ДВАМА ЛЕКАРИ И ЧЕТИРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА КОМАНДИРОВАНИ В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА, КОЕТО ЩЕ ПРИЕМА НОВИ ПАЦИЕНТИ НА 18 МАЙ
май 4, 2020 1998 Прегледи

ДВАМА ЛЕКАРИ И ЧЕТИРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА КОМАНДИРОВАНИ В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА, КОЕТО ЩЕ ПРИЕМА НОВИ ПАЦИЕНТИ НА 18 МАЙ

Мерките, които ще бъдат предприети във връзка с усложнената обстановка с разпространението на Ковид-19 и инфектирания медицински персонал в Сливен, бяха обсъдени от кризисния щаб на 4 май, на извънредно заседание под председателството на областния управител Чавдар Божурски.

От 30 април е преустановен приемът в инфекциозното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ заради установяването на седем инфектирани лица от медицинския персонал, сред които и двама лекари. Всички са работили на първа линия със заразени пациенти. Продължава лечението на 14-те пациенти в отделението, както и на две контактни лица. Новите случаи се насочват към Военната болница.  Ръководството на болницата заедно с началника на отделението д-р Милена Ченкова и здравните власти са направили график за последващо възобновяване дейността на отделението в пълен капацитет. На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти. В отделението са командировани двама лекари – специалист по фтизиатрия и доброволец-специализант по пулмология, както и четири медицински сестри. През следващите дни всички отново ще преминтат обучение за спазването на специфичните мерки за безопасност при работата в условията на Ковид-19. Работата в отделението ще се извършва на екипен принцип, което ще минимализира риска от заразяване на персонала.

МБАЛ-Сливен към Военно-медицинска академия е в готовност да осъщствява лечение на нови, инфектирани пациенти през този период. Лечебното заведение разполага с 20 легла, лекари-инфекционисти и обучен персонал. Разкрити са още 10 легла за Ковид-19 в частните МБАЛ „Х. Димитър“ и 5 – в МБАЛ „Царица Йоанна“, където също ще се осъществява прием при нужда. Епидемиолозите на РЗИ са провели обучения с медицинския персонал в тях.

Центърът за спешна помощ, областната и военната болница в Сливен, които са на първа линия, са снабдени от началото на епидемията с необходимите лични предпазни средства за медицинския персонал и с дезинфектанти.

Заседанието започна с почит към паметта на д-р Илияна Иванова от инфекциозното отделение в областната болница, която като лекар на първа линия изгуби битката с коронавируса. Бяха изказани съболезнования към близките и колегите й. По информация от здравните власти, предполага се, че д-р Иванова е била инфектирана от придружителка на пациент, която е била с наложена домашна карантина. Членовете на семейството на загиналата лекарка са с положителни проби и са на лечение. Състоянието им е добро. На заседанието бе подчертано, че гражданите стриктно трябва да спазват противоепидемичните мерки и в новите условия на облекчен режим за придвижване, възможности за разходка и спорт, тъй като социалната дистанция, носенето на лични предпазни средства при определени условия и др. са доказали ефекта си за ограничаване на разпространението на заразата.

Предишна ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ КЪМ МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" - СЛИВЕН НЕ Е СПИРАЛО ДА РАБОТИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

37 ДОМУВАЩИ НА „КАЧУЛКА“ СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ЗА COVID-19

37 домуващи в специализираното социално заведение за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ са с положителни проби за COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Резултатите от изследванията излязоха през последното денонощие.

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 02. 05. 2019 г. (четвъртък) до 14. 00 ч. е прекъснато водоподаването кв. „Речица“. При възможност

Новини Сливен

ТИР ВЛЕЗЕ В КАНАВКА И ЗАПУШИ МАГИСТРАЛАТА

Тир влезе в канавка и запуши магистралата на км. 304. Няма пострадали, но се оформи голяма колона чакащи. Инцидентът стана в четвъртък следобед. Тирът, който пътува за Бургас, е унгарски.