ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ” СТАВА ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР № 1 ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА КАНДИДАТСТВА МЕДИЦИНА, ХИМИЯ, БИОЛОГИЯ И ДРУГИ ПРИРОДНИ НАУКИ
март 21, 2022 2249 Прегледи

ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ” СТАВА ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР № 1 ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА КАНДИДАТСТВА МЕДИЦИНА, ХИМИЯ, БИОЛОГИЯ И ДРУГИ ПРИРОДНИ НАУКИ

Ако вашето дете иска да се реализира като лекар, химик, биолог или в някаква друга професия от природните науки, най-сигурното място за оптимално придобиване на знания е сливенската гимназия „Добри Чинтулов”. Всъщност това и досега беше така. От днес обаче учениците и учителите имат в своите ръце съвременна апаратура, която ги пренася в триизмерния свят на истинската наука.

Ученици от гимназията могат да ви подложат на детектор на лъжата. Такъв, какъвто има в специалните служби.

Учениците могат да разчленят всеки мускул от човешкото тяло с помощта на 3D очила.

Учениците са в състояние да обяснят как едно зелено растение има червен пигмент и какво означава това. И най-важното – учениците от гимназията са буквално опиянени от възможността да поемат по пътя на науката още в гимназиалния курс.

Проектът е по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“.

Гимназията кандидатства в т. нар „голяма“ категория – за училища над 300 ученици с идея за изграждане на Център за природни науки.

Резултати:

Ремонтирана, изцяло реновирана, оборудвана и обзаведена е лабораторията по химия с два лабораторни острова, три специализирани шкафа за съхранение, табуретки с регулируема височина и с демонстрационна маса за преподавателя.

Измазано и боядисано е съществуващото хранилище по химия, в което мебелировката е изцяло подменена с три специализирани шкафа за съхранение на вещества, изградена е нова мивка с два лабораторни шкафа и е закупено и монтирано оборудване за нуждите на експерименталната работа (напр. дестилатор), създадени са кътове за работа на учителите.

Изцяло ремонтирано и префункционализирано е помещение на втория етаж в новата сграда, в което са поставени щори и са монтирани шкафове с плотове за лабораторна работа, модулни маси, табуретки с регулируема височина, дигитални микроскопи и два лаптопа с добавена реалност, както и интерактивна маса.

Измазана и боядисана е съществуващата лаборатория по биология, поставени са нови щори и нови лабораторни шкафове, обзаведено е с модулни маси, табуретки с регулируема височина и дигитална лаборатория със сензори и устройства за регистриране и обработване на резултатите от експерименти.

Изцяло обновено, измазано, боядисано и оборудвано с нови шкафове и самостоятелен шкаф с мивка е съществуващото хранилище по биология, в което са обособени кътове за работа на учителите.

Обновени са 4 класни стаи с нова и/или реновирана мебелировка.

В зона „Биология“ са обособени три сепарета за неформална работа и отдих.

В зона „Химия“ е обособено сепаре „Огнище“ с интерактивна маса, етажерки и мебелировка за проектни дейности.

В зона „Иновации“ съществуващите две помещения са измазани, боядисани и оборудвани с 30 компютърни конфигурации, поставени са и нови щори.

Изградена е и функционира пожароизвестителна система в старата сграда на гимназията, монтиран е и функционира електронен звънец.

Изготвена е програма за прилагане на компетентностния подход, която включва проектно обучение по природни науки, интегративни занятия, различни форми на познавателна комуникация (дебат, дискусия и др.) Проведен бе дебат по планувана тема. Осъществява се партньорство с фирма БИОФАРМ ИНЖЕНЕРИНГ АД.

Допустимите дейности по проекта бяха: строително-ремонтни работи, обзавеждане, оборудване, услуги. Общата стойност на проекта е 313 842 лв., като над половината от тях са изразходени за технологично оборудване.

Идеята на програмата е в училищата да се прилага т.нар. компетентностен подход, при който приоритет има ученето чрез опита, чрез експерименталната работа. Този подход предполага формиране на умения в различни сфери на познанието, т. е. акцентът се поставя върху приложността на полученото знание.

„С изграждането на СТЕМ центъра се цели по-пълно прилагане на т. нар компетентностен подход в обучението, т. е. изграждане на умения, а не трупане на знания. Това става чрез проекто базирано обучение, чрез по-голям дял на експерименталната работа, чрез учене на база „опит“, чрез апробиране на нови инструменти за управление на класовете и групите в зависимост от реализацията на конкретните проектно базирани занятия. Предвижда се нова организация на учебния процес в СТЕМ центъра с акцент върху приложните аспекти на придобитото теоретично знание, както и осъществена трансформация на обучителния модел на работа на учителите по природни науки чрез преход от традиционния дидактически модел на преподаване към по-динамичен модел на взаимодействие с учениците”, заяви днес Марияна Милева, директор на гимназията.

 

Предишна ДЪРЖАВАТА ВЗЕ НА МУШКА ГРОБИЩЕТО ЗА СТАРИ АВТОМОБИЛИ В СЕЛО ЧИНТУЛОВО
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: БЮДЖЕТЪТ ГАРАНТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ НА ОБЩИНАТА И СПРАВЯНЕ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА Е В РЕАНИМАЦИЯ СЛЕД КАТАСТРОФА

  Американска гражданка, живееща в България, е пострадала при пътен инцидент в петък. Тя е настанена в Отделението по реанимация на МБАЛ „Иван Селимински“-Сливен със съчетана травма на крайници и

Новини Сливен

ПОБЕДИТЕЛКА В ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС ЩЕ ПЕЕ НА НОВА ГОДИНА В РЕСТОРАНТ „CHILLI PEPPERS“

Известният сливенски ресторант „CHILLI PEPPERS“ е приготвил изненада за своите клиенти в новогодишната нощ. За тях ще пее певицата Вили Русева, която е печелила е конкурса „Бургас и морето“. Нейното

Новини Сливен

ДРОГИРАН ШОФЬОР НА ОПЕЛ Е ЗАДЪРЖАН

Водач на лек автомобил „Опел Зафира“ е установен да управлява след употреба на наркотици. Проверката е направена на 1 февруари, около 02,10 часа, на кръстовище в град Нова Загора. 22-годишният