ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ: НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ИЗВЪРШВА ВЪЗДУШНАТА СПЕШНА ПОМОЩ, ВАЖНОТО Е ДА СПАСЯВАМЕ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ
21.03.2023 1683 Прегледи

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ: НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ИЗВЪРШВА ВЪЗДУШНАТА СПЕШНА ПОМОЩ, ВАЖНОТО Е ДА СПАСЯВАМЕ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ

Георги Даскалов е роден в Бургас. Завършил е „Фармация“ в Медицински университет – София. В момента е мениджър на аптека в Сливен.

Може да подкрепите Георги Даскалов като гласувате с № 2 в бюлетината, с преференция 110.

 

Въпрос: В последните месеци, една от най-обсъжданите теми е недостигът на лекарства. Има ли ГЕРБ-СДС рецепта за преодоляването на тази криза?

Георги Даскалов: Една от рецептите е индивидуално договаряне с оригиналните производители. Това е много важно уточнение, защото понякога ние генерично не можем да заместваме, когато молекулата е под патентна защита. Важно е да има и индивидуално договаряне на национално ниво за квоти, които ще покрият нуждите на страната и ще компенсират реалните нужди на българските пациенти. Това освен, че ще реши проблема с недостига на лекарства, ще елиминира и реекспортните нужди на бизнеса.

До момента бившият министър на здравеопазването от кабинета на „Промяната“ Асена Сербезова заложи 50%. Това, което тя реално направи е да се осигурят лекарства за половината българи, а останалите да останат без лечение. Трябва да се ограничи износът, докато не се гарантира осигуряването с медикаменти на населението в страната. Разбира се да не се нарушава европейският принцип на икономическа независимост и те да бъдат реализирани в други държави, но след гаранция, че в страната няма да има недостатък. Трябва да се разреши генеричното заместване по преценка на фармацевта, т.е. да се даде на пациента лекарство с друго име, което съдържа същата молекула и да е на достъпна цена. Трябва да се осигурят квоти с лекарства за поне 6 месеца напред. Тук искам да уточня, че ИАЛ се справя много добре и винаги разчитаме на адекватната преценка на колегата Богдан Кирилов, който ни оказва експертна помощ.

 

Въпрос: Предвиждате ли например НЗОК да покрива по-висок процент от цената на медикаментите за домашно лечение?

Георги Даскалов: В ЕС средната работа заплата е три пъти по – висока от средната в България. В същото време НЗОК покрива най-малко от цената на лекарствата. Това решение е неадекватно. Процентът, който в момента реферира държавата трябва да се повиши поне до 60 – 70%, което ще е изключително полезно за пациентите.

 

Въпрос: В политическата си програма ГЕРБ-СДС предлага безплатни лекарства за децата до 14 години. Какво друго сте заложили за подобряване здравето на децата?

Георги Даскалов: Здравето е най-голямата ценност в съвременните развити общества, тъй като е предпоставка за увеличаване на благосъстоянието на държавата.

Трябва да работим за осигуряването на оптимално здраве на населението чрез превенция и мерки като доизграждането на болниците в Пловдив и Бургас.

По отношение на Националната детска болница, заради липса на политическа воля и управленски капацитет, строителството й беше спряно. За здравето на децата на България сме заложили още създаване на национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг, специализирани профилактични здравни и дентални програми в детските градини и училищата, допълнително учебно време по здравно образование от 60 часа годишно за обучение за здравословен начин на живот.

В управленската ни програма е предвидено още изработването на Национална програма за противодействие на търсенето и предлагането на наркотици сред децата, както и 100% реимбурсиране на лекарствата изписвани от личните лекари за деца до 14 години.

 

Въпрос: А по отношение на въздушната спешна помощ, кой трябва да я извършва според Вас?

Георги Даскалов: Няма значение кой ще извършва тази дейност. Важното е, когато някой има нужда, да може да разчита на нея. Целта е да се съхрани човешкият живот. За съжаление и тук се намеси политиката, липсваше и експертиза, и това провали обществената поръчка за хеликоптерите.

 

Въпрос: А трябва ли да се прекрати договора за доставка на COVID ваксини, каквато е позицията на България?

Георги Даскалов: Според мен тези ваксини трябва да преминат в аптечната мрежа и да се поставят при желание на пациента.

 

Въпрос: От каква промяна се нуждае системата на ТЕЛК, така че хората с увреждания да не остават ощетени както по отношение на процентите инвалидност, които получават, така и да не остават с месеци без доходи.

Георги Даскалов: Тази система е много бавна и мудна. Абсурдно е да се чака половин година  за решение. Тази система трябва да се реформира. Решенията трябва да излизат за седмица – две. Трябва да се прецизират случаите според заболяванията.

Припомням, че по предложение на ГЕРБ бяха приети промени в законите и хората си получиха пенсиите, без да чакат да излезе новото освидетелстване. ТЕЛК-овите решения ще важат до преосвидетелстване. Отстранихме и една несправедливост за хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или за гражданска инвалидност или наследствена пенсия. С промените в ЗХУ, освен хората, които получават социална пенсия за инвалидност, и тези лица да получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност.

 

Въпрос: Вие как оценявате „Промяната“ в здравеопазването?

Георги Даскалов: В последната година административната тежест за лекарите и фармацевтите се повиши. От ПП твърдят, че са вдигнали заплатите в сектора, но всъщност  не е така. Това е поредната лъжа. Цялото им управление, не само в системата на здравеопазването, може да се определи като „гола вода“, абсолютна некомпетентност. От ПП единственото, което направиха със сигурност е, че чрез техния министър Сербезова скараха гилдиите. Защитиха едни чужди корпоративни интереси. Те не защитават българските интереси в нито една сфера. В стремежа си да отчетат някаква дейност, на практика не извършиха никаква дейност.

 

Предишна ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ЮИДП-СЛИВЕН БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ
Следваща ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА - АГОНИЯ ОТ ПАЛИАТИВИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

2 ДЕКАРА ПШЕНИЦА ИЗГОРЯХА ПРИ ПОЖАР

Небрежност при боравене с открит огън е причината за пожар, възникнал в землището на село Бозаджии. Около 15,30 часа се е запалил пшеничен блок. Произшествието е ликвидирано в 15,37 часа.

Новини Сливен

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“ – СЛИВЕН ОБЯВЯВА НАБИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ВТОРАТА СИ СЕСИЯ ЗА 2019 ГОДИНА

Общински фонд „Култура” започва набиране на предложения за проекти в областта на културата, тематично свързани със Сливен и сливенския край. Проектите могат да се подават от 3 юни до 9

Новини Сливен

ЗАМ.-ОБЛАСТНАТА УПРАВИТЕЛКА ДИМИТРИНКА ПЕТКОВА СЕ ПОЯВИ НА ПРОТЕСТ ПРЕД ОБЩИНА СЛИВЕН

Зам.-областната управителка на Сливен Димитринка Петкова се появи на протеста, организиран от алпиниста Атанас Скатов пред Община Сливен. Проявата бе обявена като инициатива на организацията „Save the planet“ и се