юни 16, 2022 0 226 Прегледи

ГОСТ-УЧАСТНИЦИТЕ В СЕМИНАРА ЗА ГРАДСКО ОБНОВЯВАНЕ-ОЧАРОВАНИ ОТ ОБЛИКА НА СЛИВЕН

В Сливен се проведе обучителен семинар, посветен на обновяване на изоставени зони в България и възможностите те да бъдат превърнати в потенциал за развитие. Семинарът е част от проект, целящ да разработи и изпробва методика и цялостен подход за „компактно“ градско развитие. Цялостният проект „Компактни градове в България“ цели да подпомогне въвеждането на инструменти и процеси за ускоряване прилагането на съществуващите планове за градско развитие и да помогне на общинските служители да прилагат промени.

Във форума участваха представители на Международната банка за възстановяване и развитие, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, архитекти и експерти от Община Сливен и други общини от страната.

С презентации и дискусии в зала „Май“ бяха обсъдени възможностите и моделите за обновяване и развитие на изоставени територии. Беше представена и гледната точка на архитектите по отношение на адаптивното повторно използване на изоставени зони. Участниците имаха възможност да се запознаят и с иновативни начини за генериране на идеи, включващи множество отговорни и заинтересовани страни, както и казуси с най-добри български и европейски практики.

Конкретно за Сливен бяха дискутирани идеи и концепции за обновяването на два обекта. Това са теренът на бившето военно поделение до бул. „Бургаско шосе“ и теренът до Хотел „Сливен“.

В днешния, заключителен панел на форума, кметът Стефан Радев изрази надежда той да е бил ползотворен за всички, а идеите да се превърнат в конкретни решения и действия. Той използва случая отново да изрази задоволство, че Община Сливен е поканена да се включи в пилотния проект на Международната банка за възстановяване и развитие.

От своя страна гостите благодариха на домакините за гостоприемството и изразиха най-добри впечатления от архитектурния облик, устройството и историческите забележителности на Сливен. Те изтъкнаха отговорното отношение и доброто сътрудничество в дискусиите с експертите от Община Сливен.

Инициативата се организира от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), в партньорство с Община Сливен и подкрепата на Climate Support Facility (CSF).

Обучителният семинар е част от поредица от три събития в рамките на проекта, насочени към споделяне на опит и разширяване на знанията на общинските администрации по разглежданите въпроси. Следващите две събития са насрочени през октомври и ноември, като техният основен фокус ще бъдат моделиране на сценарии за развитие и финансиране на интегрирани проекти.

 

Предишна НИКОЛА МИНЧЕВ БЕ ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОДЕН КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Следваща ДЕЦА СЕ ВЪРНАХА ВЪВ ВРЕМЕТО НА КОТЛЕНСКИТЕ КИЛИМАРКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕСЕТКИ НАДЗИРАТЕЛИ ПРОТЕСТИРАХА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В СЛИВЕН

Десетки надзиратели от единствения у нас женски затвор в Сливен и следствените арести излязоха на протест пред сградата на затвора. Настояваме за 20 % увеличение на заплатите, подобряване условията на

Новини Сливен

СТАНИМИР ДЕЧЕВ, АСОЦИАЦИЯ НА СВИНЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: КЛАНЕТО НА ПРАСЕТАТА В СТОПАНСТВАТА ТИП „ЗАДЕН ДВОР” Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЗАРАЗАТА С АЧС

Уважаеми читатели, Област Сливен е един от регионите, в които до 2 август стопаните на прасета тип „заден двор” трябва доброволно да заколят животните си. Решението за това бе взето

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА КРАДЕЦ НА ТЕЛЕТА

Полицията в Твърдица върна откраднати домашни животни на собственика. Извършителят е задържан. Вчера, около 11,00 часа, в дежурната част на РУ-Твърдица е прието съобщение за кражба на три броя телета