ДА ОСЪЗНАЕМ СВОЯТА СИЛА В БОРБАТА СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА
30.08.2023 1053 Прегледи

ДА ОСЪЗНАЕМ СВОЯТА СИЛА В БОРБАТА СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Всеки от нас може много да помогне в борбата срещу климатичните промени и опазването на околната среда. Достатъчни са малки промени в ежедневния ни живот.

Това беше акцентът на заключителната пресконференция на Фондация „Европейски младежки инициативи“ по проект „Граждански инициативи в борба срещу климатичните промени и опазване на околната среда в региона на Сливен“, който  се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В залата на Областния информационен център се събраха представители на медии, на неправителствени организации, на дирекции от Община Сливен, активни младежи от Младежки дом Сливен.

Ръководителят на проекта Нели Минчева разказа за проведената активна комуникационна дейност, чиято цел беше да бъдат информирани и провокирани сливналии. Чрез интернет-платформата „Зелен Сливен“ https://green-sliven.eu/, фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/GreenSliven, помощта на местни медии с над 30 публикации, с изработените три кратки образователни видеоклипа, с проведените срещи в Сливен, Твърдица, Мечкарево, Бяла, с ученици от Езиковата  и Хуманитарна гимназии, ние предоставихме информация за отворени програми за енергийна ефективност, анализи за ефективност, добри практики в тази област в други европейски страни, практически съвети и много други.

Местните власти имат ключово значение в насърчаване и подкрепа на доброволни действия за борба с изменението на климата и преминаване към устойчиво общество с ниски въглеродни емисии, базирано на хората.

Затова фондация „ЕМИ“ изпрати три предложения до Кмета на Община Сливен и Общинския съвет. Адвокат Венета Манолова-Драганова представи накратко пред присъстващите тези предложения:

  1. За присъединяване на Община Сливен към Конвента на кметовете в Европа. „Конвентът на кметовете на ЕС за климата и енергията“ е инициатива, функционираща от 2008г. с подкрепата на Европейската комисия и обединява хиляди местни власти, които искат да осигурят по-добро бъдеще за своите граждани. Той работи за организиране и мобилизиране на градовете и местните власти, така че да могат активно да допринасят за намирането на глобални решения на климатичните предизвикателства. Присъединявайки се към този договор, на Община Сливен ще се предостави възможност за ползване на опита на други европейски градове в борбата с климатичните промени, ще получи необходимата техническа подкрепа, както и информация за възможностите за финансиране.
  2. Второто предложение е относно определяне на отговорно лице и/или обособяване на звено за контакт към Център за административно обслужване на гражданите в Община Сливен, съгласно изискванията на чл. 16 от Директива (ЕС) 2018/2001, което да улесни инвестиционния процес за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, като по този начин бъде насърчено използването на възобновяема енергия.
  3. Третото предложение касае актуализация в Наредбата за условията и реда за платено и безплатно почасово паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Сливен. Предложението включва да отпадне необходимостта за собствениците на електрически автомобили с нови зелени регистрационни номера да минават през допълнителна административна процедура по снабдяване с нарочен стикер, освобождаващ ги от заплащане на такса за паркиране в Синя зона. Тази актуализация на общинската наредба допълнително би стимулирала и улеснила гражданите да използват автомобили с нулеви вредни емисии (електромобили).

С този проект и кампания Фондация „ЕМИ“ се включи в част от политиките на Община Сливен, които е заложила за своето развитие и се надяваме, че партньорството ни ще продължи.

На събитието присъства Заместник кметът на Община Сливен – г-н Стоян Марков, който приветства инициативите на фондация „ЕМИ“ и потвърди ангажимента на Общината да създава условия за реализиране на зелените политики чрез изпълнението на различни инициативи и проекти. Предложения на Фондация ЕМИ до общината също са задвижени по  и се очаква в най-скоро време да бъдат реализирани. Община Сливен е подготвила и изпълнява редица проекти, чрез които да се намалят замърсяването от фини прахови частици в градския транспорт, разделното събиране на отпадъци, както и пестеното на електрическа енергия.

