ДВА НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСА ЗА ДЕЦА ТРЪГВАТ ОТ СЛИВЕН
януари 9, 2023 290 Прегледи

ДВА НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСА ЗА ДЕЦА ТРЪГВАТ ОТ СЛИВЕН

От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.
Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Национален литературен конкурс
Темата на Националния литературен конкурс е “От другата страна на вълшебното огледало”. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/ специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници /60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница/ и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид.
Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.
Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXV Национален фестивал на детската книга.
Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com

Краен срок за изпращане на творбите: 12.03.2023г.

Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.
В рамките на XXV Национален фестивал на детската книга –Сливен, 10-12 май 2023г., ще се проведе и Дванадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35см. и да отговарят на изискванията за куклен театър.
Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.
Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:
8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” № 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

Краен срок за изпращане на куклите: 03.04.2023г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

Предишна ПАДНАЛИЯТ В ШАХТА НА УЛИЦА "МУР" Е СЪС СЧУПЕН КРАК
Следваща ХИТОВАТА КОМЕДИЯ "ИСКАМ ВАШИЯ МЪЖ" ГОСТУВА В СЛИВЕН НА 19 ЯНУАРИ В ЗАЛА "СЛИВЕН"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

7 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

274 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 2447 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на

Новини Сливен

ЕТО Я ЗАПОВЕДТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА СПИРАНЕ НА РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧЕН ПАРК

ЗАПОВЕД № Сливен, г. С писмо вх. № ОА21-06229/29.12.2021. г., в изпълнение на чл. 22, ал. 1 Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), получих Протокол № 28 от

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ Е ПОКАНЕН ДА УЧАСТВА В ИНВЕСТИЦИОННА КОНФЕРЕНЦИЯ В ИСТАНБУЛ

Кметът на община Сливен Стефан Радев получи покана за участие в Инвестиционна конференция на 26 и 27 януари в Истанбул. Организатор на престижния форум е  Българската агенция за инвестиции. Целта