ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ: БЛАГОДАРИМ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПОДКРЕПАТА!
май 15, 2022 1515 Прегледи

ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ: БЛАГОДАРИМ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПОДКРЕПАТА!

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев са четирима  млади музиканти, възпитаници на проекта „Музиката вместо улицата“ на големия цигулар и алтруист маестро Георги Калайджиев.

Четирите сливенски деца от квартал „Надежда“ взеха участие в един грандиозен класически концерт, организиран по случай Деня на Европа в най-голямата зала на Страсбург – „Палас дьо Музик“. Гостуването на децата на тази висока европейска сцена се осъществи в рамките на големия проект „Демос“ на Парижката филхармония. След доброто представяне на младите ни таланти в Париж, те бяха поканени да свирят отново в Европейския младежки оркестър, заедно с още сто свои връстници от цяла Европа.

Концертът се състоя на 9 май в столицата на Европейския парламент и бе кулминационна точка в честването на Деня на Европа. „Беше един невероятен концерт, в който на сцената заедно музицираха сто деца инструменталисти и още сто деца – хористи от всички европейски страни! Това бе едно море от синя красота, аплодирана сърдечно от многохилядната публика, и нашите деца бяха част от нея, окъпани от любов и внимание! Те се представиха великолепно“, сподели впечатленията си Георги Калайджиев. На специално внимание от страна и на българския посланик към Съвета на Европа – Мария Спасова, са се радвали в Страсбург възпитаниците на сливенския проект „Музиката вместо улицата“. „Освен, че поздрави децата за отличното представяне, тя изяви желание да се запознае по-подробно с проекта и да съдейства за бъдещите творчески изви на децата“, каза маестро Калайджиев. „Искам да изкажа и своята дълбоко благодарност към директора на Българския културен център в Париж – Десислава Бинева, която е наш прозорец към света, към Европа“, изтъкна още той.

„Децата са много ентусиазирани! Часове след завръщането от Страсбург, ние продължаваме нашата творческа подготовка“, добави всеотдайният маестро. И подчерта: „Благодаря изключително много на Община Сливен, на кмета Стефан Радев и на госпожа Пепа Чиликова за поканата да участваме в програмата на културните празници на града „Сливенски огньове“ с нашия Младежки камерен оркестър.  За нас това е един много висок форум, на който да покажем таланта на нашите възпитаници пред родната, сливенска публика“. Младите музиканти ще свирят на сливенска сцена на 24 май.

Георги Калайджиев отбеляза и дълбоката си признателност към всички преподаватели от проекта „Музиката вместо улицата“, без които успехът на децата не би бил възможен. „Аз съм толкова благодарен на нашите преподаватели, които с голям професионализъм, със сърце и душа, подготвят нашите деца! В Страсбург те доказаха, че са на изключително високо ниво“, заключи маестро Калайджиев.

 

Предишна 151 АБИТУРИЕНТИ СЕ СБОГУВАХА С ППМГ "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В НАЧАЛОТО НА МАРТ ЗАПОЧВА БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО В КВАРТАЛ „РЕПУБЛИКА“ В СЛИВЕН

До средата на месец март ще стартират дейностите по благоустрояване на квартал „Република“. Там ще се извърши озеленяване, ще се изградят пешеходни алеи, детски площадки, 2 броя фонтани, спортна площадка,

Новини Сливен

УДАРЕНИТЕ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА СА МАЙКА И ДЪЩЕРЯ

Ударените на пешеходната пътека, на бул. „Панайот Хитов“ в Сливен, са майка и дъщеря, съобщиха от полицията. Двете са настанени със съчетани травми в областната болница. Sliveninfo научи, че втората

Новини Сливен

НИКОЛАЙ СИДЖИМОВ ПОВЕДЕ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ КЪМ УСПЕХ В СЛИВЕН

Един от водещите български еколози Николай Сиджимов поведе отбора на „Демократична България“ към успех на парламентарните избори в Сливен. „Нашата цел е не само да реализираме мандат от областта, но