ГЕРБ – СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
10.05.2024 426 Прегледи

ГЕРБ – СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

ГЕРБ Сливен се включи в церемонията по случай 184-та годишнина от рождението на славния сливенски войвода Хаджи Димитър.

В знак на преклонение пред живота и делото на войводата, пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния градски площад, бяха поднесени венци и цветя.

На официалната церемония присъстваха областният управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник – кметове, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на обществени организации и граждани.

Цветя пред паметника на Хаджи Димитър поднесоха народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова. Цветя бяха поднесени и от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

В знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър се преклониха областният управител Чавдар Божурски, кметът на града Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, представители на учебни и културни заведения, и други.

„Делото на Хаджи Димитър, неговата жертвоготовност, несломим и борбен дух са записани със златни букви в българската история. Днес ние, неговите наследници, нека помним заветите му и да ги предаваме на децата си и бъдещите поколения. Нека бъдем единни и заедно да работим за по-доброто бъдеще на общността ни. Поклон пред живота и делото на героя“, каза Десислава Танева.

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е роден на 10 май 1840 година в Сливен в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим и оттогава Димитър е хаджия.

Загива едва 28-годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

 

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
Следваща ПРЕМИЕРА НА ЧИТАЛИЩНИЯ ТЕАТЪР ПРИ НЧ „Д. П. СИВКОВ – 1870“ В ГР. НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПИЯН ШОФЬОР СЪБОРИ ЗАГРАЖДЕНИЯ НА КРЪСТОВИЩЕ „РОЗОВА ГРАДИНА“

Пътно произшествие без пострадали е станало днес в района на кръговото кръстовище на Розова градина в град Сливен, съобщиха от областната полиция в Сливен.  Сигналът в РУ-Сливен е получен в

Новини Сливен

ПИЙНАЛ ГОРСКИ ОТ СЛИВЕН Е ХВАНАТ ЗАД ВОЛАНА

Служители на МВР са хванали пийнал горски зад волана на автомобил, научи Sliveninfo. Колата на Г.З. била спряна за проверка малко след 8.30 часа на 13 януари на кръстовището между

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Жена, какво ще направиш, ако спечеля от тотото? – Ще взема половината и ще те напусна! – Спечелих 3 лева. Ето ти 1,50 и сбогом! Канибали пленили американеца, французина