ДАРИТЕЛИ СА ОТКУПИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИ СТЕНОПИСИ В НОВОСТРОЯЩИЯ СЕ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“ В СЛИВЕН
13.03.2023 913 Прегледи

ДАРИТЕЛИ СА ОТКУПИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИ СТЕНОПИСИ В НОВОСТРОЯЩИЯ СЕ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“ В СЛИВЕН

Дарители от всякакви социални групи „откупиха“ почти всички стенописи в новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен. Това каза в интервю за БТА предстоятелят на църквата отец Йоан Петров. Сред тях е Сливенският митрополит Йоаникий, хора с повече възможности, но и такива с минимални заплати, които са купували стенописи в размер на 4-5 хиляди лева, допълни той.

„Откупуването“ на стенописи е започнало в края на 2021 година, като до момента 86 дарители, както от Сливен, така и от други епархии, са предоставили за изографисването на храма 105 хиляди лева. Свещеникът уточни, че по проект са нужни 121 хиляди за изписването на църквата. Само шест са останалите неоткупени стенописи, като три от тях са за по 5 хиляди лева. Според него така изографисването ще приключи към края на 2024 година.

„Това е автентичният начин за градеж на храм. Навремето, векове назад, е нямало строителни фирми, които организирано да строят храмове. Обикновено местното население е градило храмове според своята численост. По-богатите хора са дарявали средства, по-бедните хора са помагали с труд. Те са си купували стенописите, оборудването, всичко. Сега живеем в по-модерно време, нещата стават по-бързо. Ние се връщаме към един метод от древността. Много хора откликнаха. Има такива, които не съм ги виждал редовно в църква, те просто се редяха на опашки, за да си откупят стенописи“, разказа той.

Стенописите са остойностени според квадратурата, разказа още отец Йоан. Сред предпочитаните да бъдат откупени са тези, свързани със Св. Богородица, Господ Иисус Христос, както и със Свети Архангел Михаил, Свети Георги Победоносец, Св. Димитър Сливенски. Сливенският храм ще бъде сред първите, в които ще има стенописи на наскоро канонизирани светци като Св. Паисий Светогорец. Негова икона ще бъде поставена и на специална поставка – проскинитарий.

Храмът се изографисва от Живка Иванова, на която помагат две нейни колежки със сливенски корени, живеещи във Велико Търново.

Църквата „Света Петка“ е първата, строена в града от повече от 20 години. Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Отец Йоан допълни, че оборудването –  иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, които бяха поръчани в Украйна, няма да бъде доставено заради войната. Епархийският съвет е гласувал 90 хиляди лева за оборудване, което е възложено на пловдивската фирма „Свети Стилиян“.

От Украйна са камбаните и автоматиката към тях за близо 20 хиляди лева. Камбаните имат десетки мелодии, задвижват се дистанционно, дори извън пределите на страната.

 

БТА

Предишна ТЕЖКА КАТАСТРОФА ЗАТВОРИ ПЪТЯ НОВА ЗАГОРА - РАДНЕВО
Следваща КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ОБЛЕЧЕ УНИФОРМА ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ПРЕДСТАВЯ „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“

На сцената на зала „Сливен“ в четвъртък ще бъде представена оперетата „Царицата на чардаша“. Спектакълът ще изнесат Сливенският симфоничен оркестър и звездите на оперетата Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Лилия Илиева

Новини Сливен

ДРОГИРАН ШОФЬОР ПРЕДИЗВИКА КАТАСТРОФА

На 2 декември полицейски екип на РУ-Нова Загора се отзовава на сигнал за пътно произшествие в района на кръстовище с улици „Патриарх Евтимий“ и „В. Левски“. Произшествието е станало между

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ПЪРВИ ЮНИ

Мили деца, В годишния календар е избран специален ден, който е посветен на вас. В десетки държави, сред които и България, той се отбелязва на 1 юни, Международния ден на