ДВЕ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

ДВЕ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

На 22 ноември /петък/ 2019г., Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен беше домакин на две културни събития: премиерата на романа „Нощ” на младата и талантлива писателка Камелия Кучер и откриването на изложбата от творби на участниците в Шестия национален пленер с. Долни Марен’2019.

Премиерата на романа „Нощ” се организира съвместно с ИК ”Хермес” и е част от националното литературно турне на книгата, включващо градовете Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Хасково и Враца. В началото на представянето редакторката на книгата, Деметра Димитрова, изтъкна значението на литературното турне за утвърждаването на Камелия Кучер като автор с голямо литературно бъдеще. Д.Димитрова разказа за работата си по ръкописа, като акцентира върху оригиналния стил на писане на авторката, както и върху различния й поглед към основната тема в романа – темата за Втората световна война.
Интересен момент от срещата бе излъчването на трейлър по романа, след което Камелия Кучер отговори на многобройните въпроси на публиката: за любовта си към писането, за рано осъзнатата нужда да изразява и открива себе си върху страниците на своите книги, да търси общочовешките теми и да ги доразвива уповавайки се на усета си към доброто и любовта. За романа си „Нощ” писателката сподели, че той представлява история за смелостта и страха, за приятелството и цената на щастието, за изборите в живота и силата на любовта, изследва темите за предателството и прошката, която даваме на другите и на себе си.
В края на вечерта Камелия Кучер благодари на организаторите на срещата от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за поканата да представи романа си „Нощ” в Сливен и изрази възхищението си от визията на библиотеката и активната й работа за промотиране на съвременната българска литература.
Приятна изненада за Камелия Кучер бяха изпратените от Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, цветя и поздравителен адрес.

В края на срещата писателката раздаде много автографи на своите почитатели, между които и на общинските съветници Лидия Димитрова, Юлия Пилишева-Гавазова и Дора Ескидарова, които ще бъдат в ядрото на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания към ОбС-Сливен, което несъмнено е добър знак за отношението им към развитието на културните процеси в града.

След премиерата на романа „Нощ” , от 18:30ч. , в централното фоайе на библиотеката бе открита изложба от творбите на участниците в Шестия национален пленер – с. Долни Марян ’2019г. Гости на събитието бяха заместник-областният управител Д.Петкова, художници, общественици, почитатели на изобразителното изкуство, приятели на организаторите на пленера – известната сливенска гинеколожка – д-р Мариана Минишка – Марчева и съпругът й, художникът Христо Тотев – ТоТо. На изложбата са представени творби на: керамиците Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров от гр. Елена, фотограф-художникът Марина Георгиева от гр. Варна, художниците Тодор Игнатов и Боян Янев от гр. Варна, карикатуристът Цветан Павлов от гр. Сливен, както и на организатора на пленера Христо Тотев.
Приятна изненада за гостите бе излъченият документален филм, който представя художниците и неповторимата атмосфера на Шестия национален пленер – с. Долни Марян’2019г.

Писателката Камелия Кучер и екипът на ИК ”Хермес” също се включиха в събитието, което го направи още по – емоционално и запомнящо се.

Изложбата ще бъде експонирана до 27.11.2019г. вкл.

Предишна УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛУБ ПО ДЕБАТИ "ТУИДА" НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ “ВЪЙ ОУПЪН 2019” - БУРГАС
Следваща ЧЕТИРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ ТРИ ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АМЕРИКАНСКИ ХЕЛИКОПТЕР БЛЕК ХОУК ЩЕ КАЦНЕ ДНЕС В ДВОРА НА ВОЕННА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

Медицински хеликоптер на американската армия тип „Блек Хоук“ ще кацне в 13.00 часа днес в двора на Военна болница в Сливен. Това съобщиха за Sliveninfo от ръководството на лечебното заведение.

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОТЛИЧНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ Е СМИСЪЛЪТ В УСИЛИЯТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

Днес кметът Стефан Радев награди част от отличените ученици от Област Сливен, които през учебната 2020/2021 г. успяха да завършат средното си образование с отличен успех, постигнали са отличен успех

Новини Сливен

46-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА ОПЕЛ Е ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА С 3,46 ПРОМИЛА АЛКОХОЛ

Двама водачи с алкохол над 1,2 промила и един с наркотици са установени от полицейски служители в град Сливен. На 17 май е извършена проверка на 46-годишния Т.И. от село