ЗА ПОДАРЯВАНЕ НА КНИГИ НА ОТКРИТАТА СИ ШАТРА НА ГЛАВНАТА УЛИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОДМВР-СЛИВЕН: НАД 800 НАРУШЕНИЯ НА СКОРОСТТА СА УСТАНОВЕНИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

От 29 юли до 4 август на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. Екипи, сформирани

Новини Сливен

ДЕЦА ОТ КОТЕЛ С КОНЦЕРТИ, ПОСВЕТЕНИ НА 8 МАРТ

По случай 8 март, деца от творческо обединение „Дарования“ при народно читалище „Съгласие-Напредък“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ и тези от кръжоците при Център за подготовка за личностно развитие –

Новини Сливен

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ, БИЛКИ, ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, ВИНА И СУВЕНИРИ ЩЕ ИМА НА ФЕРМЕРСКИЯ ПАЗАР В СЪБОТА

Поредният фермерски и занаятчийски пазар отваря на 27 май в Сливен. На щандовете в 15 шатри пред сградата на общинската администрация продукцията си ще предлагат местни производители. Посетителите ще могат