ДВАМА НОВОЗАГОРЦИ ОТИВАТ НА СЪД ЗА НЕЗАКОННИ СДЕЛКИ С КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ
юни 22, 2018 610 Прегледи

ДВАМА НОВОЗАГОРЦИ ОТИВАТ НА СЪД ЗА НЕЗАКОННИ СДЕЛКИ С КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Милен С. и Пламен С.

Милен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилището му на ул.„Братя Миладинови“, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство – различни културни ценности (над 6 900 бронзови монети, метални предмети, златни накити, печати) от различни епохи, всички на обща стойност 57 229 лв. – престъпление по чл.278, ал.6, предл. последно, вр.предл.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Той е подсъдим и за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, противозаконно държал 2 броя метал-детектори, в нарушение на Закона за културното наследство, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти – престъпление по чл.277а, ал.7 от НК.

Пламен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилище на ул.„Петър Бакалов”, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – различни културни ценности (медни, бронзови и сребърни монети и други предмети) от различни епохи, всички на обща стойност 4 837 лв. – престъпление по чл.278, ал.6, предл. последно, вр.предл.1 от НК.

От преди повече от десет години Милен С. поддържал активна връзка с различни лица от цялата страна, свързани с незаконната търговия на културни ценности с висока художествена и научно-археологична стойност. Той бил известен като експерт в областта на нумизматиката и археологията. Интерес в областта на културните ценности проявявал и неговият брат Пламен С. Дейността на двамата обвиняеми станала достояние на полицейските служби за противодействие, пресичане и разкриване на престъпления по линия на „Културно-историческите ценности“ и в тази връзка, на 22.03.2016 г. е било предприето едновременно претърсване от два екипа на ОД на МВР – Сливен в жилищата им. При претърсването били открити и иззети множество археологически обекти – движими културни ценности от различни епохи, които се намирали в стъклени витрини, в кашони и в полиетиленови пликове, разпръснати из цялото жилище. Част от откритите археологически обекти били укрити в пластмасови съдове и кутии, поставени в индивидуални самозалепващи се полиетиленови пликчета.

На Пламен С. вече е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 г., като изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г., за друго престъпление.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 25.06.2018 г.

Предишна КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН
Следваща "БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ" ЩЕ СЕ ИГРАЕ В ПОНЕДЕЛНИК В ЗАЛА "СЛИВЕН"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БИВШАТА УПРАВИТЕЛКА НА ДЕНТАЛНИЯ ЦЕНТЪР В СЛИВЕН ДАДЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗХОДИТЕ ЗА ВЪНШНИ УСЛУГИ ПО НЕЙНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЯ от Д-р Живка Георгиева,  ДЕНТАЛЕН  ЛЕКАР ,  и бивш управител  на „Дентален център – 1 Сливен“ ЕООД Разшифровка на разходите за външни услуги за периода от 01.01.2017г. до 30.09.

Новини Сливен

НА 16 АПРИЛ В СЛИВЕН – ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМ НА ДЖЕРЕМИ АЙРЪНС ЗА ПО-УМНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

Екологично сдружение “За Земята”, “Грийнпийс”-България и отдел „Екология“ към община Сливен организират безплатна прожекция на филма „Бунище-Земя“ на световноизвестния актьор Джеръми Айрънс, който променя възприятията и мисленето ни за това,

Новини Сливен

МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ПРЕДЛАГА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID – 19

МБАЛ „Хаджи Димитър” предлага изследвания за КОРОНА ВИРУС  по метода на бързите тестове. Пробите се вземат в новоизградена  Вирусологична лаборатория намираща се пред сградата на болницата  на адрес: гр. Сливен,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

nine + 17 =