ДАДОХА „ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА“ ЗА РЯЗЪК СКОК В ЗАПЛАТИТЕ НА КМЕТОВЕ, СЪВЕТНИЦИ, ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ И ДРУГИ
29.11.2018 2339 Прегледи

ДАДОХА „ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА“ ЗА РЯЗЪК СКОК В ЗАПЛАТИТЕ НА КМЕТОВЕ, СЪВЕТНИЦИ, ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ И ДРУГИ

Правителството дава възможност всички кметове да получават министерски заплати от 4600 лв. В момента такава възможност има само за столичния градоначалник, а на останалите определените тавани са по-ниски и зависят от броя на населението в общината. Това предвиждат промени в два нормативни акта – постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности и в Наредбата за заплатите в държавната администрация.

Те са публикувани в портала за обществено обсъждане. Промените влизат в сила от 1 януари 2019 г. – годината, в която ще има местни избори. Дали заплатите на кметовете и техните заместници ще бъдат увеличени ще зависи от общинския съвет, който ще определя конкретните суми в зависимост от финансовото състояние на общината. Промените в нормативните актове, ще позволят още увеличаване на заплатите на областните управители, на директорите на държавни и изпълнителни агенции и на някои специфични структури.

Разрешава се и на шефовете на агенции да си назначават експерти за връзки с обществеността. Сега такава възможност имаше само за министерствата, като тези служители са част от политическия кабинет на министъра. Целта на промените е да бъдат премахнати дисбаланси между заплатите на служителите в държавната администрация и органите на власт – агенции и кметове, както и да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията, е посочено в мотивите. Например в момента в някои големи агенции главните секретари и директорите на някои дирекции взимат по-високи заплати от тези на началниците си.

Такива случаи има в Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта и в Агенцията за социално подпомагане, показва анализът на данните. Заплатата на кмета равна на тази на министъра Предлага се размерът на основната месечна заплата на кметовете и заместник-кметовете на общини и райони, на кметовете на кметства и на кметските наместници да се определят от общинския съвет. Посочено е, че максималният размер на заплата им не може да надхвърля основната месечна заплата на министър, която в момента е 4600 лв. По този начин всеки общински съвет сам ще реши дали има възможност да даде високи заплати на ръководните кадри.

В момента възнагражденията на кметовете реално се определят централизирано. Сега действащите разпоредби задават минимален и максимален размер на заплатата на кмета в зависимост от населението в общината или кметството. Решението за конкретната сума отново се взема от съветниците, но таваните за по-малките общини са по-ниски. Така най-висока заплата получава столичният кмет – от 1200 лв. минимум до 3100 лв. максимум. През 2014 г. столичните съветници вдигнаха заплатата на Йорданка Фандъкова на 2900 лв., т.е. не са гласували максималната сума.

Заплатите на кметовете на общини с над 100 000 души сега са в границите между 1000 и 2700 лв., на тези с между 50 000 и 100 000 души – от 800 лв. до 2600 лв., тези от 10 000 до 50 000 души от 730 лв. до 2400 лв. и т.н. Най-ниски са заплатите на кметовете на кметства. Това са кметовете на селата, като техния размер също зависи от броя на населението и се движи от 510 лв. до 1650 лв. В този диапазон заплата взимат 3200 селски кмета, които са избрани чрез гласуване. Заплатите на кметските наместници, които се назначават от общинския съвет, а не се избират, са между 510 лв. и 700 лв. в момента.

Такива възнаграждения взимат около 800 кмета, показват данните на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Заради ниските заплати някои селски кметове напускат и отиват на работа в чужбина, показват наблюденията на НСОРБ. Сега с промените се пристъпва към реална децентрализация, защото централната власт се отказва да определя минимум и максимум на кметската заплата, а дава възможност тя да се равнява на тази на министъра, като решението остава на общинския съвет. Въпросът е дали общините ще имат финансовата възможност да раздадат такива заплати.

