ГРАД КЕРМЕН ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК НА ПЕТКОВДЕН
14.10.2022 718 Прегледи

ГРАД КЕРМЕН ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК НА ПЕТКОВДЕН

Молебен за здраве и добруване на българския народ беше отслужен в храм „Св. Петка“ в град Кермен. Празничната Света литургия отслужи отец Стилиян.

По традиция на този ден, празникът на град Кермен – Петковден, бе отдадена почит на загиналите във войните керменци.

Цветя в знак на признателност поднесоха Мария Белова, избрана за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ Керанка Стамова и Христо Котов, зам.- кметът Пепа Чиликова, граждани и ученици.

Те отдадоха почит на Св. Преподобна Параскева или Петка Българска, която се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

По повод Деня на Кермен беше организиран и спортен празник, в който участваха децата от ОУ „Христо Смирненски“. В края на състезанията всички те бяха поздравени и наградени с купи, грамоти и предметни награди.

Празникът на Кермен се чества от 1904 година, когато започва градежа на храм „Св. Петка“. Църквата е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Петковден не е само празник в чест на Св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници – правят се оброчни курбани и сборове. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. Според вярванията на Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка.

На този ден празник имат три града в област Сливен – Нова Загора, Твърдица и Кермен.

Предишна ОБЩИНА КОТЕЛ ОТВАРЯ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЕМ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ПРОЕКТ „ТОПЪЛ ОБЯД“
Следваща ОТ 9 ЧАСА В СЪБОТА НА ПЛОЩАД „ХАДЖИ ДИМИТЪР” ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ КАПАЧКИ ЗА ЛИНЕЙКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ И САНКЦИИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ, КОИТО КАРАТ ВЕЛОСИПЕДИ И ТРОТИНЕТКИ ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА

„Общинска охрана и СОТ-Сливен“ засилва проверките по Главната улица за водачи на велосипеди, в това число и електрически тротинетки и триколки, както и скейтбордове, ролери и др. подобни пътни превозни

Новини Сливен

АРЕСТУВАХА ВОЕНЕН, ПРОСТИТУТКИ МУ ПЛАЩАЛИ ДА РАБОТЯТ В ЖИЛИЩАТА МУ

Под ръководството на Военно-окръжна прокуратура-Сливен бе проведена специализирана операция на Регионална служба „Военна полиция“-Варна, която доведе до разкриване на военнослужещ, участвал в дейността на нелегален публичен дом. От декември 2023

Новини Сливен

ГОРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЮИДП СЕ СЪБРАХА НА РЕГИОНАЛНО СЪВЕЩАНИЕ ПО СТОПАНИСВАНЕ НА ГОРИТЕ

На 15.06.2022 г. се проведе регионално съвещание по стопанисване на горите. Събитието беше организирана от ЮИДП ДП Сливен, съвместно с РДГ Сливен. Домакин на съвещанието беше ДГС Твърдица, а участие