ДВИЖЕНИЕТО ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЯМБОЛ ПОИСКА ПО-НИСКА ТАКСА СМЕТ И ДАДЕ ЗА ПРИМЕР СЛИВЕН

ДВИЖЕНИЕТО ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЯМБОЛ ПОИСКА ПО-НИСКА ТАКСА СМЕТ И ДАДЕ ЗА ПРИМЕР СЛИВЕН

Гражданското движение „Да възродим Ямбол е нашата обща кауза“ разпространи искане за намаляване на такса битови отпадъци през 2018 година. Предложението е адресирано до гражданите на Ямбол, общинските съветници, до кмета на общината, до националните и регионални медии. Във връзка с подаден сигнал на Общоградското събрание (проведено на 13.11.2017г. в сградата на НТС Ямбол, по инициатива на Гражданско движение „Да възродим Ямбол е нашата обща кауза“), бе направена справка в интернет страницата на община Сливен, пишат от Гражданското движение. „Установихме, че с приета още на 17.10.2017г. и влязла вече в сила План-сметка, одобрените от ОбС Сливен нови размери промили за облагане с Такса битови отпадъци са както следва: 1.05‰ за граждани и 1.50‰ за бизнеса в град Сливен за 2018г. Изводът който правим (а той е очевиден) e, че Ние, гражданите на Община Ямбол платихме (и плащаме) за 2017г. многократно по-висока Такса за битови отпадъци – респективно размерите промили в Община Ямбол са както следва: 2.46‰ за граждани и 4.04‰ за бизнеса (т.е. 234% по-високи такси за гражданите и 269% по-високи за бизнеса на Община Ямбол), плюс допълнително завишение от 623 973.70 лв. по искане на кмета Славов и гласувано с решение на ОбС Ямбол (за натрупаните дължими от община Ямбол средства към РИОСВ Ст.Загора). Удивителна разлика. Още повече че община Сливен ползва същото депо за депониране като община Ямбол – в с. Хаджи Димитрово и по тази причина има драстично по-високи транспортни разходи. Но въпреки тях, община Сливен, успява да покрие нуждите си за обслужване на населението и бизнеса си с 2,5 по-малко финансови средства (на условна единица услуга). Трябва да напомним, че в края на 2016 кметът Славов, всъщност поиска много по-високи размери промили за 2017г. (до 3,5 пъти повече), но в резултат на гражданския натиск и заведени дела в съда бе принуден да оттегли искането си чрез нарочно решение на ОбС Ямбол.
Нашето искане на ГД „Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза“ е:

ОбС Ямбол до края на 2017 г. да приеме, съгласно Закона за местни данъци и такси, нова План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, като тя е с равни или по-малки размери промили от тези в община Сливен. Като представители на нашите граждански права и интереси в местната власт, възлагаме на всички общински съветници, независимо от тяхната партийна принадлежност, съвестно да се запознаят с предимствата на решенията взети от техните колеги от ОбС Сливен, и техния положителен опит. Още повече, че изпълнението на нашето Искане, освен икономически стимул за граждани и бизнес, ще даде възможност на кмета Славов да докаже управленски качества и „голямата си грижа за пестеливото харчене на средствата на данъкоплатците“, която сам нееднократно е заявявал.

Нека стане пределно ясно, че е крайно необходимо обществените средства, парите на нас гражданите, да се разходват ефективно от местната власт. В противен случай тази власт, не е на нивото нито на нуждите, нито на интересите на обществото, и тя става опасна и вредна. Това твърдим ние. И като гражданско движение, посветено на Общата кауза Да възродим Ямбол, ние ще бъдем настойчиви и последователни в нашите искания ресурсът на тази огромна власт, концентрирана в местното самоуправление да се използва в интерес на всеки член на обществото, а не само на единици от него. Това е базисно условие за генериране на по-висок жизнен стандарт и на по-високи доходи за всеки наш съгражданин.
Относно приемането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, имаме готови и работещи предложения, как да занижим още повече таксата битови отпадъци, която ще плащаме през следващите години, като желаещите граждани и фирми се включат в предварително първично отделяне на вторичните суровини от отпадъците, за което да бъдат стимулирани с намаляване на дължимата от тях „такса смет“ или директно стимулирани чрез изграждане на няколко изкупвателни пунктове на вторични суровини на територията на Община Ямбол! Всъщност това е работеща практика, позната в много страни от общия ни Европейски съюз, с която практика се наемаме да ви запознаем при обсъждането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол“.

Приложен е сравнителен анализ.

Искането е подписано от Александър Петров, Борислав Пехливанов, Иван Кърцъков, Каньо Канев, Красимир Стойчев, Рафаел Калдерон, Росица Бакалова, Тодор Михайлов, Тодор Стоянов и Христо Христов.

Предишна ЧИТАТЕЛИ НА SLIVENINFO АЛАРМИРАТ ЗА БОКЛУЦИ
Следваща СЛИВНАЛИИТЕ АТАНАС М. И ЕМИЛ Т. ПОЛУЧИХА ПРИСЪДИ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

21-ГОДИШЕН ШОФЬОР ОТ КОТЕЛ БЛЪСНА СМЪРТОНОСНО ЧУЖДЕНЕЦ

На 29 януари към 22.10 часа, в РУ-Елхово е получен сигнал, че на път I-7, на 2 км преди ГКПП-Лесово е настъпило пътнотранспортно произшествие с пострадал пешеходец, съобщават от пресцентъра

Новини Ямбол

ЖЕРТВАТА ОТ ЯМБОЛ Е ЖИВЕЕЛА С УБИЕЦА СИ

35-годишната убита жена в Ямбол и заподозреният 61-годишен Димитър Сотиров са живели заедно, съобщи bTV. Според прокуратурата резултатите от ДНК и съдебно-медицинската експертиза сочат, че именно Сотиров е извършителят. Мъжът запазил пълно мълчание в

Новини Ямбол

БЛИЗО 460 ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН В ЯМБОЛ

Участници от 30 състава от четири области в страната се включиха днес в традиционния Регионален преглед на българската фолклорна и стара градска песен – Ямбол 2018. Музикалният празник събра близо

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × three =