ДА БРАНИМ СЪЕДИНЕНИЕТО  И ДНЕС

ДА БРАНИМ СЪЕДИНЕНИЕТО И ДНЕС

 

Жалко,  че 138 години след Съединението ,осъществено от български родолюбци ,които  противопоставяйки се на великите сили , включително и на освободителката Русия , осъществяват обединението на Княжество България с Източна Румелия  , ние отново не сме обединени от  общи принципи  ,  цели   и национални  каузи  . А сме отново разединени ,както по време на управлението на Стамболов ,  както през  1923  , 1944 и 1989 години . Разделения, които рязко намаляват националния ни потенциал за развитие като народ и общество .

И ако до преди избухването на войната в Украйна разединението беше основно   по линията корупция , организирана престъпност от едната страна и стремеж за правов ред от другата страна  , сега към това разделение се добави и   разделението към отношението  войната на Русия срещу Украйна . Което  провокира и разделението   на русофили и русофоби , путинофили и путинофоби   , а  дори започна да се появява и разделение  и    за правилната   външно политическата ориентация на България – за пълна  интеграция към ЕС или за отдалечаване от ЕС ,с лозунгите за национална  самостоятелност и достойнство  ,които прикриват цели  за доближаване Евразия  .

Тези  разделения  буквално счупиха  обществото ни , разделиха  ни на много групи с различни позиции и са много   опасно състояние  за развитието на съвременна България .

За голяма съжаление и Президента Радев вместо да работи и да търси пътища за обединение на българското общество ,чрез  дебати за намиране и подсказване на  правилните национални интереси и приоритети , особено след началото на войната в Украйна ,  се явява като основен фактор и генератор за разединение .

Много умело, а в същото време и недостойно се възползва от неправилните  и грешни  идеи на ПП-ДБ- ГЕРБ за промяна на националният празник 3-ти МАРТ с 24 май . Вредна  ,  опасна  и популистка е инициативата му за учредяването на движение 3-ти март за запазване на националния празник 3-ти март .

Позиция за запазване на 3-ти март като национален празник  ,която основната част от българите подкрепяме и той умело и недостойно ще я използва, за да вкара още една линия на разделение в обществото ни .

Затова ще си позволя да се обърна към представителите на ПП -ДБ -ГЕРБ , ОТКАЖЕТЕ СЕ  от безсмислената инициатива да включвате в конституцията промяната на националния празник .Първо ,че в обществото ни съвсем основателно 3-ти март се възприема като рождена дата на третата Българска държава , което се възприема и като успешния край на многогодишна борба за освобождение .Тази дата се подкрепя да е национален празник от 70 % от българите . Второ, защото символа на 24 май , братята Кирил и Методий ,исторически не са свързани с България и трето – защото пред обществото ни има много , много по- важни въпроси за решаване и е грешно да се създават предпоставки за разделение по такива символни теми , когато има много не решени прагматични и важни  въпроси  .

Много по- важно  е ясно  формулиране  и масовото  оповестяване  на целите за  приемане на еврото  в България ,  приемането ни в Шенген и пълната интеграция на България в ЕС , борбата с корупцията и създаването на условия за върховенството на закона ,  подобренията в образованието , здравеопазването , правовия ред и местното самоуправление , с цел това да се превърнат   в общонационални цели ,които да ни обединят като общество . Общонационални цели ,по които трябва да се обединим и да намерим лидери с потенциал, които да започнат да ни обединяват за да ги осъществим . И да изградим една съвременна България, тясно интегрирана в ЕС с върховенство на закона и с грижа за всеки българин .

Създаването на съвременното българско общество е формирано  с борбите за самостоятелна Българска християнска православна  църква ,които се увенчават с успех , с борбите за национално освобождение на които основни изразители са Раковски , Каравелов , Левски , Ботев , Бенковски и много други национални герои и бележат основаването на третата Българска държава , с преломните моменти в историята на третата Българска държава като Съединението ,  управлението на Стамболов  ,  септемврийското въстание 1923 година , промяната на обществения строй през 1944 година и промените през 1989 година , присъединяването ни към ЕС през 1.01.   2007 година .

Един дълъг исторически път на развитие от почти 200 години , често криволичещ и противоречив , който е предпоставка на база на постигнатото и грешките през годините , да си направим изводи за истинските и правилните български приоритети, завещани от предците ни , да се обединим около обществените лидери, които най -правилно и добре формулират истинските български дългосрочни  цели и  да изградим интегрирано , демократично и проспериращо общество и България ,с която да се гордеем и с  радост и удовлетворение да живеем в нея и да завещаем на наследниците си .

В навечерието на Празника-06.09.2023г. Ви пожелавам на всички да бъдете здрави

 

Д-р  Събина Петканска

05.09.2023 г .

Предишна БЕЗПЛАТНА СИНЯ ЗОНА ЗА ПРАЗНИКА В СЛИВЕН
Следваща ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД СЪЕДИНЕНИЕТО ОТ 1885 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31. 01. 2019 г. (четвъртък) до 15.00 ч. е прекъснато водоподаването на кв.“ Речица“. При възможност

Новини Сливен

ТАЗИ ВЕЧЕР ЛЯТНО КИНО НА ОТКРИТО В КОТЕЛ

На 14 септември /четвъртък/ от 20:00 часа – 22:00 часа, в градски парк „Изворите“ ще се състои прожекцията на филма „Където пеят раците“. Инициативата  „ЛЯТНО КИНО НА ОТКРИТО“ е организирана

Новини Сливен

„ОТГЛЕЖДАЙТЕ ХРАНИ, А НЕ ТЮТЮН!“

Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2023 година Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Кампанията е насочена за повишаване на осведомеността относно