ГЛ. ЕКОЛОГ НА „ТЕЦ СЛИВЕН“: ЧРЕЗ ГОРЕНЕ НА RDF ЩЕ ПОСТИГНЕМ ИКОНОМИЯ НА ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА

ГЛ. ЕКОЛОГ НА „ТЕЦ СЛИВЕН“: ЧРЕЗ ГОРЕНЕ НА RDF ЩЕ ПОСТИГНЕМ ИКОНОМИЯ НА ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА

„Намерението ни е да изгаряме неопасни отпадъци в предкамерна скарна пещ към енергиен котел 2, който е част от инсталацията за производство на топлинна енергия. С добавянето на неопасни отпадъци за изгаряне към енергийния микс на „Топлофикация Сливен“ ЕАД не се предвижда да се променя технологията на производство на енергия от Инсталацията. Целта ни е да постигнем по-голяма рентабилност на пазара и да се намалят емитираните замърсители в атмосферния въздух“.Това заяви главният еколог на Дружеството инж. Минка Димитрова и припомни, че планът за инвестиции на „Топлофикация Сливен“ ЕАД включва изпълнение на мерките, заложени в Енергийната стратегия на България, Националния план за действие за енергия от възобновяеми източници и Трети национален план за действие по изменение на климата и изпълнение мероприятия за дерогация по Директива 2003/87.

„Основна цел е разнообразяване на използваното гориво“, заяви тя и подчерта, че в битовите отпадъци обикновено се съдържа около една трета от енергийния потенциал на същото количество въглища.

„Както от икономическа, така и от екологична гледна точка е разумно да се оползотворява енергията на тази част от горимите битови отпадъци, която не е възможно да бъде рециклирана или повторно използвана“, категорична бе инж. Димитрова и разясни, че би било разумно количествата неопасни отпадъци, които се генерират ежегодно на територията на страната да се използват за задоволяване на част от потребностите от енергия.

По думите й съвместното изгаряне на въглища и неопасни отпадъци не изисква промяна в технологията или преустройство на наличните съоръжения към Котел 2 на Инсталацията. Запазва се капацитетът за производство на енергия – 48 MW.

„За контрол на процеса функционира система за непрекъснат мониторинг на изходящите газове от изпускащото устройство. Монтирана е транспортна система за неопасни отпадъци на площадката на Дружеството. Изградени са и закрит склад, гумен транспортьор и автоматично управление“, допълни от своя страна инж. Ангелов.

Представителят на Дружеството отново посочи, че с реализацията на проекта ще се постигнат значителни екологични ползи, а именно чрез оптимизация на горивния процес се постига икономия на изкопаеми горива, намаляване на вредните емисии и оползотворяване на неопасните отпадъци, подлежащи на депониране. Той припомни и полученото разрешение в началото на годината от Изпълнителната агенция по околната среда и водите към Министерството на околната среда и водите за експлоатация на горивна инсталация за производството на електрическа и топлинна енергия.

„Съвременните общества и индустрии се стремят към намаляване на количествата произведени твърди отпадъци и все по-активното им разделно събиране, сепариране и рециклиране. В България наблюдавам, че основният метод, използван за третиране на отпадъци, е чрез тяхното депониране в обособени за тази цел сметища“, обясни още инж. Минка Димитрова и допълни, че този метод причинява сериозни екологични проблеми като даде примери с неконтролирано изпускане на метан в атмосферата, производство на инфилтрат, който замърсява почвата и подпочвените води, неприятни миризми и разпространение на патогенни микроорганизми.

„Ние сме избрали много по-ефективен и екологичен метод и само времето може да докаже ползите от него“, отбеляза тя.

 

epicenter.bg

Предишна НОВИНАТА НА ДЕНЯ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАДЕ 4 МИЛИОНА ЛЕВА НА СЛИВЕН
Следваща ФИРМА "ШАКЛИЯН" ПОЖЕЛАВА МНОГО ЛЮБОВ НА СВОИТЕ КЛИЕНТИ, КОНТРАГЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА ОТ 17 ДО 21 ЮНИ

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от 17 до 21 юни в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Скрининговите изследвания са част от Програмата за превенция на

Новини Сливен

ТАЛАНТЛИВИ ПЕВЦИ ОТ ВОКАЛНО СТУДИО „УСМИВКА“, С РЪКОВОДИТЕЛ МАРИЯ ЖЕЛЕВА, СЕ ЗАВЪРНАХА С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ

ХV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН ,,ЗВЕЗДИЦИ ЗА ЛОРА ‘’ – 5,6 И 7 АПРИЛ 2019Г. гр.свищов се проведе през изминалия уикенд. Още по време на церемонията на

Новини Сливен

КВАРТАЛ „СИНИ КАМЪНИ“ С ИЗЦЯЛО НОВА УЛИЦА

Изцяло нова вътрешна улица беше изградена в кв.„Сини камъни“, която се намира на възлов участък в района на детска градина „Елица“, близо до училище „Елисавета Багряна“. Пред кмета Стефан Радев

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

2 × 3 =