ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА 2019 Г.

ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА 2019 Г.

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов”, утвърдена с Решение № 120/25.02.2016 г., допълнено с Решение № 539/26.01.2017 г. и Решение № 731/29.06.2017 г., определи за носител на наградата за 2019 г. Георги Калайджиев.
Пет номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Съюзът на независимите български писатели номинира Георги Ведроденски – писател, публицист, карикатурист. Сдружение на испаноговорящите журналисти в България номинира Живка Балтаджиева – поетеса, журналист и преводач. Поетесата Кети Бозукова е предложена от Съюза на българските писатели. Художникът и преподавател Красимир Добрев е предложен от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и Съюз на българските художници. Кандидатурата му е подкрепена и от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.
Избраният за носител на тазгодишната награда Георги Калайджиев е предложен от Съюза на музикалните и танцови дейци. Той е професионален музикант – цигулар, с изключително голям принос за развитието на музикалното дело в град Сливен и националното ни музикално творчество.

Роден през 1947 г. в град Сливен, той учи цигулка при Мишо Тодоров и Маргарита Калканджиева. С помощта на стипендията „Добри Чинтулов“, дадена му от Общината, той завършва консерваторията. След конкурс е приет в Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, където след време става и негов концертмайстор. По-късно заминава за Германия. Установява се в немския град Гийсен, където работи и до днес като концертмайстор на филхармонията. Основава и камерен оркестър „Колегиум и музикум“ в Щадалендорф, Германия.

През 1999 г. създава Студио „Концертанте“ и е негов диригент и концертмайстор. С изпълненията си студиото популяризира произведения на българските композитори Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов и др.
Калайджиев никога не забравя корените си. Помага в различни благотворителни инициативи – от дарения на медицинска техника, дрехи и др., до създаване на Лятна академия „Жеруна“. От няколко години, със съдействието на негови приятели от Германия, се реализира проект „Музиката вместо улицата“. Основната му идея е социално слаби деца от Сливен и по-специално от кв. „Надежда“, да получават безплатно обучение по музика – цигулка, пиано акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара и др. Към обучението децата получават безплатно закуска и плодове.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2019 г.

Предишна ГЕОРГИ ДЕДОВ Е КАНДИДАТЪТ НА БСП ЗА КМЕТ НА КОТЕЛ
Следваща МАЩАБЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ ОБСЪДИ БИЗНЕС СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХРИСТО ЯНЕВ ОТ СЛИВЕН БЕ ЛЕКТОР НА СВЕТОВНО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ТУРИЗЪМ В ГЕРМАНИЯ

Христо Янев беше единственият българин лектор за 2-ри път на най-голямото туристическо изложение в света ITB Berlin 2018 Собственикът и управител на „ВИП-Сливен“ ООД с порталите www.VisitBulgariaOn.com , www.MeOnTour.com , www.VisitSliven.com и www.BestBulgariaDeals.com , Христо Янев бе поканен

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ЩЕ ПОСЕТИ ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 46700

Тържествено честване на 1 март- Ден на логистиката в Българската армия и професионален празник на Ремонтната база за въоръжение и техника ще се проведе на 1 март в Сливен.  По покана

Новини Сливен

ЖАНДАРМЕРИЯ И ПОЛИЦИЯ ВЛЯЗОХА В СЛИВЕНСКИТЕ СЕЛА

Акция по противодействие на битовата престъпност и спазване на разпоредбите в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен се проведе на 13 и 14 април от служители на