ГЕОРГИ СЛАВОВ ОГЛАВЯВА ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЯМБОЛ, А В СЛИВЕН ?
юли 1, 2020 4228 Прегледи

ГЕОРГИ СЛАВОВ ОГЛАВЯВА ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЯМБОЛ, А В СЛИВЕН ?

Бившият кмет на Ямбол и бивш координатор на ГЕРБ на Ямболска област Георги Славов е сигурен представител на бъдещата партия на Цветан Цветанов за своя регион. Новината не е обявена официално, но от месеци се търкаля по ямболските улици. Потвърждение за това стана и вчерашното участие на Георги Славов във форум, организиран от Цветан Цветанов в столицата. Все още не е ясно кой ще представлява бъдещата партия на бившия Втори човек в ГЕРБ в Сливен. Не е изключено той да бъде избран именно от Георги Славов. Преди месец и половина Цветан Цветанов е бил на посещение в Сливен, придружаван именно от Славов. В столичния форум в понеделник е участвал ген. Съби Събев, който е от сливенското село Желю войвода. Генералът обаче живее в София и едва ли ще се нагърби с партийно строителство в Сливен.

Предлагаме ви статия, публикувана в „Клуб Z“ за вчерашното събитие в столицата. Снимката е на „Клуб Z“

Пред около 200 души аудитория бившият силов вицепремиер в първия кабинет „Борисов“ и бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно със сподвижници, представи годишния доклад за сигурност и мястото на България в света през 2019 г.. Той е изработен от неправителствената му организация „Евро-атлантически център за сигурност“. Това става след като Цветанов обяви в събота, че ще прави нов политически проект, а малко по-рано официално напусна и ГЕРБ.

Познати политически и публични лица на представянето почти нямаше. Единственият официален и институционализиран представител на ГЕРБ бе председателката на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова.

На представянето бяха и отцепилите се от ГЕРБ партийци от Видин, начело с бившия кмет Огнян Ценков, бившият кмет на Ямбол Георги Славов и др.

На представянето на доклада „България и света 2019“ бе и криминалният психилог Росен Йорданов, както и журналистът и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев. По повод на предаването в момента текат брожения в БНТ, след като генералният директор Емил Кошлуков взе водещия на мушка. И дали ще продължи да е водещ на предаването е под въпрос. Текат протести и контрапротести по въпроса. Говорители по различните теми в доклада бяха ген. Съби Събев, професорът по международни отношения Румен Кънчев, енергийният експерт Христо Казанджиев, експертът Иван Хиновски се включи онлайн по темата, както и журналистът Николай Кръстев.

Самият Цветанов благодари, че на събитието има представители на посолства, но не каза кои са те.

Акцентите в годишния доклад за България в света през 2019 г. са заплахите за НАТО и ЕС, както и в частност България от страна на Русия. Фокус е и стратегическото значение на Черно море и рисковете, идващи от Москва по тази линия, докато в България по темата изобщо не се говори – което не е така в рамките на НАТО и сред съседите ни като Румъния. Друг акцент бяха проблемните енергийни проекти като „Турски поток“, който в България се казва „Балкански поток“, АЕЦ „Белене“, намесата на Москва в Западните Балкани, обсъждат се и идеи как България трябва да реагира на това.

Според ген. Съби Събев, който е експерт по сигурност, не трябва да се вярва на обещанието, че Русия няма да ни нападне, тъй като за последните години федерацията е събрала мощен военен потенциал.

„Най-големият съюзник на Русия е корупцията“, заяви Казанджиев, подчертавайки, че това важи с особена сила, когато е на високо ниво.

В края на представянето, без да спомене ГЕРБ, Цветан Цветанов отправи критики към управляващите, в т.ч. че няма дебат по политики в последните месеци. Той каза още, че няма анализ на предизвикателствата пред страната, а политиците не говорят активно за енергийните проекти и сигурността. Той призова и на предстоящия съвет на външните министри на ЕС България да подкрепи по-голям бюджет за Европол. Подчерта още, че ако не се върне доверието в институциите в държавата, популизмът ще настъпи и ще вземе превес. И добави, че вариантът за стабилно развитие на България е интеграцията й в рамките на ЕС и НАТО.

Цветанов постави и цел пред неправителствената си организация – следващият анализ да обърне внимание на новите предизвикателства, в т.ч. и да даде решения за противодействие на руското и китайско влияние.

За политическия му проект не стана дума.

 

Предишна ПЕТ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
Следваща 19-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ Е УДАРЕН НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР В ОБЩИНА СЛИВЕН С ПРОФЕСИОНАЛНИ ИМ ПРАЗНИК

За мен е удоволствие да поздравя всички служители в структурите на МВР в община Сливен с професионалния им празник! Нелека е професията, която са избрали. Тя изисква кураж, себеотдаване, чест,

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА СКО „СИНИ КАМЪНИ“ – „СЛИВЕН СПОРТУВА 3/5km – RUN“

В изпълнение на дейностите по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 година, на 01.12.2018, Регионална здравна инспекция – Сливен, ще се включи в инициативата на СКО „Сини

Новини Сливен

70 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ, 34- ЗАБОЛЕЛИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Два пъти повече са излекуваните спрямо заболелите жители на Сливенска област през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. С COVID-19 са диагностицирани 34 души, дали положителен резултат при изследване с PCR-тест.  70 души