ДВА ДНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ, ПАНИХИДА, ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ И ДР.
14.02.2023 705 Прегледи

ДВА ДНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ, ПАНИХИДА, ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ И ДР.

В Сливен тържествено ще бъде отбелязана 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Програмата започва на 18 февруари с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Св. Димитър“ от 17.15 ч.

В 17.45 ч. от храма, по бул. „Цар Освободител“ и ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“, ще премине факелно шествие със 150 факли, които ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на шествието на пл. „Васил Левски“ ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

На 19 февруари – неделя, в 9 часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски по повод 150 години от неговата гибел. В 11 ч. в гр. Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.
Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Предишна ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЙСКАТА СМЪРТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТ ПЕДАГОЗИТЕ И УЧАЩИТЕ НА ДВЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Следваща ТРИФОН ЗАРЕЗАН БЕ ОТБЕЛЯЗАН ОТ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ГРОЗДЕ ГЕОРГИ ПЕНКОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Община Сливен, Военно формирование 22220, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Мати Болгария” канят жителите на Сливен и гостите на града на проявите, посветени

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ПОТРОШИХА ДЕСЕТКИ СЕДАЛКИ НА СТАДИОН „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Ученици от Сливен потрошиха десетки седалки на стадион „Хаджи Димитър“ в Сливен. Вандалщината е извършена в късния следобед на 11 март, научи Sliveninfo. Според източници от полицията са унищожени повече

Новини Сливен

„ДОБРОМЕРИЦА“ ПРИЕ XV-ТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ

Кметът на Община Котел Коста Каранашев взе участие в откриването на XV-тото издание на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Началото на събитието бе дадено в местността „Добромерица“, а