ГРАЖДАНИТЕ ПОБЕДИХА ВЛАСТТА В НОВА ЗАГОРА, 100-ГОДИШНАТА ЖП ГАРА НЯМА ДА БЪДЕ СЪБОРЕНА
март 17, 2022 2050 Прегледи

ГРАЖДАНИТЕ ПОБЕДИХА ВЛАСТТА В НОВА ЗАГОРА, 100-ГОДИШНАТА ЖП ГАРА НЯМА ДА БЪДЕ СЪБОРЕНА

Голям успех на гражданското общество в Нова Загора. То успя да запази 100-годишна гара, която няма да бъде съборена. Местната община и общинският съвет в Нова Загора поискаха премахването на жп гарата. Институт към културното министерство обаче взе единодушно решение тя да остане. Миналата година имаше протести на граждани, в които се включиха и жители на Сливен. Оказа се, че е имало защо.

Sliveninfo ви предлага решението.

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) спря разрушаването на почти 100-годишното здание на жп гарата в Нова Загора. Съветът одобри без нито един глас „против“ предложението за деклариране на сградата за единична недвижима културна ценност. Предварителната оценка я поставя под временна защита, докато проучването й завърши. Предписанията за опазване определят допустимите и недопустимите дейности по обекта. Очертана е охранителна зона, която включва площи и обекти около гарата.

Старата жп гара е едно от първите най-значими здания в сринатата след руско-турската война през 1878 г. Нова Загора. Строителството й започва през 1921 г.  Проектирана е от архитектурния отдел на БДЖ, ръководен от арх. Панайот Калчев, създал сградите на гара Подуяне и Сточна гара. В онези години липсва финансиране и затова е взето решение да се строи по стопански начин. Изграждането на гарата завършва през 1925 г., пълната й експлоатация започва три години по-късно. По същото време близо до нея са построени товарна гара и водна кула.

В 100-годишната си история жп гарата и паркът й са придобили градоустройствено и ритуално значение в сърцето на града. Зданието е задънка в композиционната ос, която пресича Нова Загора. Поколение след поколение всички новозагорци са преминали през гарата и са свързани с нея емоционално – тя е начало и край на пътуване отвъд физическото, място за посрещане и сбогуване, радост и тъга, очакване, равносметка, размисъл. Затова нейният културен и градоустройствен смисъл надхвърлят стойността й на оцелял във времето представител на следосвобожденската архитектура, коментира директор на НИНКН арх. Петър Петров.

През февруари местният Общински съвет гласува старата сграда да бъде разрушена, въпреки че новозагорци настояват да бъде запазена. Това решение пренебрегва ценността на старата сграда за обществото и облика и града. Осмислянето на културната й стойност липсва в плановете на собственика на обекта – Националната компания „Железопътна инфраструктура“, да строи съвсем ново приемно здание с европейско финансиране.

Експертният съвет към Министерството на културата прекратява плановете за унищожаване на старата жп гара и изисква тя да бъде консервирана, реставрирана, адаптирана, експонирана и социализирана, каквито са добрите български и европейски практики за опазване на недвижимото културно наследство.

Запазването на зданието е шанс Нова Загора да стане спирка по маршрута на знаменития „Ориент експрес“ от Париж до Истанбул, превърнат в европейско културно събитие.

Намеренията за унищожаване на старото приемно здание на жп гарата в Нова Загора са поредна илюстрация на неразбирането защо трябва да бъде опазено недвижимото културно наследство на България.

НИНКН започва да публикува на фейсбук страницата си информация за решенията на експертния съвет за статутите на недвижимите културни ценности и режимите за тяхното опазване.

Разказът за тях е разказ за необходимостта да съхраним недвижимото наследство в културната тъкан на всеки български град, за да знаем кои сме, откъде идваме и накъде пътуваме. Саморазрушението започва с изтриването на паметта за миналото. Безпаметството унищожава човешката ни и националната ни идентичност.

 

Източник: НИНКН

 

Предишна КМЕТЪТ НА МЕЛИТОПОЛ Е БИЛ РАЗМЕНЕН СРЕЩУ ДЕВЕТ РУСКИ ВОЙНИЦИ
Следваща ДВА КОНЦЕРТА НА АНСАМБЪЛА ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ - СЛИВЕН - НА 22 И 23 МАРТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: РЕФОРМА В БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ТРЯБВА ДА ИМА, НО ПРЕДЛОЖЕНОТО НАМАЛЕНИЕ НА ЛЕГЛАТА Е ГОЛЯМО

„Нашата позиция е , че безспорно трябва да има реформа в болничната помощ. Безспорно има натрупани дисбаланси. Ние като най-голяма община до голяма степен се отъждествяваме с област Сливен и

Новини Сливен

ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” В СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 50-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ

Пенсионерският клуб „Дамян Дамянов“ отбеляза своята 50-та годишнина. На крепост „Туида“ членовете на клуба отпразнуваха своя юбилей. Кметът Стефан Радев отправи послание за здраве и благополучие. „Удоволствие за мен е

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА 11 ТОНА ЗЪРНО В НОВОЗАГОРСКО

Новозагорски криминалисти са разкрили кражба на 11 тона зърно от частен имот в село Любенова махала. Сигналът е подаден на 26 юли от собственика. След проведените незабавни издирвателни действия за