ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ: ГОВОРИ СЕ ЗА РЕФОРМИ, СРЕЩУ КОИТО СТОИ ФАКТИЧЕСКИ РАЗРУХА
07.04.2023 716 Прегледи

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ: ГОВОРИ СЕ ЗА РЕФОРМИ, СРЕЩУ КОИТО СТОИ ФАКТИЧЕСКИ РАЗРУХА

„Българската прокуратура, магистратите, които работят, ще стават все повече обект на атака. Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кого ще се виждат в Белград“, заяви днес главният прокурор Иван Гешев.

„Задавам си въпроса – ако отстраняването на един полицай струва 400 000 лева или евро, колко струва отстраняването на министъра на вътрешните работи, отстраняването на главен прокурор, на отделен магистрат?“, добави Иван Гешев. Повод за изявлението бе досъдебното производство, образувано от Софийска градска прокуратура (СГП), за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Главният прокурор допусна, че в Белград може да отидат и други издирвани обвиняеми с цел дискредитиране на магистрати. „Очаквам да кацнат там, да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой с компрометирането на магистрати, на работещи колеги.  Това е шега, но тъжна шега“, коментира главният прокурор.

Той подчерта, че  няма да допусне да се заплашват магистрати и полицаи, да им се оказва натиск и да бъдат обект на компроматна война.

„Това, което виждам, е говорене за реформи, срещу които стои фактически разруха. Опит да се разрушат българските институции, да се съсипе прокуратурата“, каза главният прокурор. Той подчерта, че в момент, в който страната е в безпрецедентна криза – икономическа, социална и конституционна,  българските граждани имат нужда от институции, които да поемат отговорност.

„И институциите, и българските граждани трябва да си отговорят искаме ли да живеем в такава държава, искаме ли това да продължава“, каза главният прокурор.  – Задавам си въпроса кой има интерес от това, което се случва. Интерес имат тези, които наричате олигархия, мафия, престъпността. Защо в противен случай се закриха специализираните органи – най-сериозното средство за борба с организираната престъпност?“.

Главният прокурор Иван Гешев присъства на символичната първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи, който ще бъде издигнат по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България на пл. „Възраждане“ близо до Еврейския културен дом в София. Инициативата за изграждането на монумента е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

„Нашите предци са проявили отговорност. Днес ние можем ли да проявим отговорност към народа и държавата ни“, добави главният  прокурор.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДАДЕ ДОКУМЕНТИТЕ НА ПЪРВИЯ БЛОК ЗА САНИРАНЕ ПО НОВАТА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Следваща ДНЕС ПОГРЕБАХА СОБСТВЕНИКА НА АВТОСЕРВИЗ, КОЙТО СЕ САМОУБИ С ЛОВНА ПУШКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАСОНИТЕ ПОКАЗАХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ХРАМА СИ

За първи път един от Масонските храмове в София отвори своите врати за журналисти. По този начин свободното зидарство – така както наричат масонството отбеляза 25 години от основаването на

Новини Сливен

ПИЯН МОТОПЕДИСТ ХВАНАХА В НОВОЗАГОРСКО

Неправоспособен водач, употребил алкохол, е хванат да управлява нерегистрирано моторно превозно средство. Проверката е извършена при ежедневния контрол по пътна безопасност на 29 декември, в 16,00 часа, в новозагорското село

Новини Сливен

НА ЗИМЕН СИМЕОНОВДЕН НЕ СЕ ДАВА ЗАЕМ

Църквата почита днес св. Симеон Богоприемец, който пръв поел в ръцете си Младенеца и го въвел в Божия храм. В народния календар 3 февруари е Зимният Симеоновден. Имен ден празнуват