Очакванията са, че това ще могат да си го позволят богатите общини на големите градове и по морето. Но данните на НСОРБ показват, че в момента кметове на малки общини също взимат определения в наредбата таван. Най-вероятното обяснение е, че заплатите на съветниците са процент от тази на кмета и затова имат стимул да му дадат тавана. Така че не е изключено доста кметове на малки общини да получат министерски заплати. На практика с промените се дава възможност селски кмет да получава министерска заплата, стига общината да може да си го позволи. Заплатата на областните управители скача с 1000 лв. По-високи заплати са предвидени и за областните управители.

В момента таванът им е 2700 лв., а с промените се предвижда той да стане 3700 лв. Предложението е основната месечна заплата на областните управители да е равна на 80 на сто от основната заплата на министър, а на заместник областните управители – в размер 80 на сто от основната месечна заплата на областния управител. Драстичен скок на заплатите за някои ведомства Като антикорупционна мярка се предлага значително увеличение на заплатите на началниците за ведомства с „изключително сериозните отговорности“. Като такива са посочени Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“, Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция „Пътна инфраструктура“.

В момента те взимат до 2700 лв. Сега се предлага размерът на заплатите на ръководителите им да се определя от ресорния министър по модела, възприет за Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите. Неофициално се твърди, че началниците в тези ведомства взимат по-висока заплата от тази на финансовия министър, който се разписва срещу 4600 лв. Така размерът на основната заплата на изпълнителните директори и заместниците им на агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските фондове“, на Държавен фонд „Земеделие“ и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се определя от министъра на земеделието.

Възнагражденията на председателя и на членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от министъра на регионалното развитие, а заплатата на главния държавен инспектор – от министъра на здравеопазването, гласят промените. Държавни агенции и комисии Дава се и възможност за диференцирано определяне на заплатите на органите на власт в зависимост от техните отговорности.

За председателите на държавни агенции и на държавни комисии, на изпълнителните директори на изпълнителни агенции, на директорите на регионалните инспекции по отколната среда и водите (РИОСВ), директорите на басейновите дирекции, директорите на дирекции на националните паркове и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, конкретните размери ще се одобряват от Съвета за административната реформа.

Предложенията ще се правят от ресорните членове на правителството, които трябва да отчетат числеността на съответната администрация, нейния бюджет и функции. Основната заплата на заместниците на началниците на държавни и изпълнителни агенции ще е 80 на сто от основната месечна заплата на ръководителя им. В момента шефовете на държавни агенции взимат между 1000 и 2700 лв. месечно, а тези на изпълнителни агенции – между 700 и 2500 лв.

Заплатата на членовете на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация, на председателите на постоянни комисии по области на висшето образование и на председателя на Постоянната комисия за следакредитационно наблюдение и контрол ще се определя от министъра на образованието и науката, предвиждат още промените. Връзки с обществеността и в агенциите С промените се регламентира и длъжността експерт за връзки с обществеността в кабинета на председател на държавна агенция.

В момента няма такава длъжност, а за назначаването на специалист на тази длъжност е нужно да има създаден отдел или дирекция за връзки с обществеността. Някои държавни ведомства обаче имали нужда само от един човек и се чудели как да го назначат, така че да спазят закона. За решаването на проблема статутът на пиарите в агенциите се изравнява с този на същите специалисти в министерствата, където те са част от политическия кабинет на министъра.

 

mediapool.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МЕСТНИТЕ КОМИСИИ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА В СЛИВЕН И БЛАГОЕВГРАД СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ДЕЦА

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Разговор след сватбата: – Скъпи, още не мога да се отърва от някои момински навици… – Няма проблем, продължавай да взимаш пари от баща си. Дете написало обява: „Изгубено е

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Катаджия спира шофьор: – Знаете ли защо ви спрях? – Ъъъ… харесвате дебели мъже? – Хаха, много смешно! Айде, излизай да духаш! – Ето, знаех си. Пътуват българин и немец

Новини

„ЕКШЪН“ ПО ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ

Нетипичен, нестандартен и необичаен в сравнение с всичко, което българското кино е правило досега – това бе предварителното твърдение за „Екшън“, преди лентата буквално да избухне по големите екрани на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

16 + 3 =