ДА ПРАЗНУВАМЕ 3-ТИ МАРТ ОБЕДИНЕНИ И ГОРДИ
март 2, 2022 701 Прегледи

ДА ПРАЗНУВАМЕ 3-ТИ МАРТ ОБЕДИНЕНИ И ГОРДИ

Със започналата война на Путин в Украйна , се появиха  предложения да се бойкотира празнуването на 3-ти март -Националният  ни празник по случай освобождението .
• Считам  това за изключително неправилно , недалновидно и проявление на чувство за малоценност ,  липса на самочувствие и национална гордост !
Трети март е безспорният ни национален празник и не може да има алтернатива
Въпреки преломните времена , които се случват през периодите на историческото ни развитие от тогава до сега , винаги е бил наш Национален празник , дори и по време на втората световна война .
От години в България периодично се разгаря полемиката -дали 3-ти март трябва да бъде  нашият Национален празник  или някой друг ден ,като например Съединението , деня на независимостта  , образуването на българската екзархия или   24 май – деня на писмеността . Полемика, която и тази година   се разгоря във връзка с нападението на Путинова Русия над Украйна .
• Никога не съм разбирала  и приемала позицията и аргументите за  непризнаване на 3-ти март за най- важният  ден в новата ни история и безспорното му място като най-празничният ден за всички българи.
• Защо ли….
• Най- малкото ,защото нямаше да има обединение и независимост ако нямаше освобождение , нямаше да има 24 май ако нямаше българска държава и нация , както не може да има живот ако няма раждане !
• Защото освобождението след 5 вековна зависимост, останала в народните спомени и творчество на много автори  като робство ,  свети силно в народното съзнание като Възраждане  и никаква друга дата не може да бъде съпоставима с деня на освобождението .
• Защото след тази дата се създава  третата българска държава и започват процеси засегнали пряко и силно всички живели тогава в България. А именно:
• -политическа свобода , участие в местно и държавно управление  , свободно слово и медии , оземляване , образование , изграждане на българска индустрия , утвърждаване на българска интелигенция , на българско творчество  и не на последно място – създаване на родовата памет на много българи .
• Не приемам аргументите , че на 3-ти март   е станало само  подписването на предварителен договор , протокол за прекратяване на войната между Турската и Руските империи , без български участници  и това неминуемо  ни потиска като Българи ,защото друг ни е освободил  …
• Преди 3-ти март 1878 г.  българското общество преминава през едновековен период на възраждане и изграждане на национално самосъзнание ,   период на борба за независима българска църква и национални борби за освобождение  .
Апогея на тези национални борби   е Априлското  въстание ,осъществено само от български революционери  – основният  повод  за руско- турската освободителна за нас  война , който съвпада с интереса на Русия за излаз на проливите   .
• Националното осъзнаване е процес развил се почти столетие от  личности, белязали борбата за национална независимост , за национална църковна независимост и положили основите на съвременната българска нация като   –
Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , Иларион Макариополски  , Антим първи . Църковната независимост  се изразява  чрез признаване на българската екзархия всред  всички земи населени с Българи в Тракия , Мизия и Македония,  както  управляване на Светия синод ,представляван от български Екзарх .
• Не бива да забравяме и светлите   личности, белязали борбата за национално освобождение като :
• Любен Каравелов , Г.С. Раковски , Добри Чинтулов , Левски , Ботев , Волов ,  Бенковски и много други .
• Трети март е  апогея  на едновековните усилия на цялото ни общество , на най- ярките  ни умове за национално освобождение . Освобождение ,което може да се оприличи като раждане . Раждане  ,което е  най -естествено да се празнува ‼️
• Ако не приемем за най- важна национална дата  3-ти март ,която  да символизира освобождението ни , това означава да се откажем от своята история!
• Дребнави и несъществени са аргументите ,
• че Русия имала имперски амбиции за излаз на проливите  и нашето освобождение е вследствие на това ,
• че на подписването на Сан Стефанския мирен договор нямало български представители ,
• че след военната администрация на Русия ни третирала като губерния ,
• че  Русия не подкрепила Съединението  и т.н. и т.н.  .
Трети Март е денят  на нашето Раждане!
• Не може да не се радваме на раждането си , независимо как е станало .
• Много ясно е,че  се е случило с  решаващата помощ на тогавашната Руска империя , която впрочем няма нищо общо със създадената след 1917 година държава СССР , която пък няма нищо общо със съвременната Руска федерация .
• Не може да не се радваме на Създаването  на третата българска държава ,след което  вече 144 години се развиваме като нация и общество с  периоди на подем и падения .
• Но въпреки всичко  заемаме своето достойно място на картата на Европа .  Достойно място  ,с което вече присъстваме и като член на ЕС и отстояваме всички европейски ценности на демократичните страни .
• Трябва да имаме самочувствието на народ с многовековна история и няма по -значима и подходяща дата от датата на възстановяването на България  -3️⃣ МАРТ
Тази дата  трябва да ни изпълва с гордост и радост ,че сме българи , достойни членове на обединена Европа .
 Затова призовавам тази година,в навечерието на Трети март , всички да намерим начин да отбележим националния си празник , да отбележим  възраждането на България и развитието и като демократична и свободна страна , пълноправен член  на ЕС , отстояваща принципите на свободата  и правовата държава , демокрацията и толерантността в Европа и света .
•ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
• Д-р Събина Петканска
Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БЛИЗО 620 ЛЕВА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ШИРОКОЛИСТЕН ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ СА СЪБРАНИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ МАРТЕНСКИ БАЗАР В КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ЗАПОЧНА С „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“, ДНЕС ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ ЗА ВАКЛУШ ТОЛЕВ

С филм за австралиеца Тони Ринаудо, който събужда за растеж  „подземната“ гора в Африка, възстановява почвата и осигурява препитанието на хиляди земеделци в 25 страни на континента започна седмото издание

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ПИЙНАЛ ВОДАЧ НА АУДИ, КОЙТО СЕ УДАРИЛ В МАНТИНЕЛА

Водач с алкохол 1,29 промила е установен от полицейски екип на 29 юни в град Сливен. В 06,50 часа е получен сигнал за възникнало пътно произшествие на бул. „Илинденско въстание“.

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЯ И НАБЛЮДЕНИЕ ПО ПИЛОТНИЯ ПРОЕКТ „ЕВРОПЕЙСКА ГАРАНЦИЯТА ЗА ДЕТЕТО“

Областният управител Минчо Афузов председателства заседание на Областния съвет за координация и наблюдение на пилотния проект „Европейска гаранцията за детето“. Той се финансира от Европейския съюз и се изпълнява с