ГОРСКИ СТОПАНСТВА ОТ ЮИДП –СЛИВЕН ПОМАГАТ НА ОБЩИНА КОТЕЛ С ДЪРВА ЗА ОГРЕВ

ГОРСКИ СТОПАНСТВА ОТ ЮИДП –СЛИВЕН ПОМАГАТ НА ОБЩИНА КОТЕЛ С ДЪРВА ЗА ОГРЕВ

За следващата година от ЮИДП-Сливен ще имат готовност да предоставят на населението 30 процента повече дърва за огрев. Това каза пред журналисти днес заместник-директорът на Югоизточното държавно предприятие – Сливен Станимир Сотиров. Той участва в брифинг на областния управител Минчо Афузов и директори на държавни горски стопанства от региона по повод недостига на дърва за огрев в Котленско.

Сотиров посочи, че през тази година за областта са били доставени 10 хиляди кубика повече дърва за огрев в сравнение с миналата и снабдяването на хората продължава. През 2021 година са доставени 47 хиляди кубика, през 2022 година са заявени 54 хиляди, а в изпълнение са 56 500 кубика. По думите му от предприятието са изпълнили ангажиментите си в почти всички поделения, няма напрежение и претенции, с изключение на община Котел. Там трябва да бъдат доставени близо 2000 кубика от поетите като ангажимент. Той допълни, че през тази седмица ще помагат и при доставката на дървесина в ДГС – Тича от съседни горски стопанства. Именно там има домакинства без дърва за огрев, както и в гр. Котел и селата Ябланово, Градец, Соколарци и Малко село.

Проблемът е предизвикан от презапасяването с дърва, както и от информацията за необходимите количества, подадена от кметовете в началото на годината, смята Сотиров. Съществува затруднение и с транспортирането на дървесината.

Голяма част от администрациите и кметовете злоупотребяват с този проблем, коментира областният управител Минчо Афузов. Той припомни, че от областната администрация са сезирали още преди изборите прокуратурата и полицията за необходимост от проверка на списъците със заявки. В края на август в областната администрация се състоя среща за пресичане на евентуални схеми за купуване на гласове чрез предоставяне на дърва за огрев. Някой се опитва политически да проектира криза, каквато не съществува, посочи той и допълни, че е нередно да се стресират хората.

Заместник – областният управител Антоний Андонов припомни предложението си списъкът със заявките за следващата година да бъде изготвен най-късно до края на април, за да може още през лятото да започнат добивът и доставките на дърва. Директорът на Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) – Сливен инж. Димчо Радев увери миналата седмица, че  нуждите на домакинствата от Котленско ще бъдат задоволени до края на годината.

 

БТА

Заглавие: Sliveninfo

Предишна ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ССИ В СЛИВЕН СТЕФКА ШЕВКЕНОВА КАНИ НА СРЕЩА МЕСТНИЯ БИЗНЕС
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 137-АТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

С полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски общинското ръководство в Котел даде начало на честването на 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Новини Сливен

СОЦИАЛИСТ ОТ СЛИВЕН НА СНИМКА С КОРНЕЛИЯ НИНОВА

„Тези дни в Брюксел се решава изключително важен въпрос за бъдещето на ЕС и на България. Там се обсъжда бюджетът за следващия програмен период и средствата за възстановяване на икономиките

Новини Сливен

УЪРКШОП „ВАРИАЦИИ В СИНЬО” НА КРЕПОСТ „ТУИДА“

Националният музей на текстилната индустрия организира публичен уъркшоп по проект „Вариации в синьо”, който ще се проведе на територията на Крепост „Туида” – партньор по проекта. Проектът обхваща различни дейности