ДАРЕНИЕ ОТ БЛИЗО 700 МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТА ПОЛУЧИ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В СЛИВЕН
30.08.2019 1660 Прегледи

ДАРЕНИЕ ОТ БЛИЗО 700 МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТА ПОЛУЧИ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В СЛИВЕН

Дарение от близо 700 творби на известния сценограф Николай Николов /1933 – 2005/ получи Художествената галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, съобщи директорката на галерията Маргарита Пенева.

Дарението съдържа графични и живописни етюди, пейзажи, шаржове, множество работни скици и проекти за театрални и филмови костюми, декори за театрални постановки.

То бе направено тази седмица от наследниците на родения в Сливен творец – Евгения Николова, съпруга и Камен Николов, син на художника.

Като част от дарението институцията получи и специализирана литература – история и теория на изкуството, техника и технология на сцената, основи на сценичния грим, история на костюма и др., театрален и филмов реквизит, плакати за игрални филми и театрални постановки, снимки, както и живописни и графични творби от личната колекция на семейство Николови.

„Това е най-голямото дарение, което ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен получава от своето създаване (1965 г.) досега, посочи директорката. Тя изказва своята признателност и огромна благодарност към семейството на художника, предпочело този ценен личен архив да бъде дарен на художествената галерия в родния му град.

Николай Николов е завършил Художествената академия при проф. Георги Каракашев през 1957 г. с пълно отличие. Той е бил художник в редица български драматични театри, преподавател по сценографията в Художествената академия в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

 

БТА

Предишна ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПОЛУЧИ НОВО ДАРЕНИЕ ОТ ФОНДАЦИЯ "АРУСЯН ЧАКЪРЯН"
Следваща НЯМА КОЙ ДА ПЛАТИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА 250 000 БУТИЛКИ С НЕЛЕГАЛЕН АЛКОХОЛ, КОИТО СЕ СЪХРАНЯВАТ ВЪВ ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАНЯ ЧЕРВЕНКОВА ПРЕДСТАВЯ ФИЛМ И КНИГА В СЛИВЕН

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, вълшебното пътешествие на бестселъра „Кодово име: Живот“ продължава! С огромно нетърпение очаквам новите срещи с Вас в градовете Сливен и Шумен! Заповядайте, за да разберем заедно какъв е

Новини Сливен

22-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Полицейски екип е задържал 22-годишен мъж за притежание на наркотични вещества, при осъществяване на патрулна дейност в град Сливен. Вчера, на ул.“6-ти септември“ е извършена проверка на 22-годишния Н.И. от

Новини Сливен

ГЕРБ И СДС В СЛИВЕН ЗАКРИВАТ КАМПАНИЯТА СИ С ЕМОЦИОНАЛНО ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ

ГЕРБ и СДС в Сливен закриват своята кампания с емоционално видеообръщение към всички жители на Сливен и областта. В него кандидатите от силната листа под номер 28 благодарят за подкрепата,