Г-н Марков сподели, че най-големи са инвестициите на общината в градския транспорт и подмяната на остарелия парк от превозни средства. В Сливен вече са пристигнали и първите закупени нови електробус и тролейбус, като до края на месец септември се очаква по обновената тролейбусна контактна мрежа (и токоизправителни станции) да се движат 6 нови тролейбуса, а към обновените през 2018 г. 27 автобуса да се присъединят още 4 нови електробуса, които ще обслужват освен града и близките до Сливен села. Изпълнява се финансиран проект за основен ремонт на лифта. А в момента заедно с Ямбол общината подготвя проект по Програмата за Еко мобилност от ПВУ, който трябва да подаде до 2 октомври. Чрез него общината ще закупи 5 нови електробуса за междуселищния транспорт по най-натоварените линии до селата на територията на общината.

По отношение на околната среда и разделното събиране на отпадъци г-н Марков допълни, че в общината има създадена добра система за разделно събиране на отпадъци от пластмаса, хартия, стъкло и текстил. Все повече граждани от кварталите имат достъп до тази система, като се забелязва и добра култура от тях по използването им.

Във връзка с подготовката и участието в проекти за енергийна ефективност Община Сливен е сред първите в страната, направила добра организация и партньорство със сдруженията за етажна собственост в града. Съфинансирана е подготовката от сдруженията на енергийно обследване на блоковете и са подадени проектите на 83 блока на Етап 1 от Програмата за енергийно обновяване по ПВУ. Също така общината е подала проекти за енергийна ефективност и модернизация на 3 големи училища и Художествена галерия „Сирак Скитник“. Подготвят се проекти за енергийна ефективност и за други сгради от културната и социална сфери.

Общината ще инвестира и в зелена енергия. Ще бъдат изградени два фотоволтаични парка с мощност по 3,5 Мегавата. Проекта е в напреднала фаза и предстои избор на изпълнител. Чрез произведената енергия от тях ще се покрият разходите от енергопотребление на общината почти на 100%, а в допълнение ще се изгради и инфраструктура от зарядни станции, от които да се зареждат новите електробуси, както и постепенна подмяна на общинските превозните средства с електрически.

И накрая в изказването си г-н Марков благодари на екипа на проекта, че чрез този проект и проведените кампании са успели да намерят сред гражданите и обществото подкрепа и съмишленици в инициативата „Зелен Сливен“ не само в града, но и в малките населени места в региона. Общината ще продължи да подкрепя подобни инициативи и проекти и занапред, за да остане Сливен зелен и чист.

Тази публикация е създадена по проект „Граждански инициативи в борба срещу климатичните промени и опазване на околната среда в региона на Сливен“, който  се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство www.activecitizensfund.bg. Основната цел на проекта е да повиши информираността и ангажираността на гражданите от община Сливен в борбата срещу климатичните промени, мониторинг на политики и застъпничество пред местната власт.. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация „Европейски младежки инициативи“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

За повече информация относно енергийната ефективност можете да посетите платформата Green Sliven / Зелен Сливен, както и да последвате и страницата ни във Фейсбук „Зелен Сливен“.

Предишна ПРОФ. КАРАПЕТКОВ ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В КМЕТСКАТА НАДПРЕВАРА В СЛИВЕН
Следваща ЗАВЪРШИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВИЯ КОРПУС НА УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ, ЧАКАН 40 ГОДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОИСКАН Е ВЕРТОЛЕТ ОТ МО ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОЖАРА КРАЙ ТВЪРДИЦА

Военен вертолет на МО за овладяване на пожара край Твърдица бе поискан от областния управител на Сливен Минчо Афузов и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от областната

Новини Сливен

НА 16 НОЕМВРИ В СЛИВЕН – КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА

Фондация „Нашите недоносени деца“, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен и екипът на Отделението по неонатология към болницата канят на 16 ноември всички малки герои и техните семейства да отбележат

Новини Сливен

ГОТОВ ЛИ Е СЛИВЕН ЗА РАЗВИТИЕ?

По време на избори всички се надпреварват да искат „ диалог“ с гражданите. В историята на прехода обаче, няма политик на национално или на местно ниво, който да е поискал