ДВА ДНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ, ПАНИХИДА, ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ И ДР.

ДВА ДНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ, ПАНИХИДА, ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ И ДР.

В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Програмата започва на 18 февруари с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Св. Димитър“ от 17.15 ч.

В 17.45 ч. от храма, по бул. „Цар Освободител“ и ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“, ще премине факелно шествие със 150 факли, които ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на шествието на пл. „Васил Левски“ ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

На 19 февруари – неделя, в 9 часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски по повод 150 години от неговата гибел. В 11 ч. в гр. Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.
Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Предишна ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЙСКАТА СМЪРТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТ ПЕДАГОЗИТЕ И УЧАЩИТЕ НА ДВЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Следваща ТРИФОН ЗАРЕЗАН БЕ ОТБЕЛЯЗАН ОТ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ГРОЗДЕ ГЕОРГИ ПЕНКОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БУС БЛЪСНА ПЕНСИОНЕРКА В СЛИВЕН

На 22 юли, в 15,49 часа, от телефон 112 е получено съобщение за възникнало пътно произшествие на кръстовището с улици „Георги Икономов“ и „Овчарска“ в град Сливен. Товарен автомобил „Дачия

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ГОСТУВА В ПК „ЗАГОРЕ“ НА 14 ФЕВРУАРИ

По традиция българите следват обичаите на предците си. А част от традициите са и трудовите  дейности да започват с празник. Трудолюбието винаги върви с веселия ни дух. За да споделят

Новини Сливен

УБИЙСТВОТО НА ЖЕНА В СЛИВЕН Е ИЗВЪРШЕНО ПО ОСОБЕНО ЖЕСТОК НАЧИН

Окръжна прокуратура – Сливен задържа за срок до 72 часа Тончо Г. от същия град. Той е обвинен за това, че на 04.07.2020 г., в гр. Сливен в апартамент в