ГРАДОВЕТЕ В ГЕРМАНИЯ МОГАТ ВЕДНАГА ДА ЗАБРАНЯТ ДИЗЕЛОВИТЕ КОЛИ
май 19, 2018 1328 Прегледи

ГРАДОВЕТЕ В ГЕРМАНИЯ МОГАТ ВЕДНАГА ДА ЗАБРАНЯТ ДИЗЕЛОВИТЕ КОЛИ

Върховният административен съд на Германия реши в петък, че общинските власти в страната имат право незабавно да забранят влизането на дизелови автомобили в техните градове с цел да бъдат изпълнени изискванията на Европейския съюз за замърсяване на въздуха.

В решението, заемащо 30 страници, изрично се казва, че не бива да има преходен период. „Подобни рестрикции не са нещо по-различно от други забрани за преминаване и спиране съгласно закона за движение по пътищата, с който водачите са длъжни да се съобразяват.“

Процесът започна през февруари, когато – въпреки усиленото лобиране от производителите на автомобили – бе позволено на природозащитни организации да съдят градските власти, които не успяват да намалят замърсяването до определените нива.

Решението на съда с централа в Лайпциг, може да има сериозни последици з абъдещето на автомобилната индустрия. Автокорпорациите инвестираха милиарди в разпаботването на дизелови двигатели, изхвърлящи по-малко въглероден диоксид и парникови газове. Сега съдът казва, че общините могат да спрат всички, освен тези с най-новия стандар Евро-6, въведен през 2014г.

За градските зони, обхващащи мрежа шосета, Административният съд препоръчва постепенно въвеждане на забраните, като се започне от по-старите коли със стандерт Евро-4 (той бе заменен от Евро-5 през 2009г.). През февруари съдът в Лайпциг постанови колите с Евро-5 да не бъдат блокирани преди 1 септември 2019г., като е редно да се направят изключения за доставчици на търговски обекти и някои жители.

Според Ремо Клингер, адвокат на сдружение, което съди 28 градове, включително Мюнхен и Франкфурт, „смятаме, че след днешното решение в много от случаите бързо ще се стигне до изслушвания в съдебната зала и приключване на делата“.

В сряда Хамбург – втгорият по население град на Германия, започна да монтира пътни знаци, с които се забраняват по-старите дизелови коли с Евро-5, които са доста по-малко от тези с Евро-6. Очакванията на властите са мярката да влезе в сила в края на май и това е да е първият голям град, въвел ограничението.

В Хамбург изчакваха днешното решение, но еколозите продължават да недоволстват. Според тях забраните ще действат в определени улици, където има монтирани датчици (станциите в града са само 4) за измерване на замърсяването. Това, според тях, само ще принуди водачите да се пренасочът към други улици и да заобикалят, като така прекарват по-продължително време в движение.

За известно време няма да бъдат налагани глоби на нарушителите, като целта е шофьорите да свикнат с новия режим.

Със забраните трябва да свикнат и производителите на коли, които според министерството на транспорта не могат да бъдат принуждавани да преоборудват автомобилите. За подобна принуда е нужно първо да се докаже, че прекалените нива на замърсяване са резултат на умишлена измама.

Експертна група към министерството препоръчва прилаганото и сега преинсталиране на програми в колите, а не задължителна смята на цялата система за отработени газове, както настояват природозащитници. Вторият вариант струва поне 5000 евро на кола с Евро-5, а екологичната полза ще се усети след 3-4 години. Разходите за други варианти, препоръчвани като по-подходящи, са в рамките на 2500 евро.

 

dnevnik.bg

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ГРАДУШКА ЗАСНЕЖИ УЛИЦИТЕ В СЛИВЕНСКО СЕЛО

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Трима случайно се срещат. Ром, испанец и холандец. Дявола ги е събрал и казал: – Който ми направи най-хубавата тоалетна го оставям жив! Испанецът и холандецът направили златна тоалетна. Влязъл

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Cвидeтeлят ce зaĸлeвa дa ĸaжe иcтинaтa и cъдиятa гo питa: – Bиe oчeвидeц ли cтe нa пpecтъплeниeтo? – Ha пpecтъплeниeтo нe, гocпoдин cъдия, нo нa cлyxoвeтe – дa. Някаква бабка

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Малкият Моше пита баща си: – Тате, тате, аз на кого съм кръстен? – На дедо ти Авраам, сине. – Е как на дедо ми Авраам, бе тате? Аз

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × 3 =