ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА 2019 Г.

ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА 2019 Г.

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов”, утвърдена с Решение № 120/25.02.2016 г., допълнено с Решение № 539/26.01.2017 г. и Решение № 731/29.06.2017 г., определи за носител на наградата за 2019 г. Георги Калайджиев.
Пет номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Съюзът на независимите български писатели номинира Георги Ведроденски – писател, публицист, карикатурист. Сдружение на испаноговорящите журналисти в България номинира Живка Балтаджиева – поетеса, журналист и преводач. Поетесата Кети Бозукова е предложена от Съюза на българските писатели. Художникът и преподавател Красимир Добрев е предложен от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и Съюз на българските художници. Кандидатурата му е подкрепена и от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.
Избраният за носител на тазгодишната награда Георги Калайджиев е предложен от Съюза на музикалните и танцови дейци. Той е професионален музикант – цигулар, с изключително голям принос за развитието на музикалното дело в град Сливен и националното ни музикално творчество.

Роден през 1947 г. в град Сливен, той учи цигулка при Мишо Тодоров и Маргарита Калканджиева. С помощта на стипендията „Добри Чинтулов“, дадена му от Общината, той завършва консерваторията. След конкурс е приет в Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, където след време става и негов концертмайстор. По-късно заминава за Германия. Установява се в немския град Гийсен, където работи и до днес като концертмайстор на филхармонията. Основава и камерен оркестър „Колегиум и музикум“ в Щадалендорф, Германия.

През 1999 г. създава Студио „Концертанте“ и е негов диригент и концертмайстор. С изпълненията си студиото популяризира произведения на българските композитори Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов и др.
Калайджиев никога не забравя корените си. Помага в различни благотворителни инициативи – от дарения на медицинска техника, дрехи и др., до създаване на Лятна академия „Жеруна“. От няколко години, със съдействието на негови приятели от Германия, се реализира проект „Музиката вместо улицата“. Основната му идея е социално слаби деца от Сливен и по-специално от кв. „Надежда“, да получават безплатно обучение по музика – цигулка, пиано акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара и др. Към обучението децата получават безплатно закуска и плодове.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2019 г.

Предишна ГЕОРГИ ДЕДОВ Е КАНДИДАТЪТ НА БСП ЗА КМЕТ НА КОТЕЛ
Следваща МАЩАБЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ ОБСЪДИ БИЗНЕС СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАЧАЛО НА КУЛТУРНИЯ СЕЗОН НА ГАЛЕРИЯ „МАЙ“ ЗА 2019 С ОБЩА ИЗЛОЖБА НА СБХ – ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО СЛИВЕН

Скъпи приятели на галерия „Май”, щастливи сме да ви съобщим, че през месец февруари поставяме начало на културната ни програма за 2019 с откриването на обща изложба на СБХ- представителство

Новини Сливен

ЗАПОЧВА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ 2019

За 18-и пореден път село Гавраилово ще бъде домакин на „Златна праскова“. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна. На 23 юли 2019 г. ще бъде

Новини Сливен

200 КИЛОГРАМА НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН СА ИЗЗЕТИ ПРИ ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ В СЛИВЕН

В РУ-Сливен са започнати досъдебни производства за управление н нерегистрирани моторни превозни средства. На 14 септември е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 36-годишния В.С. от село Сотиря.