ГРАД КЕРМЕН ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК НА ПЕТКОВДЕН

ГРАД КЕРМЕН ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК НА ПЕТКОВДЕН

Молебен за здраве и добруване на българския народ беше отслужен в храм „Св. Петка“ в град Кермен. Празничната Света литургия отслужи отец Стилиян.

По традиция на този ден, празникът на град Кермен – Петковден, бе отдадена почит на загиналите във войните керменци.

Цветя в знак на признателност поднесоха Мария Белова, избрана за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ Керанка Стамова и Христо Котов, зам.- кметът Пепа Чиликова, граждани и ученици.

Те отдадоха почит на Св. Преподобна Параскева или Петка Българска, която се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

По повод Деня на Кермен беше организиран и спортен празник, в който участваха децата от ОУ „Христо Смирненски“. В края на състезанията всички те бяха поздравени и наградени с купи, грамоти и предметни награди.

Празникът на Кермен се чества от 1904 година, когато започва градежа на храм „Св. Петка“. Църквата е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Петковден не е само празник в чест на Св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници – правят се оброчни курбани и сборове. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. Според вярванията на Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка.

На този ден празник имат три града в област Сливен – Нова Загора, Твърдица и Кермен.

Предишна ОБЩИНА КОТЕЛ ОТВАРЯ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЕМ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ПРОЕКТ „ТОПЪЛ ОБЯД“
Следваща ОТ 9 ЧАСА В СЪБОТА НА ПЛОЩАД „ХАДЖИ ДИМИТЪР” ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ КАПАЧКИ ЗА ЛИНЕЙКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАНИ СА ТРИМА КРАДЦИ НА КАБЕЛ

Полицията в Сливен е задържала трима мъже за кражба на ел.кабел от инсталацията на ЖП гара – с.Чинтулово. Сигналът е получен на 23 ноември. След проведени оперативно-издирвателни действия от служители

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЛС-СЛИВЕН Д-Р БОГДАН СОТИРОВ ПОЗДРАВЯВА ЛЕКАРИТЕ ОТ ОБЛАСТТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Днес, 19-ти октомври, отбелязваме Деня на българския лекар и покровителя на медиците в България Свети Иван Рилски! Честит празник на всички колеги от Сливен и областта! Преди всичко бъдете живи

Новини Сливен

ГОЛЯМ ПОЖАР В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

Голям пожар избухна в центъра на Сливен в нощта срещу 10 юли. Малко след полунощ пламна апартамент в 8-етажния блок до Старото зъболечение на бул. „Хаджи Димитър“. Огънят е опустошил