юни 16, 2022 0 331 Прегледи

ГОСТ-УЧАСТНИЦИТЕ В СЕМИНАРА ЗА ГРАДСКО ОБНОВЯВАНЕ-ОЧАРОВАНИ ОТ ОБЛИКА НА СЛИВЕН

В Сливен се проведе обучителен семинар, посветен на обновяване на изоставени зони в България и възможностите те да бъдат превърнати в потенциал за развитие. Семинарът е част от проект, целящ да разработи и изпробва методика и цялостен подход за „компактно“ градско развитие. Цялостният проект „Компактни градове в България“ цели да подпомогне въвеждането на инструменти и процеси за ускоряване прилагането на съществуващите планове за градско развитие и да помогне на общинските служители да прилагат промени.

Във форума участваха представители на Международната банка за възстановяване и развитие, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, архитекти и експерти от Община Сливен и други общини от страната.

С презентации и дискусии в зала „Май“ бяха обсъдени възможностите и моделите за обновяване и развитие на изоставени територии. Беше представена и гледната точка на архитектите по отношение на адаптивното повторно използване на изоставени зони. Участниците имаха възможност да се запознаят и с иновативни начини за генериране на идеи, включващи множество отговорни и заинтересовани страни, както и казуси с най-добри български и европейски практики.

Конкретно за Сливен бяха дискутирани идеи и концепции за обновяването на два обекта. Това са теренът на бившето военно поделение до бул. „Бургаско шосе“ и теренът до Хотел „Сливен“.

В днешния, заключителен панел на форума, кметът Стефан Радев изрази надежда той да е бил ползотворен за всички, а идеите да се превърнат в конкретни решения и действия. Той използва случая отново да изрази задоволство, че Община Сливен е поканена да се включи в пилотния проект на Международната банка за възстановяване и развитие.

От своя страна гостите благодариха на домакините за гостоприемството и изразиха най-добри впечатления от архитектурния облик, устройството и историческите забележителности на Сливен. Те изтъкнаха отговорното отношение и доброто сътрудничество в дискусиите с експертите от Община Сливен.

Инициативата се организира от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), в партньорство с Община Сливен и подкрепата на Climate Support Facility (CSF).

Обучителният семинар е част от поредица от три събития в рамките на проекта, насочени към споделяне на опит и разширяване на знанията на общинските администрации по разглежданите въпроси. Следващите две събития са насрочени през октомври и ноември, като техният основен фокус ще бъдат моделиране на сценарии за развитие и финансиране на интегрирани проекти.

 

Предишна НИКОЛА МИНЧЕВ БЕ ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОДЕН КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Следваща ДЕЦА СЕ ВЪРНАХА ВЪВ ВРЕМЕТО НА КОТЛЕНСКИТЕ КИЛИМАРКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КРЪСТЬО ЛАФАЗАНОВ ГОСТУВА В СЛИВЕН В ЧЕТВЪРТЪК

Кръстьо Лафазанов по време на епидемия  ще разсмее публиката  в  Сливен с участието си в  лудата комедия „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен, постановка  на Народен театър „Иван

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ: ПРИКЛЮЧВАМЕ ЕДИН УСПЕШЕН МАНДАТ

Приключваме един успешен мандат. Община Сливен е много по-силна, отколкото беше преди четири години и перспективите за развитие са много добри, отчита кметът Стефан Радев. Той казва, че има много

Новини Сливен

СЛУЖИТЕЛКА НА ОБЩИНА СЛИВЕН Е С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА КОРОНАВИРУС

Служителка на Община Сливен е дала положителна проба за коронавирус, научи Sliveninfo. Новината бе потвърдена от източник в сливенското кметство, пожелал анонимност. Това е първата проба на общинарката. Предстои още