ГОТОВА Е ПРОГРАМАТА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И ПРАЗНИК НА ГРАД КОТЕЛ

ГОТОВА Е ПРОГРАМАТА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И ПРАЗНИК НА ГРАД КОТЕЛ

Програмата за честването на Деня на народните будители и празника на град Котел ще започне още в края на октомври. В нея са включени рецитали, изложби, концерт и други културни изяви.

Началото ѝ ще бъде дадено на 28 октомври /петък/ от 17.00 часа, в залата на местната библиотека, където децата от Творческо обединение „Дарования“ при Народно Читалище „Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“, съвместно с учениците от СУ „Георги Ст. Раковски“ и вокална училищна група от 6 „а“ клас ще представят рецитал, презентация на тема: „Поклон пред Вас, будители народни“ и музикални изпълнения.

Празничната програмата по случай 1 ноември продължава с представяне на най-новата книга на общественичката Дора Куршумова „Котленски килими – по-силни от времето“. Събитието ще се състои на 29 октомври /събота/ в залата на НЧ „Извор – 1882“, с. Медвен.

Празничният 1 ноември ще започне с начален час 9.00 ч. в храм „Св. Св. Петър и Павел“, където ще бъде извършена празнична Света литургия. Час по-късно, във фоайето на музейна-експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“ ще се състои тържествената сесия на Общински съвет – Котел по повод Деня на народните будители и празника на града.

От 10.30 ч. на площад „Възраждане“ котленци и техните гости ще могат да присъстват на празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на Община Котел и Република България, на която приветствие към гражданите ще отправи и кметът Коста Каранашев. Празникът на площада ще продължи с литературно-музикална програма на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.

От 11:30 часа ще бъде отслужен водосвет в обновеното Вътрешно отделение на Общински медицински център Котел, което кметът Коста Каранашев и изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – д-р Васислав Петров официално ще открият.

От 12.00 ч. на открита сцена, на пл. „Възраждане“, едни от най-обичаните и известни диско дуети на България, този на братя Аргирови, ще зарадват всички котленци с концерт по случай 1 ноември.

Исторически музей – Котел ще зарадва с две изложби своите посетители в празничния ден. Първата от тях е изложбата „Спомени от стария Котел“, която ще може да бъде разгледана от 11.30 часа във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. Втората е тази на фотографа Радослав Първанов, който гостува в града по време на празника с фотографския си проект: „Аз съм Българка“-III част. Изложбата на Първанов представлява 32 сюжета, заснети не само в Котел, но и на други места в България. Тя може да бъде видяна в музейна експозиция „Кьорпеева къща“ от 15.30 часа, а специален нейн гост ще бъде народната певица Галина Дурмушлийска.

Празничният ден ще завърши с прожекция на документалния филм „Раковски извън известното“ I част на сценариста Иван Тренев. По време на прожекцията Тренев ще изнесе кратка беседа във връзка с все още неизвестни неща от живота и дейността на многопластовата фигура на Георги Стойков Раковски. Гостите на събитието ще могат да видят още оригинално писмо на другия световен колос в революцията-  Джузепе Гарибалди, както и лични негови портрети от епохата. Прожекцията ще бъде от 17.00 ч. в залата на НЧ „Съгласие-Напредък 1870“ /вход свободен/, а от 20.00 ч. ще започне празничната заря.

Програмата по случай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на град Котел се организира от Община Котел, в партньорство с Исторически музей-Котел, Център за подкрепа за личностно развитие- Котел, Народно Читалище „Съгласие-Напредък 1870“, Общинска библиотека „Петър Матеев“, Фондация „Орлица“ и Сдружение „За Медвен“.

 

Предишна ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ БЕ ГОСТ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ
Следваща СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА ДИМИТРОВДЕН С ЦЕРЕМОНИЯ НА ПЛОЩАД „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

САМБИСТЪТ МАРТИН ИВАНОВ СТАНА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА В СЛИВЕН

На тържествена церемония днес бяха връчени наградите на най-добрите спортисти и треньори на Община Сливен за 2017 г. Церемонията се състоя в зала „Сливен“. Официални гости бяха Пепа Чиликова, зам.-кмет

Новини Сливен

ИМА ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА

Община Твърдица уведомява всички заинтересовани лица, че е изготвен и публикуван на интернет страницата на общината Проект на Наредба за изменение на Наредбата за упражняване правата на собственик на община

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА АТАНАС АТАНАСОВ ПО СЛУЧАЙ КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА

Скъпи съграждани, Приемете моите най-сърдечни благопожелания по случай предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Нека напълним чашите и вдигнем наздравица с надежда и вяра в благоденствието, с пожелания за здраве и