ДА ПРАВИШ ВИСШ ПИЛОТАЖ С БЯЛА ПРЕСТИЛКА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН
април 17, 2019 5511 Прегледи

ДА ПРАВИШ ВИСШ ПИЛОТАЖ С БЯЛА ПРЕСТИЛКА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

Да лекуваш новородени деца е висш пилотаж. Думите са на д-р Таня Праматарова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен. Това мнение се споделя от всички специалисти. Което означава, че неонатоложката с най-голям опит в града е истински „въздушен ас“ в своята професия. За близо 29 години в отделението, д-р Праматарова е лекувала повече от 50 хиляди новородени от града под Сините камъни.

„Съдбата ми даде тази прекрасна специалност. Много съм дала от себе си на малките дечица, но и много получавам от тях. Работата ми като неонатолог и педиатър ме пристрасти към адреналина. Когато съм на работа, се чувствам витална, жива. Новородените са моята сила и моята слабост”, споделя д-р Праматарова пред Sliveninfo.bg.

Днешната шефка на отделение в Областната болница е родена и израснала в Сливен. С носталгия си спомня безгрижните ученически години в квартал „Даме Груев”, когато децата там бяха повече от камъните по улиците. По това време Таня не се интересува от професионалното си бъдеще. До единадесети клас в Гимназия „Добри Чинтулов”, когато трябвало да попълни анкета каква иска да стане. Тя написала, че иска да стане ветеринарен лекар. „Като повечето деца, и аз обичах много животните. Тогава обаче моята класна поиска разговор с родителите ми. Семейният съвет се събра и реши да кандидатствам за хуманен лекар”, спомня си д-р Праматарова.

Веднага след абитуриентския бал, тя заляга здраво зад учебниците. Чак до кандидатстудентските изпити. „По онова време никой не ходеше на частни уроци, защото обучението в училище бе достатъчно. Всичко останало бе упоритост и труд”, разказва лекарката.

Тя е имала прекрасни шест студентски години. „Имаше много учение, защото следването по медицина е трудно. Завършвайки, си мислех, че най-трудното е останало зад гърба ми. Оказа се, че то предстои…”, твърди специалистката.

Връщайки се в Сливен, младата д-р Праматарова изкарва само няколко месеца в новопоявилото се ДКЦ. Точно тогава се освобождават две места за лекари в Отделението по неонатология. Д-р Праматарова има намерение да става педиатър и с радост приема възможността да лекува новородени деца.

„Отначало почувствах истински страх от тези малки дечица и кувьозите. Следването по медицина ни дава теоретични знания, но не ни подготвя практически. В моите очи по това време лекарите на малки деца бяха богове”, казва д-р Праматарова. Която от 90-та година до днес остава в едно от най-натоварените отделения на областната болница. Където се отглеждат и здрави, и недоносени, и тежко болни деца. Междувременно тя придобива две специалности – по педиатрия и неонатология, а от 2010 година е началник на отделението.

Д-р Праматарова държи на колектива, с който работи. При спешни случаи медиците в отделението имат страхотна стиковка. Разбират се само с поглед. Адреналинът идва още от първата минута след раждането на детето, ако то не иска да изплаче. И продължава поне 28 дни, колкото е неонатологичният период на всеки човек. А при някои деца консултациите продължават до тригодишна възраст.

Д-р Праматарова е удовлетворена от деня, ако цялата смяна си е свършила работата и е предала децата в стабилно състояние. И когато микроклиматът е добър – без напрежение и лоши реплики.

По нейна инициатива в отделение по Неонатология е изградена семейна стая. Новородените пък спят на музика. Областната болница редовно организира училище за родители, Ден на отворените врати и различни кампании. „Най-важното е да има доверие между родителите и лекаря. Затова ги съветвам да се доверяват на лекарите и по-малко да разчитат на информация от интернет. Решението идва в разговор между майката, бащата и лекарите. Общуването между тях е задължително. С някои родители това общуване доведе до многогодишно приятелство.” споделя д-р Таня Праматарова.

С годините лекарката толкова много се е пристрастила към своята професия, че все по-трудно успява да почива. Чете много книги, но установява, че и те са свързани с нови професионални познания. Истинска почивка намира само когато пътува в чужбина. Тогава успява да се откъсне от злободневните проблеми и да прочисти съзнанието си.

Д-р Таня Праматарова трудно преглъща, ако някой я подведе. И в професията, и в живота. Обикновено в такива случаи не мълчи. Дразни се от глупостта, дребнотемието и битовизма, обзели немалка част от хората днес.

Тя вярва най-вече в доброто. „Убедена съм, че да правиш добро действа здравословно. Обладаният от гняв, завист и злоба човек се разболява по-лесно. Доброто дава вътрешна удовлетвореност и баланс в човека” сигурна е лекарката, отдала себе си на най-малките деца на Сливен.

 

Георги Мангинов

Предишна С ДВОЙНА ПРЕМИЕРА НА МЛАДИЯ АВТОР АНАМАРИЯ КОЕВА ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗВА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СЛИВЕН ГЕРМАНСКИ ГРАД ГЕРА БЕРНД КРЮГЕР ПОСЕТИ ОБЩИНА СЛИВЕН

Бернд Крюгер, общински съветник от побратимения на Сливен град Гера, Германия, посети община Сливен. Заместник-кметът Стоян Марков прие госта, който е на едноседмично посещение в България, свързано с проекта „Музика

Новини Сливен

СЕЛО ЧИНТУЛОВО ЧЕСТВА СВОЯ ПРАЗНИК

Тържествените прояви по повод празника на село Чинтулово започнаха още днес. По традиция всяка година той се отбелязва на 20 юли – Илинден, когато е и празникът на манастира „Свети

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ДРОГИРАН ВОДАЧ ОТ НОВА ЗАГОРА

Водач на МПС, употребил наркотици е установен от полицейски служители в град Нова Загора. На 5 юни, около 03,00 часа, на улица „Васил Левски“, автопатрулен екип е спрял за проверка

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × 1 =