ДАРЕНИЕ ОТ БЛИЗО 700 МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТА ПОЛУЧИ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В СЛИВЕН
август 30, 2019 1267 Прегледи

ДАРЕНИЕ ОТ БЛИЗО 700 МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТА ПОЛУЧИ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ В СЛИВЕН

Дарение от близо 700 творби на известния сценограф Николай Николов /1933 – 2005/ получи Художествената галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, съобщи директорката на галерията Маргарита Пенева.

Дарението съдържа графични и живописни етюди, пейзажи, шаржове, множество работни скици и проекти за театрални и филмови костюми, декори за театрални постановки.

То бе направено тази седмица от наследниците на родения в Сливен творец – Евгения Николова, съпруга и Камен Николов, син на художника.

Като част от дарението институцията получи и специализирана литература – история и теория на изкуството, техника и технология на сцената, основи на сценичния грим, история на костюма и др., театрален и филмов реквизит, плакати за игрални филми и театрални постановки, снимки, както и живописни и графични творби от личната колекция на семейство Николови.

„Това е най-голямото дарение, което ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен получава от своето създаване (1965 г.) досега, посочи директорката. Тя изказва своята признателност и огромна благодарност към семейството на художника, предпочело този ценен личен архив да бъде дарен на художествената галерия в родния му град.

Николай Николов е завършил Художествената академия при проф. Георги Каракашев през 1957 г. с пълно отличие. Той е бил художник в редица български драматични театри, преподавател по сценографията в Художествената академия в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

 

БТА

Предишна ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПОЛУЧИ НОВО ДАРЕНИЕ ОТ ФОНДАЦИЯ "АРУСЯН ЧАКЪРЯН"
Следваща НЯМА КОЙ ДА ПЛАТИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА 250 000 БУТИЛКИ С НЕЛЕГАЛЕН АЛКОХОЛ, КОИТО СЕ СЪХРАНЯВАТ ВЪВ ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАДЗИРАТЕЛИТЕ ОТ ЗАТВОРА В СЛИВЕН ИЗЛИЗАТ ДНЕС НА ПРОТЕСТ

Служителите на Женския затвор арестите и съдебна охрана в Сливен ще протестират пред затвора днес в 12.00 часа. Те ще отстояват поставените искания за увеличение на възнагражденията и бюджетите на

Новини Сливен

ГОЛЯМ ДЖИП И МАЛЪК НИСАН СЕ УДАРИХА ПРЕД КАТ

  Голям джип и малък „Нисан“ се удариха днес на бул. „Банско шосе“, почти пред КАТ, видя репортер на Sliveninfo. Големият черен джип, който е пътувал към Сливен, се е

Новини Сливен

42-ГОДИШНА ВОДАЧКА БЛЪСНА ПЕНСИОНЕРКА ПРИ МАНЕВРА НА ЗАДЕН ХОД

На 19 ноември, в 11,00 часа, е получен сигнал за настъпило пътно произшествие в село Стрелци  с пострадал пешеходец. От извършения оглед на местопроизшествие полицейските служители установяват, че 42-годишната М.А.,