ГЕОРГИ СЛАВОВ ОГЛАВЯВА ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЯМБОЛ, А В СЛИВЕН ?
01.07.2020 4407 Прегледи

ГЕОРГИ СЛАВОВ ОГЛАВЯВА ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЯМБОЛ, А В СЛИВЕН ?

Бившият кмет на Ямбол и бивш координатор на ГЕРБ на Ямболска област Георги Славов е сигурен представител на бъдещата партия на Цветан Цветанов за своя регион. Новината не е обявена официално, но от месеци се търкаля по ямболските улици. Потвърждение за това стана и вчерашното участие на Георги Славов във форум, организиран от Цветан Цветанов в столицата. Все още не е ясно кой ще представлява бъдещата партия на бившия Втори човек в ГЕРБ в Сливен. Не е изключено той да бъде избран именно от Георги Славов. Преди месец и половина Цветан Цветанов е бил на посещение в Сливен, придружаван именно от Славов. В столичния форум в понеделник е участвал ген. Съби Събев, който е от сливенското село Желю войвода. Генералът обаче живее в София и едва ли ще се нагърби с партийно строителство в Сливен.

Предлагаме ви статия, публикувана в „Клуб Z“ за вчерашното събитие в столицата. Снимката е на „Клуб Z“

Пред около 200 души аудитория бившият силов вицепремиер в първия кабинет „Борисов“ и бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно със сподвижници, представи годишния доклад за сигурност и мястото на България в света през 2019 г.. Той е изработен от неправителствената му организация „Евро-атлантически център за сигурност“. Това става след като Цветанов обяви в събота, че ще прави нов политически проект, а малко по-рано официално напусна и ГЕРБ.

Познати политически и публични лица на представянето почти нямаше. Единственият официален и институционализиран представител на ГЕРБ бе председателката на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова.

На представянето бяха и отцепилите се от ГЕРБ партийци от Видин, начело с бившия кмет Огнян Ценков, бившият кмет на Ямбол Георги Славов и др.

На представянето на доклада „България и света 2019“ бе и криминалният психилог Росен Йорданов, както и журналистът и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев. По повод на предаването в момента текат брожения в БНТ, след като генералният директор Емил Кошлуков взе водещия на мушка. И дали ще продължи да е водещ на предаването е под въпрос. Текат протести и контрапротести по въпроса. Говорители по различните теми в доклада бяха ген. Съби Събев, професорът по международни отношения Румен Кънчев, енергийният експерт Христо Казанджиев, експертът Иван Хиновски се включи онлайн по темата, както и журналистът Николай Кръстев.

Самият Цветанов благодари, че на събитието има представители на посолства, но не каза кои са те.

Акцентите в годишния доклад за България в света през 2019 г. са заплахите за НАТО и ЕС, както и в частност България от страна на Русия. Фокус е и стратегическото значение на Черно море и рисковете, идващи от Москва по тази линия, докато в България по темата изобщо не се говори – което не е така в рамките на НАТО и сред съседите ни като Румъния. Друг акцент бяха проблемните енергийни проекти като „Турски поток“, който в България се казва „Балкански поток“, АЕЦ „Белене“, намесата на Москва в Западните Балкани, обсъждат се и идеи как България трябва да реагира на това.

Според ген. Съби Събев, който е експерт по сигурност, не трябва да се вярва на обещанието, че Русия няма да ни нападне, тъй като за последните години федерацията е събрала мощен военен потенциал.

„Най-големият съюзник на Русия е корупцията“, заяви Казанджиев, подчертавайки, че това важи с особена сила, когато е на високо ниво.

В края на представянето, без да спомене ГЕРБ, Цветан Цветанов отправи критики към управляващите, в т.ч. че няма дебат по политики в последните месеци. Той каза още, че няма анализ на предизвикателствата пред страната, а политиците не говорят активно за енергийните проекти и сигурността. Той призова и на предстоящия съвет на външните министри на ЕС България да подкрепи по-голям бюджет за Европол. Подчерта още, че ако не се върне доверието в институциите в държавата, популизмът ще настъпи и ще вземе превес. И добави, че вариантът за стабилно развитие на България е интеграцията й в рамките на ЕС и НАТО.

Цветанов постави и цел пред неправителствената си организация – следващият анализ да обърне внимание на новите предизвикателства, в т.ч. и да даде решения за противодействие на руското и китайско влияние.

За политическия му проект не стана дума.

 

Предишна ПЕТ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
Следваща 19-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ Е УДАРЕН НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЮГОИЗТОЧНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ Е ОСИГУРИЛО НАД 230 000 КУБИЧЕСКИ МЕТРА ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ДО МОМЕНТА

Над 230 000 пространствени кубични метра дърва за огрев са определени за директни продажби на физически лица през новия отоплителен сезон от Югоизточно държавно предприятие – Сливен. Количествата са ориентировъчни

Новини Сливен

НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ С ДЕЦА ОТ СЛИВЕН В РАБОТИЛНИЦАТА ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА

 Много деца се включиха в работилница за боядисване на великденски яйца на Велики четвъртък пред сградата на Община Сливен. Към тях се присъедини и кметът Стефан Радев. Специалисти от културни

Новини Сливен

47 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

1002 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 4213 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на